Sterke zege van Oranje tegen Australië met debuut De Vilder

De Oranje Heren hebben zondagmorgen een sterke 2-3 zege behaald op Australië tijdens de wintertrip Down Under. Nederland kwam in het eerste kwart nog wel op achterstand, maar liep daarna uit naar een comfortabele 1-3 voorsprong. Blake Govers deed in het derde kwart namens de Kookaburras nog wat terug uit een strafcorner (2-3), maar in het laatste kwart bleef Nederland sterk overeind.

Bij het Nederlands elftal maakte Derck de Vilder zijn debuut in het Oranje-shirt. De jongeling van Pinoké mocht van bondscoach Max Caldas beginnen in de startopstelling en speelde een degelijke wedstrijd. In vergelijking met het eerste duel tegen Australië speelden voor Oranje nu ook Terrance Pieters en Roel Bovendeert. Het trio nam de plaats in van Jorrit Croon, Thierry Brinkman en Thijs van Dam. In het doel stond Pirmin Blaak, Sam van de Ven zat de hele wedstrijd op de bank.

Sterk herstel na matige start

Nederland begon matig aan het duel met de Australiërs. Het spel was wat slordig en te gehaast. Australië profiteerde daar van door na zeven minuten de 1-0 te scoren. Trent Mitton kreeg de bal vrij in de Nederlandse cirkel en verschalkte doelman Pirmin Blaak in de korte hoek.

Gedurende het eerste kwart kwam Nederland beter in zijn spel. De combinaties gingen soepeler lopen en voorin werd steeds beter hoog druk gezet door de Nederlandse aanvallers. Met name Roel Bovendeert en Terrance Pieters verzetten daarbij veel werk. Het duo speelde ook een hoofdrol bij de 1-1 van Oranje. Na een goede interceptie van Billy Bakker, legde Bovendeert de bal voor het doel waar Pieters met een fraaie duik Nederland op gelijke hoogte tikte. De treffer viel vlak voor het einde van het eerste kwart.

De spelers waren amper begonnen aan het tweede kwart toen Nederland op voorsprong kwam. Micro Pruyser kreeg de bal in de cirkel, legde een Australische verdediger in de luren en passeerde de Australische goalie met een even simpele als doeltreffende handbeweging: 1-2.

Nederland bleef in het vervolg van het duel de bovenliggende ploeg, al kreeg de formatie van Caldas wel veel strafcorners tegen. Erg gevaarlijk werd Australië niet via de corners en Blaak stond diverse keren op de juiste plek om de doelpogingen van de ploeg onschadelijk te maken.

Briljante solo Seve van Ass

Net als direct aan het begin van het tweede kwart, sloeg Oranje ook bij de start van het derde kwart hard toe. Ditmaal was het Bjorn Kellerman die doel trof: 1-3. De comfortabele voorsprong zorgde ervoor dat Oranje in het vervolg van het duel met veel zelfvertrouwen speelde. Dat onderstreepte aanvoerder Seve van Ass met een briljante solo op eigen helft. Vanaf de achterlijn omspeelde hij vier, vijf Australiërs waarna hij met een fraaie pass voorin Bovendeert bereikte.

Op dat moment stond het overigens al wel 2-3 na een benutte strafcorner van Blake Govers, oud-speler van Bloemendaal. Hij passeerde Blaak half hoog en hard in de hoek. Beide ploegen hadden in het resterende deel van het duel nog diverse kansen, maar Nederland bleef in de slotfase sterk overeind tegen de nummer een van de wereld.

Beide ploegen spelen donderdag 1 februari om 12.00 uur Nederlands tijd opnieuw tegen elkaar.

Australië – Nederland 2-3
7. Trent Mitton 1-0, 14. Terrance Pieters 1-1, 16. Mirco Pruyser 1-2, 31. Bjorn Kellerman 1-3, 41. Blake Govers 2-3

Oranje: Blaak, Algera, De Geus, Baart, Wortelboer, Bakker, Van Ass, Kemperman, De Voogd, Pruyser, Balk, Verga, Havenga, Kellerman, Bovendeert, Pieters, De Vilder.
Niet gespeeld: Van de Ven, De Mol, Brinkman, Croon, Schuurman, Van der Weerden en Van Dam.