Aftellen naar het EK: eeuwig Oranje-record voor Taeke Taekema

Vandaag over 39 dagen gaat in Amsterdam het EK voor mannen en vrouwen van start. Om alvast in de stemming te komen nemen we – in samenwerking met databureau Gracenote – tot aan de start van het toernooi regelmatig een duik in de statistieken van de rijke EK-historie. Deze keer over de EK-topscorers van Oranje.

Taekema ongenaakbaar

Bij de heren is Taeke Taekema met ruime afstand Oranje’s topscorer aller tijden op het EK. Het voormalige strafcornerkanon was in de EK-historie goed voor 47 doelpunten, tevens een competitierecord.

Het EK-hoogtepunt in Taekema’s interlandloopbaan (2000-2010) was het EK van 2007 toen hij met zestien goals topscorer van het toernooi werd. In de halve finale tegen België (7-2 zege) schoot hij liefst zes keer raak. Ook in de gewonnen finale tegen Spanje (3-2) kwam hij tot scoren.

Achter Taekema zijn Ties Kruize (23 goals), Floris Jan Bovelander (22) en Paul Litjens (21) de meest trefzekere speler op EK’s. Van de huidige Nederlandse spelers zijn Billy Bakker en Robbert Kemperman (elk negen EK-goals) nog ver verwijderd van het record van Taekema.

EK-record voor Lammers

Bij de Oranje dames springen twee speelsters qua EK-productie ver boven de rest uit. Kim Lammers is Oranje’s topscorer aller tijden met 28 EK-treffers, net als bij Taekema ook een EK-record. Lammers bleef ploeggenote Maartje Paumen nipt voor: de speelster van Den Bosch was in haar loopbaan in EK-verband goed voor 27 doelpunten.

Kim Lammers in actie tegen Italië op het EK 2012. Foto: World Sport Pics/Frank Uijlenbroek


1 Reactie

  1. tijoboot

    Spannend!!!


Wat vind jij? Praat mee...