Alleen Van Dam blijft thuis tijdens India-trip van Oranjemannen

Thijs van Dam is de enige thuisblijver bij de Oranjemannen voor hun Pro League-blok in India, dat volgende week begint. De aanvaller van Rotterdam herstelt van een gescheurde pees, die hij begin november opliep. De 104-voudig international was de afgelopen weken wel mee naar de stage in Zuid-Afrika waar hij aan zijn revalidatie werkte.

Die missie gaat de spits in Nederland voortzetten. Alle andere 24 spelers die erbij waren in Zuid-Afrika, zien we de komende weken ook terug in India. Dat betekent bijvoorbeeld dat het Oranje-avontuur van Guus Jansen nog even voortduurt. De 21-jarige vleugelaanvaller maakte afgelopen maand in Kaapstad zijn debuut in het Nederlands elftal.

Jonas de Geus en Duco Telgenkamp stappen ook in het vliegtuig met Oranje. Beide Kampongers zijn op de weg terug na blessureleed. De Geus miste een fiks deel van de eerste seizoenshelft door knieklachten en maakte in Zuid-Afrika weer minuten in het Nederlands elftal in een testwedstrijd tegen India (5-1 zege). Telgenkamp liep bij het WK voor Jong Oranje een hamstringblessure op. Hij draaide de afgelopen weken weer een normaal trainingsprogramma met de rest van de selectie.

In India staan voor de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée liefst acht duels op het menu. Op 10 februari mag Nederland voor de eerste keer aan de bak, tegen Ierland. Spanje, Australië en gastland India zijn de andere tegenstanders van Oranje in het hockeygekke Aziatische land. Tegen alle teams worden binnen vijftien dagen twee duels gespeeld: vier in Bhubaneswar en vier in Rourkela. Pirmin Blaak en Maurits Visser staan bij Oranje onder de lat in Bhubaneswar. In Rourkela zijn Visser en Derk Meijer de keepers bij Nederland.

Floris Wortelboer staat op het punt om zijn honderdste interland te spelen. Foto: Willem Vernes

Wortelboer en Janssen op grens van mijlpaal

Nederland heeft er dit Pro League-seizoen al vier duels opzitten. Die werden allemaal in december in Argentinië afgewerkt. De dubbel tegen de Zuid-Amerikanen en Groot-Brittannië leverde Oranje drie zeges op (eentje na shoot-outs). Alleen het openingsduel met de Britten werd verloren (3-2).

Voor de liefhebbers van cijfers: voor Jip Janssen (96 interlands) en Floris Wortelboer (99) heeft de trip naar India een speciaal tintje. Zij gaan, als de schijn niet bedriegt, de grens van honderd caps aantikken.

Selectie Nederland voor Pro League-blok in India, plus interlands en goals

Seve van Ass HGC 218 29
Lars Balk Kampong 126 3
Teun Beins Bloemendaal 42 3
Max de Bie Oranje-Rood 10 0
Koen Bijen Den Bosch 47 23
Pirmin Blaak (k) Oranje-Rood 140
Justen Blok Rotterdam 57 4
Jasper Brinkman Bloemendaal 27 5
Thierry Brinkman Bloemendaal 165 73
Jorrit Croon Bloemendaal 132 13
Jonas de Geus Kampong 131 8
Steijn van Heijningen Rotterdam 46 5
Tjep Hoedemakers Rotterdam 41 14
Jip Janssen Kampong 96 49
Derk Meijer (k) Rotterdam 10
Floris Middendorp Amsterdam 24 0
Joep de Mol Oranje-Rood 137 2
Terrance Pieters Kampong 66 14
Tijmen Reyenga Oranje-Rood 42 4
Duco Telgenkamp Kampong 11 11
Derck de Vilder Kampong 52 6
Maurits Visser (k) Bloemendaal 33
Floris Wortelboer Bloemendaal 99 4
Guus Jansen Rotterdam 1 0

 


Wat vind jij? Praat mee...