Alles over de 200 interlands van Dirkse van den Heuvel

De interland die Nederland zondagmiddag tegen Italië (12-1) speelde, had een bijzonder tintje voor Carlien Dirkse van den Heuvel. De 31-jarige middenvelder kwam voor de 200ste keer tijdens een officiële interland in actie voor Nederland. In die 200 interlands kwam ze tot 28 doelpunten.

Dirkse van den Heuvel is met haar 200 interlands de meest gecapte actieve speelster van de Oranje Dames. Ze wordt op de hielen gezeten door Eva de Goede, die drie interlands minder heeft. Op de all time lijst deelt zij de negende plek met Kim Lammers. Op de achtste plek staat Janneke Schopman met 212 interlands. Dirkse van den Heuvel zal na dit WK dus nog even door moeten spelen voor Oranje om nog een plekje te stijgen.

De speelster met de naam die vanwege de lengte in artikelkoppen vaak wordt afgekort naar ‘DvdH’ maakte haar debuut voor Oranje op 17 mei 2008 tegen Duitsland. Bondscoach Marc Lammers nam de 21-jarige Dirkse van den Heuvel mee naar de Champions Trophy in Mönchengladbach. Dat toernooi scoorde ze nog niet. Dat gebeurde op 25 januari 2009 in San Diego tegen de Verenigde Staten (7-1 zege). Bondscoach toen: Herman Kruis.

Tegenstanders

Dirkse van den Heuvel speelde in totaal tegen 23 verschillende landen. Ze speelde het vaakst tegen Duitsland (28 keer), en daarna China (19), Australië en Nieuw-Zeeland (elk 17 keer). Ze won het vaakst van Duitsland (22 keer) en verloor het vaakst tegen Argentinië (6 van de 14 interlands).

Dit WK is het 18de hoofdtoernooi van de huidige aanvoerder van Oranje. Ze speelde in het verleden 6 Champions Trophy’s, 5 EK’s, 2 WK’s, 2 Olympische Spelen en 2 keer de Hockey World League. Ze is in Londen op jacht naar haar negende hoofdprijs met Oranje en haar eerste als aanvoerder.

Dirkse van den Heuvel in actie tijdens het EK in Amsterdam (c) COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK WORLDSPORTPICS

Nederlagen zijn zeldzaam voor DvdH

Dirkse van den Heuvel verloor in die 200 interlands slechts dertien keer. Hiertegenover staan 160 overwinningen en 27 gelijke spelen na reguliere speeltijd. Ze maakte in totaal twaalf shoot-outs mee op grote toernooien en won er daar met Oranje acht van. Argentinië is het enige land waartegen Carlien met Oranje vaker níet won dan wel. Zes keer won ze wél, maar acht keer niet (W6 G4 V4).

De SCHC-speelster speelde de meeste van haar 200 interlands onder bondscoaches Max Caldas en Alyson Annan (allebei 71). Verder kwam ze voor Oranje ook nog in actie onder de coaches Marc Lammers (zes duels), Herman Kruis (27) en Sjoerd Marijne (25).


3 Reacties

  1. lexi-b

    Ze is een topper. Staat dit toernooi aan de basis van veel doelpunten. Fijn dat ze er na Rio nog wat jaren aan wilde plakken, DvdH is van het kaliber speelster die Oranje er doorheen gaat sleuren in de rest van het toernooi als de tegenstanders sterker en de wedstrijden lastiger te winnen worden. Gefeliciteetd met je "double century" nu op naar de 300 :-)

  2. René Winteraeken

    Van mij ook proficiat! Toppertje!

  3. René Winteraeken

    Van mij ook proficiat! Topper!


Wat vind jij? Praat mee...