Alyson Annan roept 45 speelsters op voor trainingsgroep Oranje

Bondscoach Alyson Annan heeft liefst 45 speelsters opgeroepen voor de trainingsgroep van de Oranje Dames. Deze trainingsgroep start deze maand met de voorbereiding op de Champions Trophy en vormt ook de basis waarmee Annan vanaf januari de nieuwe Pro League gaat spelen.

In de grote groep zitten 14 speelsters die voor het eerst in hun carrière deel uitmaken van de trainingsgroep van Oranje: Karlijn Adank, Felice Albers, Noor de Baat, Pien Dicke, Fay van der Elst, Michelle Fillet, Kiki Gunneman, Alexandra Heerbaart, Reneé van Laarhoven, Freeke Moes, Pleun van der Plas, Lisa Post, Marijn Veen en Hester van der Veld.

Hester van der Veld, hier in actie voor Jong Oranje, zit voor het eerst in de trainingsgroep van de Oranje Dames. Foto: Frank Uijlenbroek

Annan start op 9 oktober met trainen. Twee speelsters zijn vanwege blessures dan in ieder geval niet aanwezig: Michelle Fillet en Marloes Keetels.

In de groep zitten alle speelsters die in augustus wereldkampioen in Londen werden. Alleen ontbreekt Kitty van Male, die haar interlandcarrière heeft beëindigd. Opvallende andere afwezigen zijn Charlotte Vega (Amsterdam) en Valerie Magis (Oranje-Rood). Vega speelde vorig jaar nog de halve finale van de Hockey World League in Brussel.

De laatste Champions Trophy voor dames wordt van 17 tot en met 25 november gehouden in Changzhou (China). Voor dat toernooi brengt Annan de selectie terug tot 18 speelsters. Het speelschema voor de Champions Trophy werd vorige week door de FIH onthuld.

‘Pittig programma’

Alyson Annan: ‘We kiezen bewust voor een uitgebreide trainingsgroep met 39 speelsters en 6 keepsters. Naast de Champions Trophy hebben wij met de FIH Pro League in het vooruitzicht een pittig programma voor de boeg. We spelen in 2019 in zes maanden zestien wedstrijden in negen verschillende landen. Uiteindelijk worden 32 van de 45 speelsters geselecteerd die zullen deelnemen aan de FIH Pro League. Om een goede balans te vinden tussen het programma van Oranje en de wedstrijden in de Hoofdklasse zal de samenstelling van de groep per trip rouleren. Ik kijk er naar uit om met deze groep dames aan de slag te gaan.’

Bondscoach Alyson Annan tijdens het WK in Londen, dat door de Oranje Dames werd gewonnen. Foto: Koen Suyk

De FIH Pro League, zoals het toernooi sinds kort officieel heet, start in januari 2019. Voor dat toernooi, waarbij de Oranje teams in een poule met acht andere landen zit, mag elk land per kalenderjaar een selectie van 32 spelers opgeven. De Oranje Dames spelen de eerste wedstrijd op 27 januari uit tegen Nieuw-Zeeland.

Trainingsgroep Oranje Dames

Bekijk hieronder de volledige trainingsgroep van de Oranje Dames.

Voornaam Achternaam Club
Karlijn Adank (K) Laren
Felice Albers Amsterdam
Ireen Assem, van den Den Bosch
Noor Baat, de Amsterdam
Pien Dicke hdm
Carlien Dirkse van den Heuvel SCHC
Fay Elst, van der hdm
Michelle Fillet Kampong
Kyra Fortuyn SCHC
Margot Geffen, van Den Bosch
Eva Goede, de Amsterdam
Kiki Gunneman (K) Pinoké
Alexandra Heerbaart (K) Kampong
Lieke Hulsen Den Bosch
Yibbi Jansen Oranje Rood
Kelly Jonker Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Maxime Kerstholt Laren
Josine Koning (K) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Maartje Krekelaar Den Bosch
Renée Laarhoven, van Kampong
Lisanne Lange, de Laren
Laurien Leurink SCHC
Caia Maasakker, van SCHC
Frédérique Matla Den Bosch
Freeke Moes Oranje-Rood
Elsie Nix Kampong
Laura Nunnink Oranje-Rood
Malou Pheninckx Kampong
Pleun Plas, van der Den Bosch
Lisa Post Oranje Rood
Julia Remmerswaal (K) hdm
Famke Richardson SCHC
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Marijn Veen Amsterdam
Anne Veenendaal (K) Amsterdam
Hester Veld, van der hdm
Maria Verschoor Amsterdam
Xan Waard, de SCHC
Lidewij Welten Den Bosch
Lieke Wijk, van Laren
Ginella Zerbo SCHC
Margot Zuidhof Kampong

