Alyson Annan: ‘Pro League gewonnen door onze mindset’

Maandag was het het precies één jaar geleden dat de Oranje Dames de eerste editie van de FIH Pro League wonnen, via shoot-outs in de finale tegen Australië. Volgens bondscoach Alyson Annan gaven niet de hockeykwaliteiten van haar speelsters de doorslag, maar was de mindset bepalend voor het veroveren van die titel. Dat zei ze in een interview op het Instagramkanaal van Wereldhockeybond FIH.

‘We hebben in de Pro League zeker niet ons beste hockey laten zien’, liet Annan weten in gesprek met FIH-mediacoördinator Richard Stainthorpe. ‘We hebben in een paar maanden tijd in veel verschillende formaties op het veld gestaan, met in totaal 33 speelsters. We struggled, we speelden veel moeizame wedstrijden. Met name de laatste fase van de competitie was pittig, ook vanwege de vele verplaatsingen binnen Nederland. We gingen van het ene hotel naar het andere, en tussendoor soms even naar huis. Dat bleek vermoeiender dan het gemak en het comfort van een hotel op één vaste plek.’

Vooruit blijven kijken

Annan zei vooral trots te zijn op de mentale kwaliteiten van haar speelsters in de jacht op de eerste Pro League-titel. Zo moest Oranje in zes van haar achttien wedstrijden – waaronder in de halve finale tegen Duitsland en de finale tegen Australië – een verrassende 1-0 achterstand wegwerken, iets wat de nummer één van de wereld zelden overkomt.

In de thuiswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland van 12 juni 2019 in Den Bosch verspeelde Oranje een 2-0 voorsprong, maar kon het via een late opleving alsnog met 3-2 zegevieren. En in het uitduel met Groot-Brittannië liep het voor geen meter bij Nederland maar stond er na afloop wel gewoon 0-1 op het scorebord.

Annan: ‘Die wedstrijden zijn illustratief voor de mindset van mijn speelsters. De overtuiging en het vertrouwen in hun eigen kwaliteiten is zo sterk dat we alsnog wonnen. Ze blijven altijd vooruit kijken en zullen hard blijven werken tot het laatste fluitsignaal. Die instelling gaf uiteindelijk de doorslag in die duels.’

Tijd voor echt hockey

Dat de hockeysport na maanden van corona-ellende vanaf 1 juli grotendeels terugkeert naar de normale modus is ook voor Annan een heuglijk moment. De bondscoach kan niet wachten om weer onder maximale weerstand te trainen met haar selectie.

‘Vrijdag trainen we voor het eerst zonder beperkingen en daar heeft iedereen veel zin in. Het was de afgelopen periode een uitdaging om creatief met de coronaprotocollen om te gaan, maar nu is het gelukkig tijd weer voor echt hockey. Duels aangaan, ballen veroveren, doelpunten maken, dat werk. We kijken er enorm naar uit.’

Oranje Dames Pro League huddle (KS)

Alyson Annan spreekt haar speelsters toe na de gewonnen finale tegen Australië in de Pro League. Foto: Koen Suyk.


1 Reactie

  1. RobV

    Jammer dat het interview eigenlijk mislukte, zodat noodgedwongen halverwege gestopt moest worden. Ook wekte de interviewer min of meer de indruk dat hij nog niet eerder een online interview heeft gedaan. Maar ik denk dat Annan gelijk heeft dat al die verschillende selecties eraan hebben bijgedragen dat het zo stroef liep in de Pro League. Dat was net wat teveel van het goede, waardoor het team eigenlijk nooit goed ingespeeld raakte. Maar wel gewonnen uiteindelijk en dat is knap. Wat wel opviel in een aantal mindere wedstrijden is dat de verdediging van Nederland er altijd staat en dat vergeten we nog wel eens omdat Oranje vooral bekend staat om het aanvallende spel.


Wat vind jij? Praat mee...