Analyse Champions Trophy: Nieuwelingen geslaagd voor Pro League-examen

Voor Marijn Veen, Renée van Laarhoven, Margot Zuidhof, Maxime Kerstholt en Yibbi Jansen was de Champions Trophy hun eerste grote toernooi in Oranje. De uitgelezen kans om te bewijzen dat ze in de selectie voor de Pro League thuis horen, die voor Nederland eind januari begint met een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Op basis van het toernooi in Changzhou lijken ze zich weinig zorgen te hoeven maken.

Het is nog maar anderhalve week geleden dat de nationale en internationale hockeywereld moeilijk konden inschatten wat ze op de Champions Trophy konden verwachten van regerend wereldkampioen Nederland, dat in vergelijking met de WK-selectie met liefst negen nieuwe speelsters aantrad. Gedwongen rust was de term die in het Oranje-kamp viel met het oog op het zware programma van de naderende Pro League. Gelouterde internationals als Frédérique Matla en Ireen van den Assem bleven tegen hun zin in thuis.

De ervaren speelsters namen de nieuwelingen op sleeptouw

Van alle deelnemers van het zeslandentoernooi reisde Nederland af naar China met het op één na jongste team, dat gemiddeld het minst aantal interlands had gespeeld. Argentinië en Australië roken bloed. Maar ervaren speelsters als Eva de Goede, Margot van Geffen en keepster Anne Veenendaal, die tegen Australië bij een 2-0 voorsprong een strafbal stopte en Nederland in de zware wedstrijd tegen Argentinië in de eerste helft met een paar reddingen op de been hield, stonden op en namen de nieuwelingen op sleeptouw. Daardoor was het toch gewoon weer Oranje dat zondag op het erepodium de trofee omhoog hield.

Aanvoerder Eva de Goede, uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, houdt na de finale de gewonnen trofee in de lucht. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Na een stroef begin tegen Japan overtuigde Nederland steeds meer

Caia van Maasakker, die bij afwezigheid van aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel was doorgeschoven naar de leidersgroep, hielp de jonge ploeg met twee rake sleeppushes over een dood punt heen tegen Argentinië, dat domineerde tegen Nederland. Het was het begin van de ommekeer, na het stroeve begin van Oranje tegen Japan. In de groepswedstrijden tegen Australië, Groot-Brittannië en China overtuigde Nederland steeds meer. Maria Verschoor, in het verleden afgevallen bij Oranje, was gretig en speelde een goed toernooi.

Australië trad met twaalf dezelfde speelsters aan als in de halve finale van het WK, toen Nederland shoot-outs nodig had om van de Hockeyroos te winnen. In de finale in Changzhou had Oranje het soms moeilijk tegen de Aussies. Maar de sterke verdediging gaf de 2-0 voorsprong die in het eerste kwart was opgebouwd niet meer uit handen. Nederland maakte uiteindelijk liefst vijf doelpunten tegen de nummer drie van de wereld.

Wat zijn de aandachtspunten voor de toekomst?

Het spel van Nederland op deze Champions Trophy was misschien niet zo sprankelend als op het WK in Londen. Bovendien bleek dat de verdedigende corner, het spelen van vechthockey zoals in de finale tegen Australië en het onder de press van de tegenstander uitkomen, aandachtspunten voor de toekomst zijn. Maar serieus in de problemen kwamen de Oranje Dames sinds de wedstrijd tegen Argentinië niet meer.

Yibbi Jansen heeft tegen Argentinie gescoord uit een strafcorner. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Het goede resultaat is ook de verdienste van bondscoach Alyson Annan

Hoe langer Oranje bij elkaar is, hoe beter het speelt. Het is een verdienste van bondscoach Alyson Annan, die keer op keer een op elkaar ingespeeld team weet te smeden, zelfs nu, ondanks de korte voorbereidingstijd. Bovendien wist ze uit ‘de groep van 45’ waarmee ze het traject richting de Champions Trophy halverwege oktober begon, de juiste toernooidebutanten te selecteren. In Marijn Veen zag ze het zitten als spits, die haar vertrouwen dubbel en dwars uitbetaalde met vijf doelpunten.

