Vooruitblik NED-DUI (Heren): Wie gaat er met brons vandoor?

De Oranje Heren treffen vanmiddag om 17.00 uur Duitsland in de bronzen finale. Beide teams hadden wellicht gedacht elkaar te ontmoeten in de olympische finale, maar zowel Duitsland (2-5 tegen Argentinië) als Nederland (1-3 tegen België) ging hard onderuit in de halve eindstrijd. Wat overblijft is het gevecht om brons. Wordt dit een herhaling van de spectaculaire EK-finale van vorig jaar (6-1 winst voor Oranje)? Of van de olympische finale in Londen (2-1 winst voor de Duitsers)?

Nederland trof Duitsland ook al in de poulefase, en verloor toen met 2-1. De Duitsers kwamen in de 1e helft al op een 2-0 voorsprong, die de Oranje Heren niet meer in konden halen. Het betekende het 1e verlies voor Oranje op de Olympische Spelen in Rio. Nadat Duitsland in de halve finale ten onder ging tegen Argentinië (2-5) en Nederland niet wist te winnen van België (1-3) vechten de ploegen nu om het brons. Dat kwam nog nooit eerder voor op de Olympische Spelen: Nederland en Duitsland troffen elkaar alleen in de poulefase, halve finale of finale.

Door de winst op Nederland in de poule heeft Duitsland een lichte voorsprong genomen in de statistieken: van de 13 eerdere ontmoetingen op de Olympische Spelen won Duitsland er 6, Nederland 5 en 2 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Nederland en Duitsland speelden het vaakst tegen elkaar op de Olympische Spelen.

Nederland pakte op 4 van de laatste 5 Olympische Spelen een medaille (2 goud, 2 zilver). Alleen in Peking ging het mis toen Oranje met 6-2 verloor van Australië in de strijd om het brons. Nederland kan in totaal voor de 10e keer een olympische medaille winnen in het hockeytoernooi voor mannen (2 goud, 4 zilver, 3 brons). Daarmee kunnen ze het 2e land worden dat dit aantal haalt na India (11).

Houd deze speler in de gaten: Florian Fuchs

Aanvoerder en sterkhouder Moritz Fuerste is ontzettend belangrijk voor de Duitse ploeg, maar verlies vooral ook Florian Fuchs niet uit het oog. De 24-jarige lange aanvaller is een goaltjesdief pur sang, en glijdt zonder twijfel in op elke halve voorzet die hij krijgt. In 2012 betitelde de FIH hem als Talent van het Jaar en sindsdien is Fuchs alleen maar beter geworden.

Hij maakte de openingstreffer in de poulewedstrijd tegen de Oranje Heren, en is ook een specialist in de typisch Duitse ‘laatste paar seconden van de wedstrijd’-goal. In de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland gleed hij, met nog 0,6(!) seconden op de klok, de winnende treffer binnen. Fuchs, die volgend jaar voor Bloemendaal uitkomt, waarschuwde de Nederlandse mannen er alvast maar voor. ‘Wij scoren vaak in de laatste seconde‘.

Wist je dat?

De laatste keer dat de Duitse mannen geen medaille wonnen op de Olympische Spelen was in 2000. In Sydney eindigde de Duitse ploeg als 5e. Vervolgens behaalden ze brons in 2004 en goud in 2008 en 2012. De Oranje Heren vielen in 2008 voor het laatst buiten het olympische podium: ze werden toen 4e in Peking.

Lees meer

 


Wat vind jij? Praat mee...