Oranje speelt lang solide, maar geeft zege weg tegen GB (2-2)

Vijftig minuten lang speelde Nederland donderdag tegen Groot-Brittannië eindelijk een solide wedstrijd op de Spelen in Tokio. Maar nadat de Britten vanuit het niets terugkwamen tot 2-1, sloeg opnieuw de paniek toe bij Nederland. De ploeg van coach Max Caldas kwam uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel in het Oi Hockey Stadium nog goed weg al had Oranje met vijf corners in de laatste minuut ook nog zo maar kunnen winnen. 

Oranje plaatste zich door het gelijke spel voor de kwartfinales, maar door de verrassende nederlaag van Duitsland tegen Zuid-Afrika (3-4), is de strijd in poule B nog volledig open. Ook is nog volstrekt onduidelijk wie in de knock-outfase de tegenstander wordt. Nederland kan nog tweede worden, maar ook vierde. Wie dan de tegenstander in de kwartfinale wordt, is nog niet bekend. Argentinië, Spanje en Nieuw-Zeeland hebben in poule A, achter het ongenaakbare Australië, alle drie evenveel punten.

Caldas keek na afloop met gemengde gevoelens terug op het duel met Groot-Brittannië. ‘Ik denk dat we, in vergelijking met de eerste wedstrijden, weer een stap hebben gezet. We focusten ons vandaag op twee zaken: verdedigend wilden we goede mandekking spelen en aanvallend langer balbezit houden op de helft van Groot-Brittannië. Dat eerste hebben we goed gedaan, dat tweede was minder in de eerste helft maar beter in de tweede.’

Glenn Schuurman, Sander de Wijn en Billy Bakker druipen teleurgesteld af na de 2-2 tegen GB. Foto: Koen Suyk

Hij vervolgde: ‘Ik had, bij een 2-0 stand, in de slotfase best een comfortabel gevoel. Ik denk dat we uiteindelijk twee goals weggeven en GB zo onnodig terug in de wedstrijd helpen’, zei Caldas na afloop op de persconferentie.

Goed nieuws

Het duel met Groot-Brittannië begon met goed nieuws voor Oranje. Sander de Wijn (hamstring) en Seve van Ass (rug) waren hersteld van hun lichte kwetsuren. Dat betekende dat Roel Bovendeert en Justen Blok, die in de gewonnen wedstrijd tegen Canada speelden, weer op hun vertrouwde plek op de tribune zaten.

Pieter van den Hoogenband was aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd van Oranje. Foto: Koen Suyk

Daar in de schaduw van het Oi Hockey Stadium, waar ook Chef de Mission Pieter van den Hoogenband een plekje had gevonden, was het door de wind nog enigszins uit te houden. Op het veld was het donderdag rond het middaguur verschroeiend warm. De temperaturen liepen op tot ruim boven de veertig graden. Het was bewonderenswaardig hoe de teams vanaf de afslag meteen het gaspedaal flink indrukten.

Solide

Het was ook direct duidelijk dat Nederland veel beter voor de dag kwam dan in de eerste drie pouleduels op deze Spelen tegen België (3-1 verlies), Zuid-Afrika (5-3 winst) en Canada (4-2 zege). Er stond nu een Oranje dat voor het eerst dit toernooi solide oogde. Oranje gaf in het eerste kwart geen kans weg en stond toe dat GB slechts twee keer in de Nederlandse cirkel kwam.

Aan de andere kant slaagde Oranje daar vier keer in en na acht minuten kreeg de ploeg van Caldas de eerste strafcorner. Jip Janssen pushte hard, doelman Oliver Payne gaf een rebound weg maar herstelde dat door op fenomenale wijze de backhand van Thijs van Dam uit het doel te tikken. Dit had de 1-0 voor Nederland kunnen of misschien wel moeten zijn.

In het tweede kwart trokken de Britten direct ten aanval. Dat resulteerde binnen de minuut in twee corners, maar doelman Pirmin Blaak redde twee keer bekwaam. Drie minuten later schoot Zachary Wallace, na balverlies van Jorrit Croon, uit vrije positie hoog over.

Jonas de Geus neemt op een geweldige manier de bal aan om daarna keurig op maat Thierry Brinkman te bedienen, die de 1-0 aantekent. Foto: Koen Suyk

Na 22 minuten sloeg Oranje voor de eerste keer toe. Een hoge bal van Robbert Kemperman werd door Jonas de Geus in de Britse cirkel heerlijk aangenomen. Via een vlotte 1-2 met Mirco Pruyser, legde De Geus de bal bij Thierry Brinkman, die met veel gevoel in het doel pushte: 1-0. Dat was ook een ruststand.

