Alle media-aandacht motorongeluk nekte Van Puffelen op EK

Twee jaar geleden had Diede van Puffelen (27) een heftig motorongeluk, waar hij ontsnapte aan de dood. Als herboren keerde hij terug. De middenvelder haalde zelfs weer Oranje, maar kreeg door alle media-aandacht tijdens het EK voor zijn ongeluk een tegenslag.  

Elke keer als Van Puffelen zondag in Almere de bal heeft, lijkt de tijd even stil te staan. Sommige hockeyers zijn permanent gehaast, waardoor keuzes moeilijker worden. Van Puffelen neemt ballen met geduld aan, heeft overzicht, speelt met tijd en ruimte, en lijkt juist de omgeving te vertragen, zodat hij die extra seconde heeft om de goede beslissing te maken.

Hoe anders was dit tijdens het EK in Antwerpen, waar de Rotterdam-middenvelder met Oranje speelde. Ook hij was in de matige halve finale tegen Spanje een schim van zichzelf. Hij sluit pas na de kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan aan bij de trainingsgroep richting de Olympische Spelen van Tokio. Bondscoach Max Caldas zei eerder op een persconferentie: ‘Diede heeft een hele goede Pro League en een minder EK gespeeld. Er zijn een aantal dingen waar hij aan moet werken op clubniveau, dan komt hij terug in november.’

Verbeten kijkende Diede van Puffelen en Martin Zwicker in het duel Oranje-Duitsland op het EK in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Van Puffelen wilde door, anderen wilden zijn verhaal horen

Twee jaar geleden beleefde hij dat motorongeluk, waar hij met 130 kilometer per uur op het asfalt kletterde. Vorig jaar stond zijn verhaal op hockey.nl. Dit jaar maakte hij zijn rentree bij Oranje, waardoor ook media als de NOS en het AD op het EK grote verhalen maakten over de reanimatie van zijn interlandcarrière. Al die aandacht werkte averechts in Antwerpen.

‘Door alles weer te vertellen, maakte ik mijn ongeluk voor de tweede keer mee, twee jaar nadat het was gebeurd, terwijl ik zelf was doorgegaan’, zegt een emotionele Van Puffelen in de gangen van het clubhuis van Almere, na de 1-4 zege op de degradatiekandidaat, waar zijn teamgenoot Jeroen Hertzberger het doelpuntenaantal van Ties Kruize overtrof met twee goals. ‘ Tijdens het EK voelde ik alsof ik net weer uit het ziekenhuis kwam. Elke keer werd ik teruggeslingerd in de emotie en verdriet van het ongeluk. Wildvreemde mensen stuurden mij berichtjes. Het heeft me enorm gehinderd tijdens het EK. Het is een schitterend verhaal, maar ik wil niet dit verhaal zijn, maar vooral een goede hockeyer.’

Van Puffelen gaf tijdens het toernooi bij de begeleiding aan dat hij last heeft van het herbeleven van het ongeluk. Hij is aan de slag gegaan met een psycholoog. ‘Dat was nodig. De psycholoog zegt dat ik mijn emoties moet gaan tonen, zodat het niet in mijn hoofd blijft zitten. Ik wil niet meer in het verleden leven’, vertelt de elegante middenvelder.

Van Puffelen wil die geweldige hockeyer zijn, niet de man van het motorongeluk

Tophockeyer Van Puffelen baalt dat hij de wedstrijden tegen Pakistan mist. Caldas wil hem tijd en rust geven, maar dat was volgens de middenvelder niet nodig. Toch moet hij die keuze respecteren. Dat hij is geselecteerd voor een team van Oranje-spelers op een olympische longlist, dat volgende week tegen Korea speelt, is opmerkelijk maar geeft volgens Van Puffelen aan dat rust misschien niet nodig was.

De begaafde middenvelder richt zich met Oranje op de Olympische Spelen van Tokio. Dat is zijn droom. Niet als overlever van een heftig motorongeluk, maar als geweldige hockeyer.


2 Reacties

  1. DolfJansen

    Tsja, we hebben veel goede spelers op het middenveld (grote vier, Croon en De Geus), waardoor hij net buiten de boot lijkt te vallen voor Tokyo. Als ik Caldas was zou ik tegen het groepje Verga, Van Puffelen, Croon en het groepje Kemperman, Bakker en De Geus, zeggen dat zij voor twee selectieplaatsen moeten gaan strijden. Van Ass is voor mij het enige zekerheidje. Maarja, Max zou maar eens iets doen om de verhoudingen op scherp te zetten in deze 'leuke groep'.

    1. Michiel_14

      Helemaal mee eens ookal zou ik Bakker en Kemperman sowieso kiezen ipv de Geus. Kan ook aan mij liggen


Wat vind jij? Praat mee...