Toernooidebutanten Van Dam en Wortelboer lopen over van energie

Floris Wortelboer (20) en Thijs van Dam (20) zijn voor het eerst mee op toernooi met Oranje. Op de Hockey World League in Londen speelden de leeftijdsgenoten tegen Pakistan hun vierde interland en hadden beiden met een assist een mooi aandeel in de 4-0 zege.

In het spelershotel zitten Wortelboer en Van Dam, die amper zes maanden geleden nog met Jong Oranje op het WK U21 in India speelden, er fris bij na hun eerste HWL-duel. Beiden zeggen overtuigend fysiek al helemaal hersteld te zijn van het treffen met de Aziaten. ‘Pakistan viel een beetje tegen’, geeft Wortelboer toe. ‘We hadden ze beter verwacht. Eigenlijk was het dus wel een lekkere wedstrijd om er een beetje in te komen.’ 

Wortelboer en Van Dam, alletwee studenten Commerciële Economie, debuteerden al tijdens de trainingsstage in Zuid-Afrika voor het Nederlands elftal. ‘Maar deze voelde officiëler, omdat het op een toernooi is’, meent Van Dam over de confrontatie met de voormalig grootmacht. Het duo draait net als Jonas de Geus, ook toernooidebutant, volledig mee met de meer ervaren spelers. Zes minuten na aanvang mochten zij conform het wisselschema dus al grote namen als Sander de Wijn en Bob de Voogd naar de kant roepen. 

‘Dat schema is heel strak. Als je erin komt, is het gewoon een kwestie van knallen’, vertelt Van Dam. ‘Rennen, schakelen, tacklebacks lopen. En daarna kan je weer rusten.’ ‘Het klinkt cliché’, vult Wortelboer aan. ‘Maar wedstrijden op internationaal niveau gaan wel echt even een tandje sneller. Gelukkig was het in shifts van zes minuten nog prima uit te houden. Misschien dat we het later in het toernooi wel meer gaan voelen.’

Naast trainen, wedstrijden en het inmiddels bekende toepen bestaat een substantieel deel van het programma van de Oranje Heren uit rust. Misschien dat tijdens jeugdtoernooien nog wel eens op de Playstation gespeeld werd op momenten dat er gerust moest worden. Bij het grote Oranje nemen de jongemannen de verplichte ontspanning uiterst serieus. 

Maar na bijna een week in een Holiday Inn in Oost-Londen begint de onrust toe te slaan bij de volgend seizoen voor Bloemendaal spelende Wortelboer. Hij heeft een voetbal gekocht, want stilzitten is aan deze jonge hond niet besteed. Ook tijdens het interview is hij voortdurend met de gele bal in zijn handen aan het spelen.

‘De mensen van het hotel zijn alleen heel streng’, vertelt Van Dam. ‘Soms willen we even een balletje schieten in de gang, maar dan komt er meteen een vrouw aan om te zeggen dat het niet mag. Zelfs vóór het hotel mocht het niet.’ Voortaan zullen ze hun overtollige energie op een andere manier kwijt moeten, maar er zijn nog genoeg wedstrijden in Londen waar Wortelboer en Van Dam met hun energie mogen smijten. Tot nu toe gaat het de toernooidebutanten van Oranje in ieder geval goed af.

Floris Wortelboer met een schot waar Mirco Pruyser de 2-0 uit maakt (c) Frank Uijlenbroek


Wat vind jij? Praat mee...