Oranje wint na zomerbreak met 4-3 van Nieuw-Zeeland

Terwijl de Oranje Dames zich in Terrassa voorbereiden op de halve finale van het WK van zaterdag, speelden de Oranje Heren vrijdagmiddag in alle rust een oefeninterland tegen Nieuw-Zeeland. Op het terrein van Oranje-Rood boekte de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée een 4-3 zege. Koen Bijen maakte in de laatste minuut de winnende goal in een wedstrijd die Oranje het nodige huiswerk opleverde.

Hij zit er na afloop van de pittige strijd met de Nieuw-Zeelanders nog opvallend fris en fruitig bij. Wedstrijden tegen een fysiek sterke tegenstander liggen Tijmen Reijenga wel, zo bekent hij na afloop van de interland in een warm Eindhoven.

‘Ik vind dat wel lekker ja’, zegt de zestienvoudig international. ‘Voor mij is dat een mooie kans om te kijken hoe ik er zelf voor sta tegen een fysiek ingestelde ploeg. Duels winnen, zorgen dat je niet zomaar opzij wordt gezet. Het was even wennen, maar ik denk dat ik de test goed doorstaan heb.’

Reijenga brak vlak na de start van het tweede kwart de score voor Oranje open met een licht van richting veranderde sleeppush uit een strafcorner, zijn derde doelpunt in Oranje. Het was het startsein voor een ijzersterke fase van de mannen van Delmée, die de Nieuw-Zeelanders bij de strot grepen en op grote achterstand leken te gaan zetten.

De Oranje Heren maken zich klaar voor hun 49ste interland met Nieuw-Zeeland.

Zo zag Jorrit Croon zijn schot na een kenmerkende airdribble stranden op de uitrusting van keeper George Enersen, miste Dennis Warmerdam een rebound na een strafcorner van Seve van Ass en was ook de tip-in van Jelle Galema op een pass van Van Ass een prooi voor Enersen.

Primeur voor Janssen

De 2-0 van Oranje kwam er alsnog, via Jip Janssen. Deze keer eens niet uit een strafcorner of strafbal zoals bij zijn dertig eerdere treffers in Oranje, maar gewoon uit veldspel, op aangeven van Koen Bijen vanaf de achterlijn. Een primeur voor de verdediger van Kampong, die alleen in clubverband (vier keer) eerder een velddoelpunt had gemaakt.

Jip Janssen staat na 66 interlands op 31 doelpunten voor Oranje. Archiefbeeld: Willem Vernes

Sinds de twee afsluitende Pro League-wedstrijden tegen Spanje van eind juni genoten de internationals van een korte zomerbreak. Pas afgelopen maandag kwam Oranje weer bijeen voor de eerste training in een blok van twee weken. Dat de ploeg nu weer middenin een nieuwe opstartfase zit, werd goed zichtbaar in de tweede helft van het duel met de Black Sticks. Er slopen wat meer slordigheidjes in het spel en de Nieuw-Zeelanders bezorgden de Nederlandse defensie ineens handenvol werk.

Reijenga: ‘Tegen ploegen als Nieuw-Zeeland moet je zorgen dat je buiten de duels om blijft hockeyen. Dat hebben we vandaag in sommige fases te weinig gedaan. We gingen meer lopen met de bal, de communicatie was minder. En de vermoeidheid speelde ons even parten.’

Nieuw-Zeeland fitter

De score schoot in het derde en vierde kwart via 2-1 naar 3-1 (fraai doelpunt van Dennis Warmerdam, die vallend scoorde), maar vlak vóór het einde van de wedstrijd moest doelman Pirmin Blaak twee keer vissen en stond er ineens 3-3 op het bord. Nieuw-Zeeland was via een rake strafcorner van voormalig Rotterdam-speler Kane Russell (zijn tweede van de middag) en een treffer van Sam Lane zomaar op gelijke hoogte gekomen.

De ploeg van bondscoach Mike Delaney toonde in die tweede helft aan qua fitheid net wat verder te zijn dan dit Oranje. Logisch, aangezien het land zich voorbereidt op de Commonwealth Games die van 28 juli tot en met 8 augustus in het Engelse Birmingham worden gehouden.

Nog steeds in leerfase

Toch stapte Oranje als winnaar van het veld, dankzij een vloeiende aanval in de laatste minuut van de wedstrijd. Jonas de Geus bracht Koen Bijen in stelling en die tikte de 4-3 over de doellijn achter keeper Leon Hayward, die Enersen na rust had vervangen.

Vanaf de kant leek het nog alsof Jelle Galema de bal het laatste zetje gaf, maar alleen de beelden vanuit de toren kunnen daar uitsluitsel over geven. Voorlopig staat de naam van Bijen als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. De spits staat na veertien interlands op acht doelpunten en leverde ook al zes assists.

‘Het is goed dat we weer begonnen zijn’, blikt Reijenga terug. Lachend: ‘Ik had aanvankelijk best wat langer vrij willen hebben, maar is het weer lekker om met elkaar verder te bouwen. We hebben de Pro League goed afgesloten en met dit soort wedstrijden kunnen we weer stappen maken. Deze wedstrijd heeft genoeg opgeleverd om verder aan te werken, zoals het benutten van de kansen die we krijgen. We zitten nog steeds in de leerfase’.

Nederland – Nieuw-Zeeland 4-3 (2-0)
18. Tijmen Reijenga (sc) 1-0
23. Jip Janssen 2-0
38. Kane Russell (sc) 2-1
44. Dennis Warmerdam 3-1
48. Kane Russell (sc) 3-2
56. Sam Lane 3-3
59. Koen Bijen 4-3

Oranje Blaak; Blok, Wortelboer, Beins, Balk, Janssen, Reijenga, Croon, De Geus, Van Ass, Van Dam, De Vilder, T. Brinkman, Bijen, Galema, Warmerdam.