Vooruitblik NED-IND (Heren): Herrezen India zware kluif Oranje

De Oranje Heren spelen vanmiddag om 15.00 uur in hun 4e poulewedstrijd op de Olympische Spelen tegen India. Na de relatief eenvoudige overwinningen op Ierland en Canada belooft dit weer een spannende wedstrijd te worden. India timmert, onder leiding van bondscoach Roelant Oltmans, hard aan de weg en speelt tot nu toe een sterk toernooi (2x winst, 1x verlies). 

De laatste keer dat Oranje India trof op een groot toernooi was in de HWL Final in Raipur. Oranje greep in een bloedstollend duel naast de bronzen medaille, doordat India na het 5-5 gelijkspel won op shoot-outs. Het was een les voor Oranje om de hele wedstrijd scherp te blijven: de Oranje Heren stonden in rust op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar gaven in het laatste kwart maar liefst 4 goals weg.

Dit wordt de 12e ontmoeting tussen Nederland en India op de Olympische Spelen. Van de voorgaande duels won India er 7 en Nederland 3. In de meest recente olympische ontmoeting (Londen, 2012) won Oranje met 3-2, na goals van Van der Horst, Weusthof en Van der Weerden. India mag qua olympische wedstrijden dan statistisch gezien in het voordeel zijn, Oranje is de betere als je naar alle grote toernooien bij elkaar opgeteld kijkt. Nederland won hierbij 18 keer de onderlinge ontmoeting, India 10 keer en 5 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

India maakt momenteel onder de Nederlandse coach Roelant Oltmans een sterke ontwikkeling door. Na de bronzen plak op de HWL pakte India in de voorbereiding op de Olympische Spelen ook zilver op de Champions Trophy. Die resultaten zorgden ervoor dat India de afgelopen tijd van de 7e naar de 5e plaats op de wereldranglijst klom.

Houd deze speler in de gaten: Sardar Singh

De 30-jarige Sardar Singh is de bekendste Indiase hockeyer van het moment; hij was de duurste man in de Hockey India League en werd na afloop tot speler van het toernooi uitgeroepen.
In  2010 werd hij, na het behalen van de zilveren medaille op de Gemenebestspelen, opgenomen in het FIH All Star-team en maakte hij de overstap naar KHC Leuven. Singh speelde in 2013 ook een half seizoen voor Bloemendaal, maar het bleek geen gelukkig huwelijk. De mid-mid werd in 2008 de jongste aanvoerder in de geschiedenis van het Indiase hockey, maar moest deze titel voor de Olympische Spelen overgeven aan keeper PR Sreejesh. Een teken dat Singh niet meer de speler is die hij geweest is. Er werd zelfs gevreesd voor Singhs plek in de selectie voor Rio, maar Singh mocht uiteindelijk gewoon mee. Bovendien raakte de vedette privé ook in opspraak – zijn ex-verloofde beschuldigt hem van intimidatie en verkrachting, iets wat Singh stellig ontkent. Het is nog niet bekend of en wanneer de hockeyer strafrechtelijk wordt vervolgd.

Wist je dat?

De Spelen in Rio de Janeiro zijn het 5e olympische toernooi voor de Nederlander Roelant Oltmans als bondscoach. In 1992 coachte hij de Nederlandse vrouwen in Barcelona (6e plek), in 1996 de Nederlandse mannen in Atlanta (de 1e gouden medaille voor de Nederlandse hockeyers ooit). Vervolgens was hij bondscoach van de heren van Pakistan op de OS in Athene in 2004 (8e) en in Peking 2008 opnieuw met de Oranje Heren (4e). En in 2016 dus met de Indiase heren.  Tussen 2000 en 2003 was Oltmans algemeen directeur van voetbalclub NAC Breda.
De Indiase mannen zijn met afstand het succesvolst van alle hockeyteams in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Tot nu toe verzamelden zij liefst 8 gouden (waarvan 6 op een rij tussen 1928 en 1956), 1 zilveren en 3 bronzen medailles. De laatste plak dateert van 1980, toen werd er goud gehaald in Moskou.

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...