WK Parels: de duizelingwekkende records van Oranje

Vrijdag 1 juli gaat het WK voor vrouwen in Spanje en Nederland van start. In de rubriek WK Parels vissen we opvallende, ludieke en bijzondere verhalen op uit de rijke WK-historie van de Oranje Dames. In de zesde en laatste aflevering aandacht voor de talloze Nederlandse records in de rijke WK-historie. 

Ranglijst aller tijden

De Oranje Dames zijn al geruime tijd de nummer één op de WK-ranglijst aller tijden. Nederland is het land met de meeste wedstrijden (96, samen met Argentinië), de meeste overwinningen (79), de minste nederlagen (zeven) en de meeste doelpunten (293). En het veroverde ook de meeste wereldtitels (acht).

Op het aanstaande WK in Amsterdam en Terrassa kan Oranje zich verheugen op twee nieuwe mijlpalen. De ploeg van bondscoach Jamilon Mülders zal na de groepsfase haar honderdste WK-wedstrijd spelen en kan als eerste land in de WK-historie de grens van driehonderd doelpunten bereiken.

Vierde WK voor De Goede en Welten

Eva de Goede en Lidewij Welten maken zich op voor de vierde WK-deelname in hun Oranje-loopbaan. Beide speelsters waren bij de laatste drie WK’s van de partij: in 2010 in Rosario, in 2014 in Den Haag en in 2018 in Londen.

Welten en De Goede voegen zich met hun vierde WK-deelname bij een select gezelschap van zeven andere speelsters die minstens vier WK’s speelden: Minke Smabers, Kim Lammers, Toos Bax, Elsemieke Havenga, Sandra Le Poole en Anneke Bax speelden ook vier WK’s. Lisette Sevens is recordhouder met vijf WK-deelnames.

De Oranje-selectie voor het WK 2010 in Rosario, met in het midden op de bovenste rij Eva de Goede en Lidewij Welten. Foto: Koen Suyk

Meeste WK-duels

Door haar vele WK-deelnames speelde Lisette Sevens van alle Oranje-internationals ook de meeste WK-wedstrijden (dertig). Ze deed dat op de toernooien van 1974, 1976, 1978, 1981 en 1983. Van de speelsters in de huidige WK-selectie van Oranje kunnen De Goede en Welten op 24 duels uitkomen (of 25, in geval van een crossover na de groepsfase). Daarmee zou het duo in de top5 aller tijden terecht komen, achter Sevens, Minke Smabers (29), Kim Lammers (27) en Toos Bax (25).

Paumen ongenaakbaar

Maartje Paumen is Oranje’s topscorer aller tijden op WK’s: ze maakte 22 doelpunten in 21 WK-wedstrijden. Fieke Boekhorst volgt met twintig doelpunten, Toos Bax en Lisanne Lejeune maakten er elk zestien. In de huidige WK-selectie heeft Welten de meeste doelpunten (zes), gevolgd door Frédérique Matla (vier) en Laurien Leurink (drie).

Paumen scoorde tussen oktober 2006 (de gewonnen finale tegen Australië) en juni 2014 (de tweede groepswedstrijd tegen België) in liefst tien opeenvolgende WK-wedstrijden, sowieso een Oranje-record. In die reeks wedstrijden eindigde de teller voor de strafcornergigant op zeventien treffers.

Maartje Paumen juicht na een doelpunt tijdens het WK 2014. Foto: Koen Suyk

De vijf van Boekhorst

In de Oranje WK-historie zijn er genoeg speelsters die er ooit in slaagden een hattrick te maken in een WK-duel. Maar vier of zelfs vijf keer scoren in een wedstrijd, dat is slechts voor een enkeling weggelegd. Fieke Boekhorst is Oranje’s topscorer aller tijden in één WK-wedstrijd: de sterke verdediger met het verwoestende schot schoot er op het WK 1981 vijf binnen in een knotsgek duel met de Sovjet-Unie (7-3).

Kitty van Male was tijdens het vorige WK – in 2018 in Londen – dichtbij een evenaring van dat record. De spits van Amsterdam nam in de groepswedstrijd tegen Italië (12-1, een WK-record) liefst vier treffers voor haar rekening. Mede daardoor kroonde Van Male zich op dat toernooi tot topscorer met acht doelpunten.

Zeven WK-debutanten

In totaal namen 131 verschillende speelsters namens Oranje ooit deel aan één of meerdere WK’s. Komende weken komen daar zeven namen bij, want in de huidige Oranje-groep hebben Maria Verschoor, Pien Sanders, Felice Albers, Freeke Moes, Sabine Plönissen, Yibbi Jansen en Renée van Laarhoven nog niet eerder een WK meegemaakt.


Wat vind jij? Praat mee...