Alleen twee cornerkanjers van weleer scoren meer dan Matla

Het duurt nog even voordat we de nationale teams weer in actie zullen zien in een officiële interland. Als het zover is, dan kan Frédérique Matla bij de Oranje Dames verder bouwen aan haar indrukwekkende staat van dienst, nu al een van de meest indrukwekkende in de Oranje-historie.

Op 11 juni aanstaande is het drie jaar geleden dat de 23-jarige Matla haar debuut maakte in het Nederlands elftal. Inclusief de uitwedstrijd tegen Engeland (2-2) van die dag staan er inmiddels 72 interlands achter haar naam, met 43 doelpunten en veertien assists. Die tussenbalans qua doelpunten is zeldzaam voor een pure aanvaller, zo blijkt na een uitgebreide duik in de interlanddatabase van de KNHB.

Van alle speelsters in de Oranje-historie met minstens 72 caps op hun conto waren alleen Fieke Boekhorst en Lisanne Lejeune trefzekerder na zoveel wedstrijden. Ergens vrij logisch, want zij waren vanaf het eerste moment in hun Oranje-loopbaan als eerste schutter betrokken bij de strafcorner, nog altijd één van de effectiefste middelen om te scoren in het hockey.

Veelal velddoelpunten

Hoewel Matla als sleepkanon de laatste jaren een steeds prominentere rol krijgt bij de strafcorner, is haar productie grotendeels tot stand gekomen door doelpunten uit veldspel (37 van de 43). En dus kun je haar als pure aanvaller het beste vergelijken met voormalige topspitsen als Kim Lammers, Kelly Jonker,  Sophie von Weiler en Wietske de Ruiter.

Van dat kwartet speelsters kende alleen de oogst van De Ruiter een soortgelijke ontwikkeling als die van Matla nu. Ook zij stond na 72 interlands op 43 treffers, om uiteindelijk uit te komen op 97 goals in 135 wedstrijden voor Oranje. Lammers, Jonker en Von Weiler kende een mindere score na hun eerste 72 interlands.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Bij de twintig beste schutters ooit

De interlandcijfers van Matla zullen zich echt niet blijven ontwikkelen als een grafiek met een recht evenredig verband, maar met een gemiddelde van zo’n zes doelpunten per tien gespeelde interlands mag je best verwachten dat er nog heel wat typische Matla fistpumps zullen volgen in de komende jaren.

Haar huidige moyenne (0,59) heeft haar in nog geen drie jaar tijd al een plek bezorgd in de top20 aller tijden van beste schutters bij de Oranje Dames. En kansen om snel progressie te maken zijn er voldoende, want de drie speelsters boven haar in dat klassement – Fleur van de Kieft, Toos Bax en Naomi van As – zijn al binnen handbereik met respectievelijk 44, 45 en 45 doelpunten.

De Ruiter als inspiratiebron

Wellicht blijft Wietske de Ruiter voor Matla een mooie inspiratiebron in de jacht op een nog prominentere plek in de Oranje-hockeyhistorie. Met een doelpuntengemiddelde van 0,72 goals per interland heeft zij een zeldzaam goede productie voor een spits.

Al kan het nog beter: aanvaller Heleen van Rooy had in de jaren zestig een moyenne van 0,90 (28 goals in 31 interlands) en Wally van Bueren deed het voor de Tweede Wereldoorlog zelfs nog beter met gemiddeld 1,38 goals per duel (18 in 13). Uiteraard speelden zij beduidend minder interlands dan De Ruiter, wat diens prestatie alleen maar knapper maakt.

Frédérique Matla, hier tijdens de training van de Oranje Dames van begin mei: al 43 ballen in het mandje voor Oranje. Foto: Willem Vernes


3 Reacties

  1. robvisser

    Indrukwekkende cijfers inderdaad, zeker als je bedenkt dat het rendement dat ze haalde uit de hoeveelheid strafcorners die ze in Oranje heeft mogen nemen niet erg hoog is.

  2. Cr-7

    Klasse

  3. misha-van-oostveen

    Zeker klasse maar laat het slepen maar. Bij lange na niet het niveau van Paumen


Wat vind jij? Praat mee...