Alyson Annan: ‘Plan niet helemaal uitgepakt zoals ik had gewild’

Met twaalf dezelfde speelsters als tijdens de Champions Trophy zoals Xan de Waard en Margot van Geffen plus talenten als Freeke Moes, Kyra Fortuin en Lisa Post is het Nederlands elftal in Changzhou. Maar ook zonder Eva de Goede (210 interlands), Lidewij Welten (189), Caia van Maasakker (170), Kelly Jonker (155) en Marloes Keetels (130). Oranje mist zondag in de Pro League-wedstrijd tegen China vijf van de zes meest ervaren internationals. ‘Het plan om de wedstrijden over de speelsters te verdelen is niet uitgepakt zoals ik had gewild, dat is vooraf niet in te schatten’, zegt bondscoach Alyson Annan.

Xièxiè is het Chinese woord voor ‘dankjewel’. ‘Xièèèèèxièèèè’ klinkt het enthousiast uit de monden van de negentien internationals van Oranje die na de training van zaterdag als team lachend met elkaar op de foto gaan. In hun hand allemaal een klein, rood tasje met Chinese thee, gekregen van de organisatie. Op drie meter afstand een rij lokale fotografen, die het Nederlands team duidelijk niet zijn vergeten.

Margot van Geffen en Lieke Hulsen toch mee naar China

Van de negentien speelsters die nu in Changzhou zijn, waren er in november twaalf bij toen Nederland in de poulefase van de Champions Trophy met 2-1 van China won. Het geeft Annan vertrouwen voor een goede uitslag zondag in de Pro League, al had ze in eerste instantie wel gerekend op de aanwezigheid van Lidewij Welten en Marloes Keetels, die allebei van een blessure terugkomen. In de oorspronkelijke selectie voor de wedstrijd tegen China, eind vorig jaar door Annan gemaakt, had ze beide internationals opgenomen.

Maar afgelopen week bleek in Argentinië dat Keetels meer tijd nodig heeft om te herstellen van haar enkelblessure om op tijd klaar te zijn voor de hervatting van de competitie. Welten moet deze week bij een arts in Nederland haar hamstring opnieuw laten testen. Verder raakte Marijn Veen geblesseerd aan haar vinger.

Annan zag zichzelf genoodzaakt om Margot van Geffen (178 interlands), die al tegen Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en Argentinië heeft gespeeld, ook mee naar China te nemen en haar de aanvoerdersband te geven. Iets dat ze in eerste instantie niet had ingepland, omdat ze in verband met de belastbaarheid van de speelsters niemand naar alle vijf de landen wilde sturen. Naast Van Geffen is ook Lieke Hulsen toegevoegd aan de trip naar China.

Margot Zuidhof is reserve

‘Na het afvallen van Lidewij, Marloes en Marijn had ik er ook voor kunnen kiezen om met achttien speelsters en dus zonder reserve naar China af te reizen. Maar dat vind ik op internationaal niveau niet kunnen. Stel dat iemand ziek uit het vliegtuig komt of in China geblesseerd raakt, dan heb je al geen reserve meer’, zegt Annan zaterdag aan de rand van het trainingsveld. Margot Zuidhof is degene die zondag reserve is.

Oranje viert de winst van de Champions Trophy. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Annan had liever gezien dat Welten en Keetels wel mee naar China hadden gekund. ‘Maar het is niet anders. Het plan om de wedstrijden over de speelsters te verdelen is niet uitgepakt zoals ik had gewild, dat is vooraf niet in te schatten. Aan de andere kant beschikken wij over 32 speelsters en doen de meeste andere landen het met minder. Ik ben benieuwd hoe dat voor hen uitpakt. Het verschil is dat zij een fulltime programma draaien en wij niet. Zij hoeven geen rekening te houden met clubs, clubcoaches en met een competitie die bijna weer begint. Wij wel.’

De nieuwe speelwijze van tegenstander China

Nederland haalde uit de eerste vier Pro League-wedstrijden negen punten. Tegenstander China één uit drie. Door het vertrek van de Duitse bondscoach Jamilon Mülders na de Asian Games in augustus – hij is opgevolgd door de Chinees Huang Yongsheng – hanteert China een andere speelwijze en weet Annan niet goed wat ze van de wedstrijd moet verwachten.

‘Door de verandering van speelwijze maakt China het veld heel groot, waardoor druk zetten anders is geworden. Ook hun strafcorners verdedigend voeren ze tegenwoordig anders uit. Bovendien hebben ze een goede keepster, die het laatste jaar enorm is gegroeid. Technisch zouden wij beter moeten zijn.’


2 Reacties

  1. rancoburgzorg

    "Andere landen hoeven geen rekening te houden met clubs, clubcoaches en met een competitie die bijna weer begint" ... De Nederlandse bondscoach had best mogen weten dat de Belgische competitie bv al weer 2 weken bezig is. En dat veel spelers in die "andere landen" in de Hoofdklasse, de Belgische of Duitse competitie actief zijn. Daar gaat Bloemendaal bv nog last van krijgen.

  2. mickh

    wat zegt Annan hier nou precies? blessues zijn onderdeel van topsport. werkelijk geen touw aan vast te knopen. sorry.


Wat vind jij? Praat mee...