Binnenkort maakt Annan de selectie van de Pro League bekend. De conclusie kan alvast worden getrokken dat de nieuwelingen op basis van de Champions Trophy voor hun examen lijken geslaagd. Marijn Veen en Ginella Zerbo, van wie laatstgenoemde in 2015 al een EK met Oranje speelde, deden het goed en kloppen op de deur van het ‘eerste team’ van Oranje. Ook Margot Zuidhof, Maxime Kerstholt, Renée van Laarhoven en Yibbi Jansen haalden een voldoende.

Ginella Zerbo juicht na een doelpunt in de groepsfase tegen Australië. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Nog zes plekken over voor de Pro League-selectie?

De concurrentie in het Nederlands team is moordend. Het is de vraag of de nieuwelingen in de toekomst allemaal bij de beste achttien van Nederland gaan horen, maar voor de selectie van de Pro League zitten ze vermoedelijk gebakken. Annan mag liefst 32 namen selecteren.

Natuurlijk sluiten de acht internationals van de WK-selectie weer aan, maar dan is er naast de achttien speelsters die op deze editie van Champions Trophy actief waren nog steeds plek voor liefst zes anderen. Bovendien zou het gek zijn om de opgedane internationale ervaring van de toernooidebutanten en de tijd die in hun ontwikkeling is gestoken overboord te gooien en voor andere speelsters te kiezen.

Entertainment op de Champions Trophy in de rust. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Wie heeft het nog over de gouden generatie, die afscheid nam in 2016?

Twee jaar geleden maakte Nederland zich zorgen over de opvolging van de gouden generatie, die met internationals als Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog goud veroverde op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en 2012 in Londen. Nadat de nieuwe lichting overtuigend Europees en wereldkampioen werd, bleek in Changzhou dat ook de grootste talenten die nu op de deur kloppen goed genoeg zijn.

De 32-koppige selectie zal in de Pro League misschien wel eens tegen een nederlaag aanlopen, bijvoorbeeld in een verre uitwedstrijd na een lange reis, in een stadion gevuld met thuispubliek. Maar duidelijk is dat Nederland een straatlengte voorsprong heeft op de rest van de wereld.


13 Reacties

 1. robvisser

  Ik denk dat we vooral Marijn Veen, Ginella Zerbo en Yibbi Jansen terug zullen zien, de anderen niet zozeer, zeker niet als de betere opties straks weer beschikbaar en/of uitgerust zijn. Maar daar was dit toernooi ook voor bedoeld, om te zien hoe de nieuwelingen ervoor staan.

 2. lynnBosman

  Ik verwacht dat Zuidhof, Kerstholt en v Laarhoven een plekje krijgen in de grote groep van 32. In Jansen zit nog veel rek, waar ze bij OR teveel opzich neemt, doet ze dat bij Oranje juist te weinig. Wat betreft de sc, laten we ook niet vergeten dat er ook veel niet in gegaan zijn en maar 3 wel. Het uitlopen van Verschoor (die verder een behoorlijk toernooi speelde) kan bv beter, dan doen Zuidhof en Welten toch wat beter. Nederland had het moeilijk tegen Argentinië, maar ik verwacht dat dit ook te maken had met een redelijk onervaren team dat pas de tweede wedstrijd in deze samenstelling speelden. Ik denk dat Nederland fysieker sterker mag worden, maar niet in dat spelletje mee moet gaan. Hoewel ik van de andere landen verwacht dat ze sterker worden, verwacht ik dat ook van NL. Zeker in de sterkste samenstelling.

