Vooruitblik ARG – NED (H): Grote kans op spectaculair openingsduel

Oranje treft vanmiddag om 15.00 uur in de openingswedstrijd van het Olympische hockeytoernooi Argentinië. Oranje staat momenteel 2e op de wereldranglijst, die aangevoerd wordt door Australië. Argentinië volgt op de 7e plaats, maar stond afgelopen winter nog 5e. De laatste onderlinge duels tussen Oranje en ‘Los Leones’ zijn telkens bijzonder spannend en beloven een spectaculaire 1e wedstrijd in Rio. 

In de afgelopen 5 onderlinge duels werd er steeds maar met 1 doelpunt verschil gewonnen of verloren. Afgelopen winter speelden de Oranje Heren een vierluik in en tegen Argentinië. De Oranje Heren begonnen toen met 2 overwinningen (allebei 2-1), maar Argentinië ging er in de laatste 2 wedstrijden met de winst vandoor (5-4 en 1-0). De laatste wedstrijd op een groot toernooi was in Raipur tijdens de HWL, in november 2015. Oranje kwam toen op een 3-0 voorsprong, maar zag Argentinië via 2 goals van Gonzalo Peillat nog dichtbij komen. De Oranje Heren wonnen de wedstrijd wel: met 3-2.

Nederland ontmoette Argentinië 21 keer op een groot toernooi en won 16 keer. Het werd 3 keer gelijk en de Zuid-Amerikanen zegevierden 2 keer. De 1e ontmoeting tussen deze teams op een groot toernooi was de 7-0 zege van Nederland op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico City. Arie de Keijzer (3x), Jan Piet Fokker, Theo Terlingen, Kik Thole en Theo van Vroonhoven scoorden namens Oranje. Argentinië versloeg Nederland op de Champions Trophy in 2008 in Rotterdam (0-1) en in de HWL in 2014 in New Delhi (2-5).

Max Caldas stond als speler met Argentinië op de Olympische Spelen in 1996 en 2004. In dat laatste jaar speelde hij ook tegen Nederland en verloor met 4-2. 12 jaar later neemt hij het, als bondscoach van de Nederlandse mannen, op tegen zijn geboorteland.

Houd deze speler in de gaten: Gonzalo Peillat

Strafscornerfenomeen Gonzalo Peillat behoeft in Nederland geen introductie meer. Naast Mink van der Weerden en Chris Ciriello van Australië 1 van de grootste kanshebbers op de topscorerstitel in Rio. Dit worden zijn 2e Olympische Spelen na een 10e plek met Argentinië in Londen 2012. De toen pas 19-jarige Peillat scoorde daar 4 keer.

Met 21 jaar kwam hij na het Wereldkampioenschap van 2014 in Den Haag, waar ‘La Hacha’ (De Bijl) topscorer werd met 10 doelpunten, naar Nederland om bij HGC te hockeyen. De verdediger speelde 2 seizoenen voor De Gazellen, waarin hij 60 Hoofdklasse-doelpunten maakte. Zijn contract liep eigenlijk nog door, maar HGC liet het ‘Wereldtalent van het Jaar 2014’ gaan toen Mannheimer HC hem een zeer lucratieve aanbieding deed.

Begon al op 4-jarige leeftijd met hockey, zoon van 2 hockeyers, vader Emilio en moeder Laura, die keeper was. Peillat droomt van een Argentijnse medaille op de Olympische Spelen. Na de 3e plek op het WK is dat zeker niet ondenkbaar voor de Albicelestes (= de wit-hemelsblauwen, een verwijzing naar het Argentijnse hockeyshirt).

Wist je dat?

Het Nederlands team heeft een sterke link met Argentinië. Valentin Verga, middenvelder van Amsterdam en de Oranje Heren, komt uit Buenos Aires. Ook bondscoach Max Caldas werd geboren in San Isidro, Buenos Aires en kwam uit voor het Argentijns nationale elftal. In dat team speelde hij samen met Carlos Retegui, de coach van de Argentijnse mannen op deze Spelen. Retegui kan zich tijdens dit toernooi waarschijnlijk wat vaker ontspannen dan 2 jaar geleden op het Wereldkampioenschap in Den Haag. Toen was de hockeygek, bondscoach van zowel de mannen als de vrouwen. Met verve vervulde Retegui zijn dubbelrol: beide teams kwamen toen tot de halve finale.

De Argentijnse ploeg heeft ook een link met onze zuiderburen: Luca Masso is een halve Belg. Hij is de zoon van de voormalig Argentijnse tennisprofessional Eduardo Masso en Sabrina Merckx, de dochter van de Belgische wielrenlegende Eddie Merckx. Masso speelt in clubverband voor de Waterloo Ducks en kwam uit voor het Belgische onder 21-team. Toen de Belgische federatie hem liet weten dat hij niet in aanmerking zou komen voor de selectie van de Red Lions voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, koos Masso voor Argentinië.

Bijnaam hockeymannen Argentinië: Los Leones

Lees meer


1 Reactie

  1. manouboormans

    Zendt de NOS de wedstrijd uit?


Wat vind jij? Praat mee...