Wat zei de buitenlandse pers over BEL-NED (Heren)?

De olympische droom van de Oranje Heren spatte gisteravond uiteen toen België, verdiend, met 3-1 won. In het 1e kwart waren de beste kansen voor Nederland, maar daarna namen de zuiderburen het initiatief volledig over. Jérôme Truyens, John-John Dohmen en Florent van Aubel scoorden voor de Red Lions. Mink van der Weerden maakte vlak voor rust de aansluitingstreffer. Hieronder een greep uit de berichtgeving van de buitenlandse pers en tweets over de wedstrijd.

Nieuwsblad

VRT lacht noorderburen uit: ‘Dit is waar sport om draait. Huilende Nederlanders’” – Nieuwsblad.be

Het Nieuwsblad quote hun collega’s van de Belgische pers; van het programma Sporza van de Vlaamse televisie-omroep de VRT. ‘Dit is waar sport om draait , huilende Nederlanders. Onze Red Lions speelden tegen 16 poppen, niet tegen 1 team.’ Tegen het eind van de uitzending kwam commentator Eddy Demarez terug op die opmerking. ‘Huilende Nederlanders, daarmee gaan we de nacht in’.

VRT-journalist Riadh Bahri doet daar nog een schepje bovenop.

Sporza

“Red Lions overklassen Nederland na de rust”sporza.be

Op de website van het Vlaamse sportprogramma staat een verslag van de wedstrijd. ‘België en Nederland begonnen afwachtend aan hun halve finale. Beide landen toonden veel respect voor elkaar en de angst om te verliezen leek groter dan de wil om te winnen.’ Het verslag zegt dat na de 1-0 van Truyens, België het heft in handen nam. ‘De studieronde leek nu voorbij. België nam de wedstrijd in handen en met een fantastische lange bal en dito aanname zette Cédric Charlier aanvoerder John-John Domen voor een lege kooi. Domen gleed de 2-0 binnen en zette de Belgen op rozen.’ Na de 3-1 was de overwinning binnen volgens Sporza. ‘België controleerde de wedstrijd en uiteindelijk kwam de overwinning nooit meer in gevaar. Voor het eerst sinds de Olympisch Spelen in Antwerpen in 1920 heeft ons land dus opnieuw een olympische medaille in het hockey.’

Reuters

“Belgium stun the Dutch to set up Argentina final” Reuters

‘België staat een intrigerende olympische finale tegen Argentinië te wachten, nadat zij de nummer 2 van de wereld, Nederland, naar huis stuurde met een klinkende 3-1 overwinning in de halve finale’, meldt de internationale nieuwsdienst. Oranje-topscorer Mink van der Weerden reageert: ‘België speelde heel goed en wij gaven het in de 1e helft weg, toen speelden we heel slecht. Geen goede passes, geen goed ritme, niks. We hebben het dom weggeven in de 1e helft en zijn daarna nooit meer lekker in de wedstrijd gekomen.’

Daily Mail

“Argentina and Belgium gatecrashed the Olympic field hockey festival and reached their first men’s final together on Tuesday. Nobody saw them coming.” Daily Mail

Tabloid Daily Mail schrijft dat Argentinië en België het hockeytoernooi verrast hebben door beide de finale te bereiken. Niemand zag dat aankomen. 2-voudig regerend olympisch kampioen Duitsland niet, dat met 5-2 vernederd werd door Las Leones. En Nederland niet, dat na 80 jaar voor het eerst op een groot toernooi van België verliest.