Alblas’ De enige weg naar Rio: ‘Nooit indringer gevoeld’

Deze week verscheen ‘De enige weg naar Rio’, het boek van sportjournalist Edwin Alblas over het Nederlandse hockeymannen. Alblas volgde de Oranjespelers, coach Max Caldas en het begeleidingsteam het afgelopen jaar. Zij gaven hem een openhartige kijk in het leven van de tophockeyers richting de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Eerder verschenen de columns van Alblas op hockey.nl, nu geven we 5 exemplaren weg. 

Alblas volgde de Oranje Heren onder meer naar Raipur in India tijdens de HWL en was kind aan huis in Papendal, de nationale topsportaccommodatie in Arnhem.

Uit de toespraak van Edwin, dinsdag 29 juni, bij de presentatie van ‘De enige weg naar Rio’

Ik wilde aanvankelijk een boek over Max Caldas schrijven. Hij had als coach zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Maar Max vond zichzelf niet groot genoeg voor een boek. Daar kon ik dan wel anders over denken, maar ik kreeg het hem niet aangepraat. Niet heel veel later stuurde hij mij een sms’je, waarin stond dat we toch maar eens kop koffie moesten gaan drinken.

[…]

Soms wist ik wat er komen ging, terwijl spelers in spanning afwachtten en dat was af en toe best een rare gewaarwording. Maar nooit voelde ik me een indringer in de ploeg en nooit proefde ik bij de ploeg terughoudendheid in doen en laten, omdat ik er met mijn neus bovenop stond of zat. Dat vind ik in deze jongens te prijzen. Dat zegt iets over hun volwassenheid en focus. En misschien is dat wel wat Max destijds bij dat kopje koffie voor ogen had.

[…]

 De enige weg naar Rio is er één met hobbels. Dat kan niet anders. Ook dat hoort onmiskenbaar bij topsport. 

Dit boek in jouw kast?

Hockey.nl geeft 5 exemplaren van ‘De enige weg naar Rio’ weg. Interesse? Laat in een reactie bij dit bericht weten waarom dit boek voor jou een absolute must in de boekenkast is.

 


18 Reacties

 1. dorien

  Oeh die zou ik graag winnen.... Fanatieke hockeyer én lezer!!

 2. koenroozekrans

  Zou mooi zijn om het boek te winnen! Misschien ga ik dan eindelijk weer eens lezen :p

 3. arthur-linssen

  Van alle trainingen die had, wedstrijden die ik speelde en teams die ik coachte leerde ik veel. Maar nooit zoveel als meekijken met meer ervaren (top)coaches. Ik verwacht dat dit boek vol staat met waardevolle inzichten hoe hockey weer verder ontwikkeld kan worden.

 4. hickey-family

  Naast lezen over het leven en de commitments en drijfveren van Michael Jordan, Johan Cruijff, Zlatan, Micheal Boogerd staan er in mijn kast al mooie biografieen zoals die van Steve Jobs, john Wooden en Phil Jackson die inspirerend werken voor amateurcoaches zoals ik - denk dat Max en het NL team een mooie aanvulling vormen op Marc Lammers en voornoemden

 5. sooph

  Zou heel graag het boek willen lezen. Dan lees ik na lange tijd weer eens iets wat mij echt interesseert.

 6. suzanneveen

  Ik denk dat hier hele leuke dingen in staan!!

 7. zoe-laros

  Naast dat ik graag nog verder wil komen met hockey, lijkt het me ook super gaaf om na mijn hockeycarrière te gaan coachen. Ik denk dat dit boek een goede inspiratie brons is voor later. Niet alleen voor het coachen, maar ook als speelster!

 8. iris88

  Na "grote jongens zijn" van philip kooke, "hockey is mijn leven" van roelant oltmans, "coachen doe je samen" van marc lammers en "14" van teun de nooijer, mag deze titel niet ontbreken in mijn collectie. Bijna zomervakantie en dus tijd om te lezen, kom maar op!

 9. martijn-cox

  Ik wil hem heeeeel graag

 10. Emilie

  Alles weet ik van hockey. Als tienjarige leerde ik al alle clubs van Nederland uit mijn hoofd, inclusief bijbehorende tenues. Welke goede speler waar speelt, weet ik op mijn duimpje. Een wandelende hockeyencyclopedie word ik nog wel eens genoemd. Wat er ontbreekt, is de achtergrond van (dit) tophockeywereldje. Ik ben dan ook best jaloers op Edwin Alblas en zou graag zijn boek willen lezen om daar tóch dichterbij te komen.

 11. FennavanAarle

  Ik zou dit boek erg graag willen winnen. Ik ben een echte hockeyfanaat en kijk dagelijks op hockey.nl. Het zou mijn zomer helemaal af maken als ik dit boek zou winnen. Hierdoor kan ik een lekker weekje aan het zwembad vertoeven zonder hockey te missen.

 12. isabellehockey

  Ik wil dit boek zo graag winnen. Ik ben zo'n erge fan dat ik zelfs een hockey kamer heb het liefst wil ik naar alle wedstrijden toe gaan. Ik denk dat ik veel van dat boek kan leren en er zelfs beter van kan worden. Ik droom er van om mee te spelen en voor nl vertegenwoordigen ( en het volkslied te zingen). Ik droom er elke nacht van.

 13. edwin_vermeulen

  Afgelopen donderdag was ik voor gehandicapten sport Nederland op Papendal. Daar voel je je zelf als ROC Sport&Bewegen docent een heel klein beetje topsporter. Wat een topplek. Nu via dit boek een mogelijkheid te kunnen krijgen iets verder en dieper mee te kunnen kijken in de keuken van het NL-11-tal lijkt me erg gaaf. Daarom ding ik graag mee naar één van de te vergeven boeken. Sportieve groet, Groet Edwin Vermeulen

 14. AnnemijnKoenis

  Het verhaal achter de medaille is het mooiste dat er is. Zelf besef ik als teamcoach hoe veel tijd en energie de begeleiding en de spelers steken in het behalen van hun doel. Prachtig lijkt het mij om een kijkje in de keuken te krijgen hoe dit team samen ook die weg gaat. Dan juich ik nog harder als ik in Rio op de tribune zit bij de finale en het team de weg naar Rio afmaakt met een medaille. Ellen Heijn Hockey fan en mum en trainer/coach van Annemijn Koenis

 15. EtienneVerhoef

  Coach mijn dochter al vanaf de E-tjes, maar dit seizoen wil ze 's een keer zónder vader, helaas, maar dat geeft mij wel alle tijd om dit boek te lezen en wijze lessen en inspiratie van Caldas in een volgend seizoen toe te passen......

 16. maaike81

  Lijkt mij Leuk om te lezen!! Kan je een inzicht krijgen bij het mannenteam! In het verleden ook naar goud gekeken! Erg boeiend! Kan zeker wel een boek gebruiken als ik op weg naar Rio ben om oranje te zien schitteren op de OS!!

 17. GabyvanHout

  Ik zou het boek graag willen om het cadeau te doen aan een sportfanaat. Het is eigenlijk een voetballer die de hockeywereld in is gerold. Zo enthousiast is geworden dat het uitgelopen is tot een uit de hand gelopen hobby.= De ideale manager

 18. Janneke Belt

  Iedereen hartelijk dank voor de mooie, grappige en sportieve woorden! De prijswinnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.


Wat vind jij? Praat mee...