Het Oranje van Jeroen Delmée: beste start in 52 jaar

Onder Jeroen Delmée waait er al maanden een frisse wind door Oranje. Het turbohockey onder de nieuwe bondscoach heeft inmiddels ook zijn uitwerking op de statistieken. In de complete interlandhistorie kenden de Oranje Heren maar één keer eerder zo’n puike start na een trainerswissel.

Oranje speelde sinds de aanstelling van Delmée elf interlands. Het aantal nederlagen staat nog altijd op nul. Negen keer stapten de internationals met een overwinning van het veld, twee keer werd het gelijk. De twee shoot-outseries die daarna volgden, vielen ook in Oranje’s voordeel uit.

We moeten 52 jaar terug in de tijd voor een vergelijkbare bliksemstart onder een nieuwe bondscoach. In 1970 bleef het Nederlands elftal van oud-international Jules Ancion eveneens in zijn eerste elf officiële wedstrijden ongeslagen (zeven zeges, vier gelijke spelen).

In de twaalfde en laatste interland onder Ancion liep Oranje tegen de eerste zeperd aan: 1-3 tegen Duitsland in de finale van het allereerste EK in het mannenhockey, gehouden in Brussel.

Het Nederlands elftal van bondscoach Jules Ancion poseert voor de EK-finale van 1970 in Brussel. Foto: Hockey Sport

Record aanscherpen

De reeks interlands zonder nederlaag onder Ancion was tot afgelopen weekend uniek in de Oranje-historie. Met de twee zeges op Engeland heeft het Oranje van Delmée dat record nu geëvenaard. Komende weekend kan het record verder worden aangescherpt als Oranje ongeschonden uit de eerste van twee Pro League-wedstrijden tegen Duitsland komt. Dat duel begint om 16.30 in het Stadion Am Pfeilshof van Hamburg.

Elf duels, 48 goals

In het Oranje van Delmée vallen ook de doelcijfers op. Nederland scoorde in elf wedstrijden al 48 keer en kreeg zestien treffers om de oren. Gemiddeld maakt Oranje 4,36 goals per interland. Een flinke verbetering ten opzichte van het Oranje van de vorige bondscoach Max Caldas, waar het moyenne op 3,25 lag.

Tot nu toe was aanvoerder Thierry Brinkman onder Delmée het vaakst bij een doelpunt betrokken. De spits van Bloemendaal scoorde zelf al zeven keer en bereidde twee treffers van ploeggenoten voor. Ook Jip Janssen (direct betrokken bij acht goals), Koen Bijen (zeven), Jorrit Croon en Dennis Warmerdam (elk zes) leverden een grote bijdrage aan de productiviteit.

Thierry Brinkman, Oranje’s gevaarlijkste speler in aanvallend opzicht onder bondscoach Jeroen Delmée. Foto: Willem Vernes


1 Reactie

  1. rudi wortmann

    gewoon, dat is hij. Zo gewoon als hij was, en heel gewoon heeft hij de mensen die het niet in hem zagen hun heel gewoon met resultaten laten zien dat hij een prima coach is. Ik hoop dat hij vooral de verjonging in de gaten blijft houden. een groot verschil met zijn voorganger die constant dezelfde spelers opriep. Ga lekker zo door Jeroen. Ook aan de onegatievelingen onder ons; NL heeft een prima opleiding, dat zie je telkens weer (als de coach hun de kans geeft). Petje af gewone man!


Wat vind jij? Praat mee...