Jip Janssen zette in de eerste minuut van het derde kwart Nederland op een solide 2-0 voorsprong. Eindelijk benutte hij, nadat Oranje dertien corners op rij niet tot scoren kwam, een strafcorner. In de manier waarop Janssen juichte, zat niet alleen blijdschap maar overduidelijk ook opluchting.

In het vervolg van de wedstrijd speelde Nederland niet spectaculair maar wel heel volwassen. De Oranje Heren gaven achterin amper iets weg en loerden voorin op kansen. Janssen kreeg nog een corner, die werd gepakt door Payne. In de rebound trof Van Ass de paal.

Niets aan de hand

Er leek niets aan de hand voor Oranje. Tot acht minuten voor tijd Groot-Brittannië uit het niets een goal maakte. Na een voorzet van Thomas Sorsby tikte Sam Ward de 2-1 achter Blaak. Niks aan de hand zou je zeggen, maar plots sloeg de stress weer toe bij Oranje. De ploeg zakte terug en gaf de Britten alle kans om het doel van Blaak te belegeren.

GB kreeg een corner, die werd weggegeven door de dit toernooi ongelukkig spelende Jorrit Croon. Blaak redde zijn ploeg toen nog met een goede save. Twee minuten later was het alsnog 2-2. Opnieuw kregen de Britten een corner, ditmaal was Blaak kansloos op een inzet van Ward.

Onder het toeziend oog van Jip Janssen neemt Mink van der Weerden in de slotfase een van de vijf corners. Foto: Koen Suyk

Een turbulente slotfase volgde. De Britten drongen aan, maar Nederland kreeg in de slotminuut nog een strafcorner, die uiteindelijk resulteerde in nog vier corners. Met Janssen en Van der Weerden op de kop van de cirkel toverde Oranje alle mogelijke varianten uit de hoed. Janssen raakte zelfs nog de paal, maar op miraculeuze wijze bleef een doelpunt uit en eindigde het duel in 2-2.

Ondanks dat Nederland niet scoorde uit de strafcornerreeks, was Caldas wel zeer tevreden met de uitvoering. ‘Jip en Mink deden dat geweldig. In een ontzettende stresssituatie bleven ze rustig, waren ze scherp en maakten ze de juiste keuzes. Dat geeft vertrouwen voor de rest van het toernooi.’

Nederland – Groot-Brittannië 2-2 (1-0)
‘22 Thierry Brinkman 1-0
‘31 Jip Janssen (sc) 2-0
‘52 Sam Ward 2-1
‘57 Sam Ward (sc) 2-2


25 Reacties

 1. RobV

  Tja, typerend lijkt me. De voorsprong op die manier weggeven.

 2. kasparstevens

  In de inleiding lees ik 'uit het niets'. Neem aan dat dit nog wel aangepast gaat worden ...

 3. francakh

  Duitsland verliest van Zuid Afrika … ik moet zeggen dat ZA super makkelijk scoort, veel doelpunten genaakt. Nederland beter dan ik verwachtte maar mijn verwachtingen waren niet heel hoog meer, inmoddels eerder laag. Wel typerend dat ze de voorsprong uit handen hebben gegeven. Afwachten verder.

 4. kasparstevens

  Suggestie1 voor komende jaren: de 4 play-off teams leveren de spelers voor de zomer-toernooien. (Tenzij enorme uitzondering) Suggestie2, je plekje in Oranje is niet zeker. Ook niet als PC-schieter, keeper of aanvoerder.

  1. SanderE

   Japan en Zuid-Afrika vind jij niks? Ik vind het een plezier om naar te kijken. Om het niveau verschil deelnemers verminderen? Als jij denkt dat spelers zeker van een plek zijn, vraag ik me af wie jou informeert. En - noem dan is namen van spelers van wie jij vindt dat ze afgelopen jaren toegevoegd hadden moeten worden of in ieder geval de kans hadden moeten krijgen? Constant hier maar roepen dat spelers niet meer in Oranje horen is makkelijk zonder alternatieven te noemen. Dan kunnen we het ergens over hebben. Overigens vind ik Bakker nog steeds een Oranje speler! Dit Oranje in vorm kan elke tegenstander op de OS verslaan.

  2. Maxiking

   Lijkt me echt een goed idee, de top 4…. Als er talenten in de lagere teams spelen krijgen deze dus geen kans. Daarbij kan het zijn dat de teams met de beste buitenlandse spelers in de play-offs speelt…. Die moet dan spelers gaan leveren aan de Nederlandse ploeg. Echt een lange termijn oplossing?

 5. aussiepie

  Er waren goede momenten eerste kwart.Daarna zag je een instorting op alle linies. Achterhoede moet iets aangedaan worden want tegen Duitsland zal dat de achilles hiel worden .Ik denk niet wanneer ik body language en face expressions bekijk dat men met plezier het allerbelangrijkste tournooi speelt.Mogelijk dat een andere captain en deze er uit laten wat meer sprankel brengt.Breng Oltmans terug .

