‘Uitzwaai-interland’ Oranje Heren verloopt chaotisch in Waalwijk

De band De Deurzakkers speelde tijdens de rust in Waalwijk: ‘Het feest kan beginnen, want…’ En toen viel er een oorverdovende stilte, omdat de geluidsinstallatie er mee ophield. Het was zoals het Nederlands elftal hockeyde tegen India in hun laatste ontmoeting voor publiek, voordat het EK begint. Het was eerst hoopvol, maar het werd vooral slordig.

De dag begon zo liefdevol. Assistent Taco van den Honert – zelf vroeger een hockeyvedette – stond voor de wedstrijd met een bidon bij strafcorneraangever Sander de Wijn, om na elke push van de verdediger het aangeefplekje op het droge kunstgras van de Katholieke Mixed Hockey Club (KMHC) Waalwijk van water te voorzien. Want in de topsport tellen de details, maar helaas bleken deze details zondag op en buiten het veld minder goed ingevuld.

De sproeiers functioneerden niet, waardoor de plaatselijke brandweer moest assisteren met het waterreservoir. Na drie kwartier vertraging stonden de teams van Nederland en India dan wel op het veld. Jubilaris Bob de Voogd kreeg een bloemetje voor zijn honderdste interland. Maar toen de volksliederen gespeeld moesten worden, haperde de geluidsinstallatie en werd dat onderdeel van de interland overgeslagen. Aan het einde van het eerste kwart klonk er een toeter, maar ook die bleek niet helemaal klaar voor het grote werk en stierf een snelle dood. De overijverige speaker hield er de moed in en ook Oranje liet zich in het begin niet van de wijs brengen door het kolderieke gebeuren in Waalwijk.

De brandweer in Waalwijk assisteert bij het sproeien voor Nederland-India. Foto: Willem Vernes

Oranje speelde slordig. India bleek effectief

Mink van der Weerden pushte snel een strafbal binnen in deze wedstrijd van de Rabo Super Serie. Ondanks kansen op meer bleef het daarbij in het eerste kwart. Het feest kon nooit echt beginnen voor het Waalwijkse publiek, want vanaf het tweede kwart nam het jeugdige India – onder leiding van de Nederlandse coaches Roelant Oltmans en Hans Streeder – het initiatief. Lalit Upadhyay dolde verdediger Floris Wortelboer en versierde een strafcorner, die werd binnen gepusht door Varun Kumar. Daarna kon India uitlopen naar een 1-4 voorsprong, omdat Oranje slordig acteerde en in het tweede en derde kwart vooral veel balverlies leed. Twee lichtpunten: verdediger Sander de Wijn was genoeg hersteld van zijn rugblessure om de hele wedstrijd mee te spelen. En Bob de Voogd wist in zijn honderdste interland op karakter de 2-4 en 3-4 te scoren.

Na de wedstrijd zochten de spelers van het Nederlands elftal elkaar nadrukkelijk op en werd er vooral in groepjes veel gepraat. Want waarom speelde het team een week voor eerste wedstrijd op het EK zo slordig? Betekende dat veel, of was het maar ‘een oefenwedstrijd’ die niets zegt over het werkelijke niveau van Oranje? De vraag stellen aan Sander de Wijn, betekende een hele lange stilte bij de verdediger. Hij was blij dat hij weer kon spelen na een rugblessure die hem de afgelopen week aan de kant hield in drie wedstrijden in Barcelona, maar niet tevreden was over zijn niveau. ‘Bij vlagen ging het goed en makkelijk. Maar het was ook stroef’, meende De Wijn, die blij is dat hij nog een kleine week heeft voordat het EK begint in Amsterdam met een poulewedstrijd tegen Spanje. ‘We weten hoe we willen spelen, maar we kunnen de conclusie trekken dat het er niet helemaal uitkwam zoals we zouden willen. We waren echt wat minder vandaag. Een beetje sloppy. Zowel in houding, als technisch. We moeten daar echt kritisch over zijn. Zelf miste ik toch wat ritme met het hockey. Mijn niveau was nog niet zoals het hoort te zijn.’

Sander de Wijn (Ned) deelt handtekeningen uit na de hockeyinterland heren Nederland-India (3-4). Foto: Koen Suyk

De aanvoerdersband was een stukje tape om het shirt

Seve van Ass (omslagfoto) was zondag de aanvoerder in Waalwijk. In plaats van een duidelijke aanvoerdersband, had hij een stukje tape op zijn shirt, zodat het net leek alsof hij een rood-wit-blauwe aanvoerdersband droeg. Wie dé aanvoerdersband draagt op het EK is nog niet duidelijk. Dat kan een van de drie aangewezen leiders Mink van der Weerden, Billy Bakker of Van Ass zijn. Bakker droeg de band tijdens de HWL3 in Londen in juni. Middenvelder Van Ass was in zijn analyse in ieder geval een ware aanvoerder. Hij zocht vooral de positieve kanten. ‘Wij waren net niet scherp genoeg. Dus ik hoop dat we hier wat van leren. Maar dat we na zo’n rare voorbereiding toch goed zijn begonnen en in het vierde kwart een betere houding hadden, was positief. Maar het blijft een raar fenomeen in de sport, zo’n laatste wedstrijd voor publiek voor een groot toernooi. Dat zijn vaak niet je beste wedstrijden.’

