Aftellen naar het EK: Oranje-abonnement op EK-finales

Vandaag over 42 dagen gaat in Amsterdam het EK voor mannen en vrouwen van start. Om alvast in de stemming te komen nemen we – in samenwerking met databureau Gracenote – tot aan de start van het toernooi regelmatig een duik in de statistieken van de rijke EK-historie.

Oranje Heren altijd van de partij

In de historie van het Europese landenhockey zijn er 27 Europese kampioenschappen gehouden: vijftien bij de mannen en twaalf bij de vrouwen. Het mannentoernooi werd voor het eerst in 1970 gehouden en vond plaats in Brussel. Van de in totaal negentien deelnemers – waaronder landen als Malta, Finland en Hongarije – haalden West-Duitsland en Nederland in dat jaar de finale. De Europese titel werd een prooi voor de Duitsers, die met 3-1 zegevierden.

Vier landen zullen volgende maand in Amstelveen aan hun zestiende EK voor heren deelnemen en hebben nog nooit ontbroken op dit toernooi. Dat zijn Nederland, Duitsland, Engeland en Spanje. Dit zijn ook de enige vier landen die het EK ooit gewonnen hebben. Duitsland deed dat acht keer, Nederland vier keer, Spanje twee keer en Engeland één keer.

Gouden EK-debuut Oranje Dames

In 1984 was er voor het eerst een EK voor vrouwen. De beste twaalf Europese landen troffen elkaar in het Franse Lille op een belabberd speelveld: stokoud, afgetrapt en versleten astroturf, volgens velen totaal ongeschikt voor tophockey.

Lisette Stevens (rechts) in actie in de EK-finale tegen Sovjet-Unie. Foto: KNHB

 

Desondanks kroonden de Oranje Dames zich onder leiding van bondscoach Gijs van Heumen tot Europees kampioen: ze verloren in de groepsfase alleen van de Sovjet-Unie. Door dat verlies werd Oranje in de halve finale aan aartsrivaal West-Duitsland gekoppeld, een duel dat resulteerde in een 3-1 zege. In de eindstrijd tegen opnieuw de Sovjet-Unie was Nederland nu wel de sterkere: 2-0, door goals van Laurien Willemse en Sophie von Weiler.

Abonnement op EK-finale

Zowel de Oranje Heren als Dames hebben een abonnement op de EK-finale. Van de vijftien EK’s bij de mannen ontbrak Nederland alleen in 1974, 2003, 2009 en 2013. Van de elf finales won Oranje er overigens maar vier: in 1983, 1987, 2007 en 2015.

De dames hebben in dat opzicht een betere balans. Ze stonden tijdens tien van de twaalf toernooien telkens in de eindstrijd en ontbraken alleen 1991 en 2013 in de strijd om het goud. Van de tien finales eindigden er acht in een Europese titel (in 1984, 1987, 1995, 1999, 2003, 2005, 2009 en 2011). In 2007 en 2015 waren respectievelijk Duitsland en Engeland te sterk.


Wat vind jij? Praat mee...