Zege op Argentinië in finale HWL levert Oranje record op

De Oranje Heren hebben door de 6-1 overwinning op Argentinië in de finale van de HWL3 een record geëvenaard. Slechts twee keer eerder werd een regerend olympisch kampioen op een intercontinentaal toernooi op zo’n grote nederlaag getrakteerd, zo becijferde statistiekenbureau Gracenote.

De eerste keer dat dat gebeurde was tijdens het toernooi om de Champions Trophy in 1982, toen olympisch kampioen India in Amstelveen hard onderuit ging tegen Australië en met liefst vijf doelpunten verschil het nakijken had: 2-7.

Oranje flikte eenzelfde kunstje tijdens de strijd om de Champions Trophy in 1990, toen het Nederlands elftal Engeland met vijf goals verschil versloeg (5-0). De Engelsen, die twee jaar eerder de olympische titel veroverden en koste van (West-)Duitsland, kregen in Melbourne doelpunten van Gijs Weterings (drie), Jacques Brinkman en Taco van den Honert om de oren.

Los van deze twee zeges trakteerde Oranje een olympisch kampioen ook tijdens een continentaal toernooi al eens op een grote nederlaag. Dat betrof de EK-finale van 2015 in Londen, toen de mannen van bondscoach Max Caldas Duitsland met 6-1 over de knie legden.

Perspectief

In aanvulling op die droge statistische benaderingswijze moeten we de klinkende 6-1 zege van Oranje op Argentinië wel in perspectief blijven zien. Een dergelijke overwinning heeft tijdens toernooien als de Champions Trophy of een WK veel meer waarde. Nu ging het slechts om de eindstrijd tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League.

Daar komt nog bij dat het verblijf in Londen voor de Argentijnen al geslaagd was vóór de finale tegen Oranje. De olympisch kampioen had het ticket voor het WK 2018 in India immers al op zak en was ook al verzekerd van deelname aan de finaleronde van de HWL, die later dit jaar van 1 tot en met 10 december in India wordt gehouden.

Toch kwam de nederlaag tegen Oranje hard aan bij de Argentijnen, zo bleek uit de reactie van de ervaren international Matías Paredes op de website van de Argentijnse bond. ‘We hebben een goed toernooi gespeeld waarin we inderdaad onze doelen hebben bereikt, maar niemand wordt blij van zo’n nederlaag in de finale. Zeker niet met vijf goals verschil, dat is echt veel te veel. We moeten zelfkritisch zijn en serieus gaan kijken naar wat er niet goed ging.’

Elf zeges op rij

Oranje is door de mooie reeks resultaten in Londen nog steeds ongeslagen in dit kalenderjaar. Die reeks wedstrijden behelst inmiddels elf opeenvolgende overwinningen: zeven tijdens de HWL en daarvóór vier tijdens de trainingsstage in Kaapstad in januari.

Oranje maakte in de reeks van elf zeges op rij – de langste zegereeks onder bondscoach Max Caldas – liefst 51 doelpunten, gemiddeld bijna vijf treffers per duel.

Oranje maakt zich klaar voor het HWL-duel met Pakistan op 15 juni. Foto: Frank Uijlenbroek.


1 Reactie

  1. keepers

    uu


Wat vind jij? Praat mee...