Nederland-India 3-4 (1-2)
’12 Mink van der Weerden 1-0 (sb)
’17 Varun Kumar 1-1 (sc)
’27 Manpreet Singh 1-2
’43 Manpreet Singh 1-3
’49 Harjeet Singh 1-4
’50 Bob de Voogd 2-4
’59 Bob de Voogd 3-4


12 Reacties

 1. Ze hadden gewoon naar HC Prinsenbeek moeten komen. Een van de clubs van dé hockey stad Breda. En de club met het meest recente waterveld, dus de beste kwaliteit. Waarom hebben ze dan gekozen voor zo'n kleine club?

  1. bartvanlier

   Kansloze opmerking. Het was een groot feest.

  2. CarienHamburg

   Het staat HC Prinsenbeek vrij om zich aan te melden voor dit soort wedstrijden. Dan komt de Bond langs om te kijken of aan alle (strikte) eisen wordt/ kan worden voldaan. En als dat zo is, dan kan er een wedstrijd toegewezen worden. Daarnaast is jouw aanname (dat de "chaos" de schuld van KMHC Waalwijk), niet juist!

  3. johnnylion

   Als ik het goed heb begrepen is op de wedstrijddag de totale organisatie in handen van de KNHB. Als er dan iets fout gaat lijkt me dat ook de verantwoordelijkheid van de KNHB. Het niet paraat hebben van het volkslied van India was een blunder (mijn buurman had het op zijn smartphone). Het "entertainment" was overdreven voor een sportwedstrijd.

  4. ThomasHerklots

   Marnix sst praat niet over dingen waar je niet bij was.

 2. hertje

  Op llpp.o lĺll

 3. sandyman

  Lekker gespeeld mannen! Leuke pot voor alle aanwezigen en we gaan jullie allemaal volgen en aanmoedigen de rest van de maand!

 4. robvannes1

  Als die geluidsinstallatie eerder was opgeblazen dan hadden we de wedstrijd ook wel gezien. De vertraging was tot daar aan toe maar de herrie van het vergezochte entertainment om de tijd te doden was om horendol van te worden. 280 km gereden voor ....

  1. Renske-

   De entertainment tijdens de wedstrijd en op het veld wordt bepaald door de KNHB zelf, dus daar valt de club niets aan te verwijten. Overigens vond ik de entertainment en het feest wel leuk. Wellicht is dat mijn Brabantse hart dat spreekt ;)

 5. Renske-

  Wat er tijdens de wedstrijd gebeurt wordt verzorgd door de KNHB zelf, dus dat kan niet gepind worden op de club. Geluidsinstallatie dat tot drie keer achter elkaar wegvalt? Het geluid werd op dat moment verzorgd in een tentje naast het veld, met mensen vanuit de KNHB zelf en met apparatuur die ze zelf hebben ingehuurd. Niet aan de club dus. Water die op is nog voor de wedstrijd en daarom niet gesproeid kan worden? De KNHB heeft vastgesteld dat er voor de wedstrijd vijfmaal gesproeid moet worden, en men had aangegeven dat er maar één waterveld aanwezig is op deze club waardoor het waterreservoir snel zou opraken na zo vaak in korte tijd sproeien. Wanneer zij zelf dan niet snel genoeg het waterreservoir bijvullen moet er niet naar de club zelf gekeken worden. Dingen die de club moest verzorgen was allemaal om de wedstrijd heen: parkeergelegenheden, eetvoorzieningen, zitplaatsen, etc. Dingen die in mijn beleving vlekkeloos zijn verlopen. Alles wat tijdens de wedstrijd gebeurden en fout ging is niet op de club te wijzen, maar op de KNHB zelf. Je zou denken dat een grote site als hockey.nl hier zelf ook van op de hoogte is, of op z'n minst zijn bronnen goed controleert van te voren. Wellicht heb ik daar teveel vertouwen in gehad.

 6. Diana de Vries

  En nu maar kijken wat het EK gaat brengen! Valt het daar tegen, dan weet de KNHB dat dit soort uitzwaai-wedstrijden in het vervolg op clubs met een betere accommodatie verspeeld moeten worden en niet op zo'n gezellig Brabant dorpsclubje met slechts één waterveld.

 7. vruskie91

  Geen schuld van Waalwijk, KNHB heeft er weer een potje van gemaakt.. 🙄🙄 Jammer dat Waalwijk hierdoor slechte publiciteit krijgt terwijl de KNHB zich beter had moeten inlezen en voorbereiden!


Wat vind jij? Praat mee...