 6. RobV

  Bakker was echt dramatisch, maar toen Blaak hem daarop aansprak maakte Billy zowat ruzie. Te lang zijn bepaalde spelers weggekomen met ondermaatse prestaties.

  1. neco

   wat een gelul. 1. Bakker speelde prima; 2. Dit hoort bij het heetst van de strijd. Houd toch eens op met dat Bakker bashen. Denk je dat die gasten met opzet onder hun niveau spelen of voldoening halen uit dit soort wedstrijden? En wees gerust, ze zijn zich goed bewust van wat ze hun fans verschuldigd zijn

  2. Freekie

   Zo gaat het ook al jaren bij bv Amsterdam. Lekker onaantastbaar willen zijn en boos worden wanneer iemand het waagt ze hier op aan te spreken

 7. Freekie

  Shock....

 8. bartherklots

  Wat mij het meeste verbaasd, is de opmerking van de heer Caldas "we hebben weer een stap gezet". Vlgs mij zijn ze al een aantal jaren onderweg. Bijzonder!

  1. SanderE

   Heb jij enig idee waar je het over hebt?

  2. stekel

   Het proces..hilarisch toch

 9. remco-rotterdam

  Que sera sera

 10. partijtje

  Bakker definitief wisselen voor Bovendeert die tenminste rendement weet te halen. Het was vandaag overduidelijk dat Bakker het niet trekt. Staf Nederland moet nu ingrijpen anders gaan we tegen Duitsland er hard vanaf vrijdag.

  1. SanderE

   Mister Bloemendaal.

 11. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Ik heb het al zo vaak gezegd echter wordt dan meestal door Hockey.nl het bericht verwijderd... Bakker is klaar op over en uit! Caldas zal er zeker goed aan doen om Bovendeart in de spelende selectie te zetten en Bakker als aanvoerder op de tribune. Is gewoon niet goed genoeg meer. En als een keeper iets tegen zijn spelers roept is dat vaak omdat de speler ondermaats speelt of niet bij de les is dus Blaak schreeuw er maar lekker oplos! Pepper in de reet en met je smoel over het kunstgras om elke mm van het veld van Oranje te maken. Dat mis ik totaal. Bakker heeft het niet van de weerden eveneens zo slecht dit toernooi. Gewoon einde carrière en het waren goede spelers maar Caldas moet gewoon optreden en dit niet laten gebeuren. Maar goed we zitten al 8 jaar in een proces naar meer en beter echter is in 8 jaar tijd weinig verbeterd behalve de media training om positief te blijven. Man wat zijn deze eerste wedstrijden allemaal slecht zeg! om te schamen... En nu wordt mijn bericht weer gedelete!

 12. JM Mulder

  Er kan natuurlijk theoretisch van alles gebeuren vanaf de kwartfinales, maar het moet toch wel vreemd lopen als de finale geen Australie-Belgie wordt.. en brons voor India, dat redelijk lijkt te hersteld van de oorwassing door Australie.. (scorebord conclusies.. helaas bijna geen wedstrijd gezien)

 13. olaf-dirkse

  We hebben weer stappen gezet….schiet mij maar lek…naar achteren telt tegenwoordig ook mee??

 14. robdux

  De balans in het team is niet goed. Je hebt werkpaarden en dressuurpaarden nodig. Alleen als je goed nadenkt: wie hadden dan wel geselecteerd moeten worden? Nederland heeft niet zo’n heel goed team. Misschien kan dat ook wel eens wat jaren zo zijn.

 15. paulslings

  Rustig uitspelen of inzakken met een voorsprong kunnen ze niet, ze moeten 60 min strijden anders krijgen ze doelpunten tegen.

 16. hockey-coach

  wat weer een gekakel over wie er nu wel of niet spelers mag leveren, of we Bekker aanvallen (hij speelde zeker geen beste wedstrijd), of dat de opmerkingen uit Amsterdam komen of niet. Lever commentaar op het NL elftal en eventueel over het artikel. Goed da’s weer gezegd. Ik vond Nederland niet geweldig spelen maar ze komen, met name door een reuze eerste goal, prima op voorsprong. En we kunnen nu wel weer gaan roepen dat de jongens geen voorsprong kunnen vasthouden ik denk ook dat we niet echt geluk hebben gehad. 2 ballen op de paal, en toch wel heel zwakke scheidsrechters. Het enige wat jammer is dat we de voorsprong niet kunnen uitspelen. Het druk zetten van GB was erg gevaarlijk en daar hebben we niet echt gebruik van gemaakt.


Wat vind jij? Praat mee...