5 legendarische ontmoetingen tussen Nederland en Argentinië

Zondagavond in de WK-finale in Terrassa staat het mooiste affiche van het internationale vrouwenhockey op het programma: Nederland – Argentinië. Tijd om nog eens terug te blikken op vijf recente legendarische confrontaties tussen Oranje en z’n aartsrivaal.

Finale WK 2010, Rosario
Nederland – Argentinië 1-3 (0-2)
‘3 Carla Rebecchi 0-1
‘7 Noel Barrionuevo 0-2
’44 Maartje Paumen 1-2
’54 Carla Rebecchi 1-3

Overklast. Overbluft. Overdonderd. Dat gold voor Oranje in de WK-finale van 2010. Nederland had vier jaar daarvoor de WK-titel veroverd in Madrid en was twee jaar eerder ook olympisch kampioen geworden. Het wereldkampioenschap in het hol van de leeuw had een bezegeling moeten worden van de revival van het Nederlandse vrouwenhockey. Het werd een grote deceptie.

De moeizame halve finale tegen Engeland (1-1, winst na strafballen) was al een teken aan de wand. Maar in de eindstrijd ging Oranje echt kopje onder. Onderweg naar het stadion werd de ploeg van bondscoach Herman Kruis begroet met een hoop Argentijnse middelvingers. Op het veld werd Nederland opgevroten door een stel allesverslindende leeuwen. Al na zeven minuten stond het 2-0 voor Las Leonas, die deze marge niet meer uit handen gaven.

Verder dan een eretreffer en een 3-1 nederlaag kwam Oranje niet. Het leidde het vertrek in van Kruis, die pas twee jaar aan het roer zat. Bovendien was het een treurig einde van de prachtige internationale carrières van Minke Smabers en Janneke Schopman.

Janneke Schopman kijkt tijdens het WK van 2010 verslagen toe hoe Argentinië op een 2-0 voorsprong komt. Foto: Koen Suyk

Finale Champions Trophy 2011, Amsterdam
Nederland* – Argentinië 3-3 (0-3) (*wint na shoot-outs)
‘1 Carla Rebecchi 0-1
’32 Luciana Aymar 0-2
’34 Daniela Sruoga 0-3
’35 Maartje Paumen 1-3 (sc)
’41 Maartje Paumen 2-3 (sc)
’48 Maartje Paumen 3-3 (sc)

De aanloop naar de finale van de Champions Trophy in 2011 was minstens zo bizar als de manier waarop de wedstrijd verliep. Oranje zou de eindstrijd in het Wagener Stadion eigenlijk tegen Zuid-Korea spelen. Maar door een protest van Argentinië bleek in de late avond voor de wedstrijd, dat toch de Zuid-Amerikanen in de finale stonden.

Die rommelige voorbereiding stoorde Argentinië amper: in de eerste finale onder Max Caldas werd Oranje overklast en stond het bij rust met 3-0 achter. De corner van Maartje Paumen zorgden voor een remontada waar je u tegen zegt. Drie keer pushte het Limburgse fenomeen raak. Vervolgens werden – voor de eerste keer op een groot toernooi – shoot-outs genomen. Joyce Sombroek maakte de wederopstanding compleet door twee pogingen van de Argentijnen te keren.

Het bleek de opmaat naar een wisseling van de wacht. Nederland won een jaar later ook in de olympische finale van Argentinië en werd daardoor marktleider in het mondiale vrouwenhockey.

Maartje Paumen maakte in 2011 een legendarische hattrick tegen Argentinië in de finale van de Champions Trophy. Foto: Koen Suyk

Kwartfinale Olympische Spelen 2016, Rio de Janeiro
Nederland – Argentinië 3-2 (2-0)

‘5 Lidewij Welten 1-0
’25 Laurien Leurink 2-0
’37 Kelly Jonker 3-0
‘40 Florencia Habif 3-1 (sc)
’53 Delfina Merino 3-2 (sc)

Ongeveer anderhalf uur voor het begin van de olympische kwartfinale stonden de speelsters van Nederland op het trainingsveld, toen die van Argentinië met de bus aankwamen en langs hen heen reden. Wat er volgens gebeurde, was hoogst opmerkelijk. Plotseling sprongen de Argentijnen op hun van stoel en begonnen ze met hun neus tegen het raam gedrukt op intimiderende wijze te zingen en te springen, in de richting van de speelsters van Oranje. Bedoeld om hen bang te maken.

Dat gebeurde niet. Oranje vond het één groot toneelstuk dat Las Leonas in die bus opvoerden. Het was het moment dat Nederland over de angst voor de Argentijnen heen stapte, vertelde Lidewij Welten een paar jaar geleden.

De kwartfinale zelf werd een thriller. Midden in de wedstrijd kreeg Nederland kort achter elkaar drie gele kaarten, voor Eva de Goede, Naomi van As en Margot van Geffen. Maar zelfs met acht man in het veld hield Oranje stand. Nederland won krap met 3-2 en schakelde de aartsrivaal uit.

Margot van Geffen, Naomi van As en Eva de Goede met z’n drieën op de strafbank tijdens de olympische kwartfinale tegen Argentinie (3-2). Foto: Koen Suyk

Pro League-wedstrijd 2020, Buenos Aires
Argentinië – Nederland 1-3 (1-1)
’18 Agustina Gorzelany 1-0 (sc)
’31 Frédérique Matla 1-1 (sc)
’42 Yibbi Jansen 1-2 (sc)
’60 Kyra Fortuin 1-3

De wind waaide vanaf de eerste minuut krachtig door het stadion, ten teken dat er een storm op komst was. Bliksemschichten verlichtten de donkere hemel boven de tribunes. Harde donderklappen klonken steeds dichterbij. Na zeven minuten hockeyen gebeurde bij een stand van 0-0 wat iedereen op de tribune verwachtte: de wedstrijd werd gestaakt. Tijdelijk. Al leek doorspelen geen optie.

Terwijl de speelsters op een grasveldje achter de tribunes stonden te wachten en hun geduld op de proef werd gesteld, kwam de regen met bakken uit de hemel. Na een half uur leek de wedstrijd eindelijk te worden hervat. Verdediger Ireen van den Assem stond al klaar om de vrije bal te nemen. Maar precies op dat moment stuurde de scheidsrechter de speelsters weer het veld af. Een hels fluitconcert klonk vanaf de tribunes.

Na heel lang wachten werd de wedstrijd toch nog uitgespeeld. Oranje versloeg Argentinië met 3-1, in de wedstrijd die om 20:30 uur Argentijnse tijd begon en pas om 23:45 uur was afgelopen, meer dan drie uur later.

Twee diehards op de tribune. Foto: Rodrigo Jaramillo

Finale Olympische Spelen 2021, Tokio
Nederland – Argentinië 3-1 (3-1)
’23 Margot van Geffen 1-0 (sc)
’25 Caia van Maasakker 2-0 (sc)
’28 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
’30 Agustina Gorzelany 3-1 (sc)

Vijf seconden voor het horen van de zoemer gingen de handen van Caia van Maasakker al de lucht in. Niet alleen de laatste jaren, maar ook tijdens dit toernooi – de Olympische Spelen – werd haar strafcorner bekritiseerd. Maar nu snoerde ze haar critici de mond. Met twee rake sleeppushes in het tweede kwart leidde de verdediger het Nederlands elftal van een 1-0 naar een 3-0 voorsprong. Het was een droomwedstrijd voor de afscheid nemende Van Maasakker, die de laatste wedstrijd van haar carrière speelde.

Speelster van de wedstrijd Caia van Maasakker juicht na één van haar twee strafcornergoals. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...