 


31 Reacties

 1. frank-van-hooft

  Gewoon dames 1 hcdb en wat extra speelsters als wissels

 2. lisahockey200

  Ik snap echt niet waarom dat mens Charlotte Vega niet meeneemt, op zn minst mee laat trainen. Zij is al een paar x meegegaan en heeft toen goed gespeeld en veel gescoord , en ze was vorig jaar bijna topscoorder van de hoofdklasse , zo’n spits wil je er toch bij hebben😒

  1. sooph

   Precies!

  2. albertmonpellier

   Dat mens? 🤔Respect voor deze humaan zou ik zeggen!!

  3. circlestorm69

   Vorige jaar ging ze lekker. Nu is ze vrij onzichtbaar en heeft nog niet 1x gescoord. Dat ze Noor de Baat en Marijn Veen meeneemt vind ik ook veel logischer. Vooral Veen laat altijd mooie dingen zien.

  4. circlestorm69

   Correctie....ze scoort nu in de eerste minuut 😃

  5. goud

   Neeeeeee! Reflectie is een belangrijke waarde om te ontwikkelen tot vaste international. Maar je terugkerende betoog voor Vega is schattig. Hoe is jullie relatie? Onbekenden van elkaar, vrienden, bekenden, familie of misschien ben je het zelf?

  6. maus2018

   Gouden regel! Je laat nooit je topscoorder thuis💪

 3. hvsm

  Veel te grote selectie en namen dat ik denk dan kunnen er nog wel meer meedoen! Dit raakt kant nog wal.

  1. circlestorm69

   Heb je eerst het artikel gelezen voor je wat schreef? Er gaan er een hoop afvallen en ze gaan in verschillende samenstellingen spelen tijdens de Pro League. Dat evenement is natuurlijk slopend voor iedereen. Veel reizen, tijdsverschil en ook nog de Hoofdklasse. Dat is niet te doen dus ik snap deze grote groep wel.

  2. hvsm

   Zeker gelezen, start gewoon met 32 speelsters zodat die aan elkaar kunnen wennen en samenspelen. Waarom 6 keepers?

  3. circlestorm69

   Omdat ze op 32 wil en moet uitkomen. Dan is het logisch dat ze er een aantal meer neemt zodat er nog wat kunnen afvallen. 6 keepers is een hoop ja. Ik zou de bekende 3 meenemen plus Adank.

 4. hvsm

  Misschien iets beter lezen..

  1. raymondhendriks

   Yep sorry niet goed gezien 😂

 5. circlestorm69

  Hey Raymond....bij de Z van Zerbo 😉

 6. Runa Honig

  Wat is dit voor kansloze exercitie met 45 dames? Het gaat om het Nederlands ELFTAL. Je bouwt op deze manier niet aan een team. Als het programma zo druk is, dan kan je beter met een vast 1e en 2e team gaan werken. Dan is dat ook voor iedereen duidelijk.

 7. ruurdjanrauwerda

  Als je op 32 speelsters uit wilt komen die onder druk samen kunnen presteren, dan begin je met een iets grotere groep en ga je trainen en oefenwedstrijden spelen om te kijken hoe ze met elkaar, de tegenstanders en de druk omgaan en hoe snel ze leren. Trainer/ coaches en de rest van de staf leren dit vrij snel door ervaring & opleiding net als speelsters & spelers. Voor mensen die minder dan 2 paar hockeyschoenen per jaar verslijten duurt dit proces vaak wat langer.

 8. vostammer

  Zet 45 vrouwen bij elkaar en je hebt een kippenhok!

