Oranje speelt lang solide, maar geeft zege weg tegen GB (2-2)

Vijftig minuten lang speelde Nederland donderdag tegen Groot-Brittannië eindelijk een solide wedstrijd op de Spelen in Tokio. Maar nadat de Britten vanuit het niets terugkwamen tot 2-1, sloeg opnieuw de paniek toe bij Nederland. De ploeg van coach Max Caldas kwam uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel in het Oi Hockey Stadium nog goed weg al had Oranje met vijf corners in de laatste minuut ook nog zo maar kunnen winnen.

Oranje plaatste zich door het gelijke spel voor de kwartfinales, maar door de verrassende nederlaag van Duitsland tegen Zuid-Afrika (3-4), is de strijd in poule B nog volledig open. Ook is nog volstrekt onduidelijk wie in de knock-outfase de tegenstander wordt. Nederland kan nog tweede worden, maar ook vierde. Wie dan de tegenstander in de kwartfinale wordt, is nog niet bekend. Argentinië, Spanje en Nieuw-Zeeland hebben in poule A, achter het ongenaakbare Australië, alle drie evenveel punten.

Caldas keek na afloop met gemengde gevoelens terug op het duel met Groot-Brittannië. ‘Ik denk dat we, in vergelijking met de eerste wedstrijden, weer een stap hebben gezet. We focusten ons vandaag op twee zaken: verdedigend wilden we goede mandekking spelen en aanvallend langer balbezit houden op de helft van Groot-Brittannië. Dat eerste hebben we goed gedaan, dat tweede was minder in de eerste helft maar beter in de tweede.’

Glenn Schuurman, Sander de Wijn en Billy Bakker druipen teleurgesteld af na de 2-2 tegen GB. Foto: Koen Suyk

Hij vervolgde: ‘Ik had, bij een 2-0 stand, in de slotfase best een comfortabel gevoel. Ik denk dat we uiteindelijk twee goals weggeven en GB zo onnodig terug in de wedstrijd helpen’, zei Caldas na afloop op de persconferentie.

Goed nieuws

Het duel met Groot-Brittannië begon met goed nieuws voor Oranje. Sander de Wijn (hamstring) en Seve van Ass (rug) waren hersteld van hun lichte kwetsuren. Dat betekende dat Roel Bovendeert en Justen Blok, die in de gewonnen wedstrijd tegen Canada speelden, weer op hun vertrouwde plek op de tribune zaten.

Pieter van den Hoogenband was aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd van Oranje. Foto: Koen Suyk

Daar in de schaduw van het Oi Hockey Stadium, waar ook Chef de Mission Pieter van den Hoogenband een plekje had gevonden, was het door de wind nog enigszins uit te houden. Op het veld was het donderdag rond het middaguur verschroeiend warm. De temperaturen liepen op tot ruim boven de veertig graden. Het was bewonderenswaardig hoe de teams vanaf de afslag meteen het gaspedaal flink indrukten.

Solide

Het was ook direct duidelijk dat Nederland veel beter voor de dag kwam dan in de eerste drie pouleduels op deze Spelen tegen België (3-1 verlies), Zuid-Afrika (5-3 winst) en Canada (4-2 zege). Er stond nu een Oranje dat voor het eerst dit toernooi solide oogde. Oranje gaf in het eerste kwart geen kans weg en stond toe dat GB slechts twee keer in de Nederlandse cirkel kwam.

Aan de andere kant slaagde Oranje daar vier keer in en na acht minuten kreeg de ploeg van Caldas de eerste strafcorner. Jip Janssen pushte hard, doelman Oliver Payne gaf een rebound weg maar herstelde dat door op fenomenale wijze de backhand van Thijs van Dam uit het doel te tikken. Dit had de 1-0 voor Nederland kunnen of misschien wel moeten zijn.

In het tweede kwart trokken de Britten direct ten aanval. Dat resulteerde binnen de minuut in twee corners, maar doelman Pirmin Blaak redde twee keer bekwaam. Drie minuten later schoot Zachary Wallace, na balverlies van Jorrit Croon, uit vrije positie hoog over.

Jonas de Geus neemt op een geweldige manier de bal aan om daarna keurig op maat Thierry Brinkman te bedienen, die de 1-0 aantekent. Foto: Koen Suyk

Na 22 minuten sloeg Oranje voor de eerste keer toe. Een hoge bal van Robbert Kemperman werd door Jonas de Geus in de Britse cirkel heerlijk aangenomen. Via een vlotte 1-2 met Mirco Pruyser, legde De Geus de bal bij Thierry Brinkman, die met veel gevoel in het doel pushte: 1-0. Dat was ook een ruststand.

Jip Janssen zette in de eerste minuut van het derde kwart Nederland op een solide 2-0 voorsprong. Eindelijk benutte hij, nadat Oranje dertien corners op rij niet tot scoren kwam, een strafcorner. In de manier waarop Janssen juichte, zat niet alleen blijdschap maar overduidelijk ook opluchting.

In het vervolg van de wedstrijd speelde Nederland niet spectaculair maar wel heel volwassen. De Oranje Heren gaven achterin amper iets weg en loerden voorin op kansen. Janssen kreeg nog een corner, die werd gepakt door Payne. In de rebound trof Van Ass de paal.

Niets aan de hand

Er leek niets aan de hand voor Oranje. Tot acht minuten voor tijd Groot-Brittannië uit het niets een goal maakte. Na een voorzet van Thomas Sorsby tikte Sam Ward de 2-1 achter Blaak. Niks aan de hand zou je zeggen, maar plots sloeg de stress weer toe bij Oranje. De ploeg zakte terug en gaf de Britten alle kans om het doel van Blaak te belegeren.

GB kreeg een corner, die werd weggegeven door de dit toernooi ongelukkig spelende Jorrit Croon. Blaak redde zijn ploeg toen nog met een goede save. Twee minuten later was het alsnog 2-2. Opnieuw kregen de Britten een corner, ditmaal was Blaak kansloos op een inzet van Ward.

Onder het toeziend oog van Jip Janssen neemt Mink van der Weerden in de slotfase een van de vijf corners. Foto: Koen Suyk

Een turbulente slotfase volgde. De Britten drongen aan, maar Nederland kreeg in de slotminuut nog een strafcorner, die uiteindelijk resulteerde in nog vier corners. Met Janssen en Van der Weerden op de kop van de cirkel toverde Oranje alle mogelijke varianten uit de hoed. Janssen raakte zelfs nog de paal, maar op miraculeuze wijze bleef een doelpunt uit en eindigde het duel in 2-2.

Ondanks dat Nederland niet scoorde uit de strafcornerreeks, was Caldas wel zeer tevreden met de uitvoering. ‘Jip en Mink deden dat geweldig. In een ontzettende stresssituatie bleven ze rustig, waren ze scherp en maakten ze de juiste keuzes. Dat geeft vertrouwen voor de rest van het toernooi.’

Nederland – Groot-Brittannië 2-2 (1-0)
‘22 Thierry Brinkman 1-0
‘31 Jip Janssen (sc) 2-0
‘52 Sam Ward 2-1
‘57 Sam Ward (sc) 2-2