Uiterst effectief Oranje verslaat Ierland met ruime cijfers

De Oranje Heren oefenden maandagavond in Cork. Het was de 1e wedstrijd van Oranje sinds de bekendmaking van de olympische selectie. Constantijn Jonker en Pirmin Blaak, de reserves in Rio de Janeiro, zijn mee naar Ierland, maar speelden vandaag niet. Oranje ging uiterst effectief met de kansen om: het werd 2-7.

Nog geen minuut in de wedstrijd versiert Jorrit Croon de 1e strafcorner. De Ierse uitloper Peter Caruth krijgt Mink van der Weerdens inzet hard op het lichaam. De 2e corner gaat naast. Kyle Good krijgt niet veel later een goede kans als een scoop bij hem belandt en hij vrij kan schieten op Jaap Stockmann. Zijn backhandschot uit de lucht mislukt jammerlijk. In de 11de minuut krijgt ook Ierland de 1e strafcorner, John Jermyns poging was hard, maar recht op Stockmann af.

In het 2e kwart kwam het gastland een paar keer goed uit de verf met sterke acties over de linkerflank. Michael Watt kreeg de beste mogelijkheid, maar zijn inzet belandde op de zijplank. Toch viel het doelpunt juist voor Nederland. Van der Weerden mocht 3 keer op rij aanleggen voor een strafcorner. De laatste poging was raak, de Ierse goalie David Harte  kon niet meer anticiperen op het tikje dat zijn verdediging aan de bal gaf.

Schot uit de draai

2 minuten later werd de stand al verdubbeld. Sander de Wijn onderschepte sterk de bal op het middenveld en stoom op. De Kampong-verdediger gaf de bal op Jeroen Hertzberger, die leek met zijn backhand te gaan uithalen, maar draaide verrassend naar de forehand. Zijn schot bleek de 0-2.

Oranje werd er direct op gewezen scherp te moeten blijven. De Ierse offensie zocht en vond een Nederlandse voet in de cirkel. Bij de rebound stond Chris Cargo goed op te letten en kon in de lange hoek binnenschuiven.

Na rust verscheen Glenn Schuurman opeens op kop cirkel. Bij afwezigheid van Van der Weerden en Hertzberger binnen de lijnen mocht de Bloemendaler aanleggen voor een sleeppush. Zijn inzet werd van de lijn gehaald door de Ierse lijnstop. Nog geen minuut later werd de bal alsnog over de doellijn gewerkt door Billy Bakker met een goed tip-in.

Oranje stoomde door en verdiende een strafbal. Vaste schutter Van der Weerden zag Harte de rechterhoek in duiken en pushte de bal rustig door het midden binnen. Dit tempo werd nog even vastgehouden, want ook Mirco Pruyser zette zichzelf op het scorebord na een aanval over de linkerkant.

Afsluitende kwart

Met een comfortabele 1-5 voorsprong begon Oranje aan de laatste 15 minuten. De press ging wat omlaag en de Ieren moesten het spel maken. Rondspelen lukte de opponent zeker, maar tot echt kansen, met uitzondering van een knappe backhandklap van Good, leidde het niet. Het was zelfs Nederland dat weer scoorde. Valentin Verga soleerde de cirkel in en wilde ter hoogte van de strafbalstip afgeven. Zijn pass kreeg door een vijandelijke stick een stuit mee en verdween achter Harte in het doel.

In de directe tegenstoot mocht John Jackson ver komen. Zo ver, dat hij over de cirkelrand maar besloot te schieten. Ook hij had het nodige geluk dat zijn flats werd aangeraakt en zo in de Nederlandse goal eindigde. De Ieren gingen meteen op zoek naar de 3e treffer en stichtten onder aanvoering van de gevaarlijkste aanvaller Timothy Cockram wat gevaar. Oranje verdedigde uit en ook Jorrit Croon kon nog scoren. Deze 2-7 bleek tevens de eindstand.