 9. cmb-koning

  Wat is nu de achtergrond van dit geselecteer; We krijgen medio november in China nog de laatste championstrophy. Deelnemers komen daar waarschijnlijk niet met hun sterkste team . Eind januari start Oranje dames met een wereldtournee te vergelijken met een popband. 27-jan Nieuw-Zeeland –Nederland 02-feb Australië –Nederland 16-feb Verenigde Staten –Nederland 24-feb Argentinië –Nederland 03-mrt China –Nederland Terug wordt de competitie en play offs en EHCC 20- -22 april!!) even afgeraffeld tussen de thuiswedstrijden van Oranje. 10-apr Nederland – China 13-apr Nederland – Verenigde Staten 26-apr Duitsland –Nederland 01-jun Nederland – Groot-Brittannië 04-jun Nederland – Duitsland 08-jun België –Nederland 09-jun Nederland – België 12-jun Nederland – Nieuw-Zeeland 15-jun Groot-Brittannië – Nederland 20-jun Nederland – Argentinië 23-jun Nederland – Australië 29-30 juni finales ? Dit verklaart zeker de grote selectie als compromis met de clubs maar het blijft onbegrijpelijk dat de KNHB de ProLeaque in deze vorm heeft laten opdringen door de FIH . De Proleaque wordt door de elite hockey landen gespeeld zonder degradatie de komende 4 jaar !. Pakistan (m)speelt zijn thuis wedstrijden in Schotland, India heeft zich al teruggetrokken! België heeft haar Hoofdklasse al laten krimpen ! Dit duurt een jaar en is dan weer voorbij dat kan een kind zien !(maar niet de FIH) . Mentaal en fysiek onverantwoord,het leidt tot competitie vervalsing, het zaalhockey wordt helemaal niets meer zo en op deze wijze verlies je helemaal je good-will voor de olympische spelen. Zo snel mogelijk terugdraaien dit .Dat weet iedereen en zegt ook iedereen maar durft de KNHB niet . Veel beter is een voorronde in bijv anderhalve week verdeeld over de continenten en een finale week daarna met de beste 4-6 !! Is veel meer commercieel aantrekkelijker, overzichtelijker daarnaast ook nog duurzaam en metaal en fysiek beter voor de spelers en staf .(Krijgen zij nog een extra vergoeding nu ze hun werk tijdelijke moeten opgeven of studie?) Wie durft het nog aan te passen nu het nog kan . KNHB ?

 10. robvisser

  De FIH Pro League biedt een unieke kans voor al die Nederlandse talenten om zich op het hoogste niveau te laten zien. Een goede ontwikkeling lijkt mij.

 11. JoostS

  Als de selectie 24 was geweest waren er ongetwijfeld net zo veel comments. Let wel Alyson Annan levert tot op heden prima resultaten. Eens met RobV, prima manier om voor de jongere speelsters deze trainings- en mogelijk wedstrijd ervaring op te doen. Anders was dat zeker aan het lijstje van comments op de huidige benadering, toegevoegd.

 12. doortmonta

  Een kans voor de talenten om zich op het hoogste niveau te laten zien is echt onzin Het hoogste niveau in de wereld is de hoofdklasse (bij de dames dan). Die wordt door dit verhaal ontregeld. Dit is een absurd duur en onzinnig initiatief. Dat Nederland als enige topland het alleen kan doen met 32 speelsters... Hoe zit dat dan met de andere landen? Die kunnen dit al helemaal niet betalen en zeker niet met 32 speelsters op niveau voor de dag komen. Het internationale dameshockey wordt zo nog meer een lachtertje dan het al is. Daarnaast heeft dit belachelijk veel invloed op de clubs waar het echte opleiden plaatsvindt. Hoe gaan ze dit in Duitsland doen waar zaalhockey echt belangrijk is? Die zullen de proleague ook wel op de tweede plaats zetten. Het zaalhockey wat bij de dames zo langzamerhand beter om aan te kijken is dan het veldhockey heeft er sowieso behoorlijk van te lijden lijkt mij. De selectie is een mooie weerslag van de steeds bedroevendere manier van spelen van oranje en jong oranje . Geen combinatie-hockey, geen karakter. Daar is prima op geselecteerd. Logisch natuurlijk als je toch geen tegenstand hebt internationaal. Het is echt te hopen dat de andere landen weer een beetje niveau kunnen halen zodat er weer echt hockey met ook speelsters die dat kunnen spelen gespeeld kan worden. 45 speelsters waarvan er toch minstens 25 heel erg weinig hebben laten zien het laatste half jaar. Ik mis toch echt wel een aantal speelsters uit de hoofdklasse die wel de intelligentie, effectiviteit en het karakter hebben om Nederland weer op niveau te kunnen laten presteren en die een kans verdienen. Dit ziet er wel erg uit als een papieren selectie gebaseerd op de namen die altijd boven komen zonder veel wedstrijden en spelers goed te analyseren . Het niveau van de coaches bij de KNHB is toch echt een zorgelijk punt. Nederland moet bij de dames toch de ambassadeur zijn van de hockeysport en dat laten zien in diversiteit in speelwijzes en speelsters. Dat is helaas al een aantal jaren niet meer het geval. Gelukkig gaat het bij de heren internationaal veel beter anders was het einde van hockey als grote internationale sport toch wel heel erg aanstaande.

