Tim Steens: ‘India had zich niet aangepast aan het kunstgras’

Donderdagmiddag om 15.00 uur spelen de Oranje Heren hun 4e poulewedstrijd tegen India. Journalist en oud-international Tim Steens blikt terug op Nederland-India (3-1) op de Olympische Spelen in Montreal in 1976.

In 1975 speelden Pakistan en India in Maleisië de finale van het WK hockey. India won met 2-1 van Pakistan het treffen van de twee landen met een rijke hockeyhistorie. Maar het zou de laatste belangrijke zege zijn van India op het hoogste podium.*

Ron Steens, Tim Steens

Ron en Tim Steens

Waarom miste India de boot en zijn ze nu pas weer op de weg terug? ‘De finale van het WK was nog op natuurgras. Op gras waren die ielige mannetjes onverslaanbaar. Maar het Olympisch toernooi van Montreal was het eerste op kunstgras,’ zegt Tim Steens (60), die 162 interlands speelde voor Oranje en werkt als sportverslaggever voor de NOS. Hij hockeyde in de jaren 70 en 80 samen met zijn broer Ron in het Nederlands elftal. ‘De eerste kunstgrasmat ooit in Nederland was een jaar ervoor gelegd op Kampong. Wij hadden net Wim van Heumen als nieuwe bondscoach. Die had goed geanalyseerd hoe je daarop moest hockeyen. Dat noemden wij toen ‘het nieuwe hockey’. Je moest tactisch anders spelen, veel fysieker.’

staand vlnr Jules Ancion ( manager ), AndrŽ Bolhuis, Maarten Sikkingh, Hans Jorritsma, Hans Kruize, Wouter Kan, Imbert Jebbink, Ron Steens, Paul Litjens, Wim van Heumen ( coach ); vlnr gehurkt Tim Steens, Coen Kranenberg, Wouter Leefers, Theodoor Doyer, Geer van Eijck, Rob Toft, Jan Albers, Bart Taminiau.

Het olympische team van 1976. Staand vlnr Jules Ancion (manager), AndrŽ Bolhuis, Maarten Sikkingh, Hans Jorritsma, Hans Kruize, Wouter Kan, Imbert Jebbink, Ron Steens, Paul Litjens, Wim van Heumen (coach); Gehurkt Tim Steens, Coen Kranenberg, Wouter Leefers, Theodoor Doyer, Geer van Eijck, Rob Toft, Jan Albers, Bart Taminiau.

‘Landen als Pakistan en India hockeyden altijd met hun stick rechtop’

De sensatie was in Montreal compleet, toen het Nederlands elftal in de eerste poulewedstrijd met 3-1 van de wereldkampioen India won. ‘Wij waren ontzettend fit. Op gras ligt het spel meer stil. Landen als Pakistan en India hockeyden nog altijd met hun stick rechtop, daar had je minder aan op kunstgras.’ Oranje won 5 poulewedstrijden, maar toen volgde een van de grootste teleurstellingen in het Nederlandse hockey. De verloren halve finale tegen Nieuw-Zeeland. 1-2, na verlenging. Het kan tussen de verloren voetbalfinales van 1974 en 1978 in de Nederlandse sportcanon van de jaren 70 worden bijgeschreven.

‘We dachten dat we Olympisch kampioen zouden worden’

Steens: ‘Wij waren echt verreweg de beste ploeg van het toernooi. We dachten dat we Olympisch kampioen zouden worden. Dat was voor iedereen een enorme domper. Nieuw-Zeeland kwam maar een paar keer bij ons over de middenlijn en door een misverstand in onze defensie scoorden zij. Nieuw-Zeeland werd Olympisch kampioen, in een wedstrijd tegen Australië die niet om aan te gluren was. Wij waren zo aangeslagen dat we de wedstrijd tegen Pakistan om de 3e plaats daarna ook verloren (2-3, red.)’

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 09: India huddles up during a break from the hockey game against Argentina on Day 4 of the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Hockey Centre on August 9, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Rio de Janeiro, 2016: Hockeyers van India in de poulewedstrijd tegen Argentinië (2-1) op de Olympische Spelen.  (Photo by Christian Petersen/Getty Images).

De weg omhoog

Veel mensen hopen op een revival van India als hockeygrootmacht. De contouren daarvan worden ook langzaam zichtbaar. Het WK voor mannen wordt in 2018 in India gehouden. De Nederlandse coaches Roelant Oltmans en Roger van Gent – en daarvoor Paul van Ass – hebben de weg omhoog weer ingezet met India. De ploeg won in Rio de Janeiro 2 van de 3 poulewedstrijden en de Oranje Heren zullen donderdagmiddag serieuze tegenstand krijgen. Journalist Steens volgt al decennialang het hockey en heeft dus een gefundeerde mening over het treffen donderdagmiddag tussen Nederland en India in Brazilië. ‘Nederland speelt tot nu toe erg goed in Rio. Maar ze hebben wel iets goed te maken tegen India, na de 5-5 vorig jaar in de World Hockey League (om de 3e plaats, red.), waar Nederland met shootouts verloor.’ Toch laat zijn voorspelling niets aan duidelijkheid over: een herhaling van de score van 1976.

Voorspelling Tim Steens: Nederland-India 3-1 

Lees ook:

Als eerste op de hoogte? Download de OranjeHockey app. Dichtbij Oranje.

*In 1980 won India wel de Olympische Spelen van Moskou, maar dat toernooi was gedevalueerd door een grote boycot van andere landen.


Wat vind jij? Praat mee...