Vooruitblik BEL-NED (Heren): Spannendste burenclash ooit?

De Oranje Heren treffen vanavond om 22.00 uur België in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De statistieken wijzen in het voordeel van Oranje, maar de Belgen zijn bezig aan een indrukwekkende opmars. Dit kan wel eens de spannendste burenclash tussen Nederland en België aller tijden worden.

De Oranje Heren wonnen 4 van de 5 Olympische ontmoetingen met België. De meeste daarvan stammen echter van lang geleden. Van 1980 tot 2008 wisten de Red Lions zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Sindsdien eindigden ze 9e in Peking en 5e in Londen. In 2012 in Londen troffen de teams elkaar voor het eerst in 48 jaar weer op de Spelen. Oranje won met 3-1, door 2 treffers van Mink van der Weerden en 1 van Bob de Voogd. Jerome Dekeyser scoorde namens de Belgen.

De Belgen spelen een sterk toernooi in Rio. Ze werden groepswinnaar van Poule A, door alle wedstrijden behalve die tegen Nieuw-Zeeland te winnen. In de kwartfinale werd India met 3-1 aan de kant gezet. Maar ook Oranje speelt bijzonder sterk. De kwartfinale die de Nederlandse mannen met 4-0 wonnen van nummer 1 van de wereld Australië geeft ongetwijfeld veel vertrouwen.

Waar Oranje ook vertrouwen uit kan putten is de strafcorner. De Nederlandse mannen hebben er al 10 verzilverd in Rio, uit 29 pogingen (34,5%). De Belgen scoorden er slechts 1, uit 20 pogingen (5%). Wat echter wel een nadeel kan zijn is dat Vincent Vanasch de strafcorner van zijn oud-ploeggenoot Mink van der Weerden als geen ander kent. Dat geldt echter ook andersom: als Tom Boon voor België de sleeppush voor zijn rekening neemt, dan vuurt ook hij af op zijn oud-teamgenoot bij Bloemendaal: Jaap Stockmann.

De laatste keer dat Nederland en België elkaar op een groot toernooi troffen was in december 2014 op de Champions Trophy (2-2). Oranje verspeelde in die wedstrijd een 2-0 voorsprong. De goals kwamen op naam van Jeroen Hertzberger en Sander Baart en, namens België, Tom Boon en Tanguy Cosyns. De meest recente krachtmeting tussen beide teams was tijdens de Ergo Masters in Duitsland. Een maand geleden, op 14 juli, won Oranje met 3-2.

Intussen wordt het vuurtje voor de burenclash al flink opgestookt. Na de uitspraak van analist Jacques Brinkman na de gewonnen wedstrijd tegen Australië: ‘De weg naar de finale ligt open’, reageert het Belgische Sporza met: ‘Komt de Nederlandse hoogmoed voor de val?’.

En ook op Twitter maken zowel Nederlanders als Belgen zich op voor dit mooie affiche voor de halve finale:

Houd deze speler in de gaten: Tom Boon 

Terug van een blessure aan zijn rechterhamstring is Tom Boon dé speler om in de gaten te houden. De topscorer aller tijden van de Belgische mannen kan gerust de Mink van der Weerden van onze zuiderburen worden genoemd aangezien de speler van Racing Brussel een aardige sleep in huis heeft. Toch moet de doelpuntenmachine nog worden aangezwengeld, want Boon heeft in de 3 wedstrijden die hij meespeelde slechts 1 maal het net gevonden en dat was met een velddoelpunt.

Boon heeft het hockeyen niet van een vreemde, net zoals zijn zus Jill. Beide internationals komen uit een ware hockeyfamilie. Ooms Eric en Marc Coudron kwamen uit voor de Red Lions en zowel moeder Carine Boon-Coudron als oma Jacqueline Bonsmans kwamen uit voor het Belgische nationale vrouwenteam.

Wist je dat?

Maar liefst 7 van de 16 spelers van de Belgische selectie zijn bekend met de Nederlandse Hoofdklasse. Een enkeling is er nu nog actief.  Vincent Vanasch, Thomas Briels en Elliot van Strydonck (alledrie Oranje Zwart), Tom Boon (Bloemendaal), Sebastien Dockier (Den Bosch), Simon Gougnard (Tilburg, Oranje Zwart en Bloemendaal) en Loick Luypaert (Kampong) kennen het klappen van de zweep van de sterkste competitie van de wereld. Emmmanuel Stockbroekx is al voor aanstaand seizoen gecontracteerd door de Mussen.

De Nederlandse selectie kent slechts 1 hockeyer die in de Belgische Hoofdklasse heeft gespeeld (en daar weer terug gaat keren). De in België geboren Sander Baart begon zijn hockeycarrière op 7-jarige leeftijd bij Royal Antwerp en speelde daar uiteindelijk ook in Heren 1. Met dat team werd hij in 2007 landskampioen, wat het 1e kampioenschap in de geschiedenis van die club betekende. De 9 seizoenen daarop stond Baart onder contract bij Oranje Zwart, om per 2016/2017 weer terug te keren naar Royal Antwerp.

Bijnaam Belgische mannen: Red Lions 


Wat vind jij? Praat mee...