 13. janine-bijlsma

  Haha doortmonta, was je antidepressiva op?

  1. Derrick Bijker

   De beste man/vrouw mag toch een mening hebben? Spotten met anti-depressiva is een zwaktebod.

 14. robvisser

  @janine-bijlsma Zeg dat wel. Een bizar somber beeld van hoe het NL hockey ervoor staat. Raakt kant noch wal wat mij betreft.

 15. Hockeyfeest

  Het lijkt me dat ze de Pro League met de jonkies gaat spelen . De ouderen zijn, lijkt me, niet zo gek te krijgen. Gezien de keuzes die Annan maakt kunnen die jonkies nog wel wat extra ervaring en promotie gebruiken. Gelukkig ook weer "nieuwe" gezichten. Gezien het niveau van het internationale dameshockey moeten die meiden ook een heel eind kunnen komen. Kunnen we niet beter Nederland opsplitsen in 2 landen? Goede speelsters genoeg, wat een luxe.

 16. vostammer

  Met een man of 50 de wereld rondvliegen voor een paar wedstrijdjes. Waar wordt die krankzinnigheid van betaald? Dan ligt het iq in de voetbalwereld toch eenstuk hoger. Daar organiseren ze 1 keer inde 4 jaar een toernooitje en voor de rest speelt iedereen in zin eigen land de competitie.

 17. mickh

  Wereldwijd staat het dameshockey er dramatisch voor. Een ieder die dat denkt te kunnen weerleggen, gaat uw gang hier. Nederland zou met haar Wereldkampioen status een veel grotere rol moeten spelen om de hockeysport wereldwijd te ontwikkelen en zo het risico te beperken dat hockey dermate marginaal wordt dat het van het Olympisch programma wordt afgevoerd. Een ieder die zich hier druk denkt te moeten maken over `de dames hoofdklasse`, waarschijnlijk ingegeven door een paar hockeyende pubers in huis, kan ik overigens een beperkt blikveld niet kwalijk nemen. Helaas houdt de wereld niet op bij de Nederlandse grens....

 18. robvisser

  @mickh Je kunt zelf niet eens geloofwaardig onderbouwen dat het er dramatisch voorstaat. Waarom zou dan iemand proberen het te weerleggen? Het is onzin. Sterker nog, ik heb net een pre-order gedaan van 'Under an Orange Sky', het boek van Sarah Juggins over het afgelopen WK hockey met mooie foto's en verslagen. Nog even nagenieten van het prachtige succes van onze hockeydames en van opkomende 'kleine' hockeylanden die inmiddels de (sub)top van het mondiale hockey bestormen. Geweldige ontwikkeling binnen het dameshockey. Japan lijkt ook met een spectaculaire opmars bezig te zijn. Het worden spannende tijden.

 19. pietersmits

  Voor de individuele hockeyster is de hoofdklasse eigenlijk alleen maar een middel om eens op een OS te stralen. Devaluatie van de competitie door die focus en het drukke programma van de nationale selecties. Ik snap niet dat de niet nationale selectiespeelsters en de coaches niet massaal in opstand komen. Ze laten zich gewoon voor schut zetten.

 20. mickh

  @RobV. Kennelijk al die wanstaltige uitslagen gemist tot en met de finale tijdens het WK? Een grotere `ONZIN` is niet denkbaar, maar ieder zijn meug; pak jij dat heerlijke WK boek binnenkort maar van de deurmat en geniet nog vele malen na van dat topevenement met al die heroische klassiekers, waar de kleine hockeylanden lieten zien hoezeer ze in staat zijn om aan te klampen bij landen als Nederland. Ik hoop dat je het droog houdt bij het doorbladeren van dat collectors item...;)


Wat vind jij? Praat mee...