 3. robvisser

  Het zou goed kunnen dat ze bij de 32 zitten. Veel andere of betere opties buiten de 32 hebben we niet. Al helemaal niet 40, zoals Kooke suggereerde. Ik vind zelf dat spelers als Van Laarhoven, Kerstholt en Zuidhof niet goed genoeg zijn voor het eerste team. Ze hebben naar vermogen gespeeld, maar komen op het ogenblik echt nog tekort en ik vraag me af of dit in de toekomst nog gaat veranderen. Normaal speel je met je sterkste team en dan vallen dit soort spelers buiten de boot. Eens wat betreft Jansen. Ze moet nog groeien en meer initiatief nemen, maar ze heeft daarnaast wel het voordeel van haar sterke strafcorner, als Nederland die tenminste wil gebruiken.

 4. robertmsmit

  Mooi resultaat! Qua aandachtspunten; het is aannemelijk dat de landen die matig presteerden, en dat zijn er nogal wat, een plan de campagne gaan maken voor de OS. Mij lijkt het dan ook zaak dat NL veel meer aandacht en tijd in de voorbereiding van dat toernooi gaat steken dan voor deze CT en voorgaande OS.

 5. marnixhendrik

  Brilliant resultaat. Punt. Daarentegen zou ik me grote zorgen maken over ontwikkeling v hockey wereld wijd. Althans als je nog wilt dat het een olympische sport blijft.

 6. Hockeyfeest

  Wat is dat nu weer voor speciale redenering rond Yibbi Jansen? Ze is jong en natuurlijk zit er rek in. Dat geldt ook voor tientallen andere jongere speelsters. De vraag mag toch ook voor haar gewoon zijn of zij laat zien dat ze er nu bijhoort? Als je nu even vergeet dat ze zo jong (19) is, dan is ze toch gewoon veruit de minste speelster van de selectie. Het valt nog steeds af te wachten of Yibbi de beloften waarmaakt. Mag ik er op wijzen dat bijvoorbeeld een Pien Sanders op haar 19de al wel volstrekt gelijkwaardig mee kon doen. Annan heeft haar uiteindelijk terecht proberen te ontzien, maar Annan is ook verantwoordelijk voor het meenemen van een (te) jonge speelster. Wat mij betreft zou zij zich dat aan moeten trekken.

 7. Kampongfan

  @hockeyfeest Laten we het er niet teveel over hebben. Je hebt wel volkomen gelijk. Haar tijd komt nog wel.

 8. lynnBosman

  @hockeyfeest lol, wordt er ergens gezegd dat ze een van de betere speelsters is of bij de eerste 18 hoort? Wat ik bedoel is dat ze genoeg aandachtspunten heeft om aan te werken, de OS komt te vroeg maar wie weet over 4 jaar. Paumen is bv ook pas later echt goed geworden.

 9. hockeymundo

  Waar ik benieuwd naar ben is of de KNHB wel genoegd geld krijgt van de Wereldhockeybond? Startgeld, prijzengeld, delen in opbrengsten uit verkoop tv rechten en reclame En of de wereldhockeybond wel voldoende gelden weet los te krijgen bij de sponsoren? Want hockey trekt steeds meer kijkers en aandacht op tv, sociale media etc. Want je zou toch denken dat de top 4 landen en speelsters hier gewoon goed van moeten kunnen leven en er niet nog een baan naast hoeven te hebben zoals bv de keepster van de Australische dames. Ditzelfde geldt ook voor de speelsters van landelijke clubs krijgen die wel genoeg uit alle opbrengsten van tv rechten en reclame die verkocht worden door de EHF? Heel mooi dat Ziggo hockey uitzendt, super, maar wat levert het de speelsters op dat zij wekelijks hun kunsten vertonen op Ziggo? Erg benieuwd naar iemand die hier wat insights over kan geven. Hockey NL hopelijk krijgen jullie ook een mooi bedrag van jullie sponsoren voor het podium dat jullie aan sponsoren geven bv in deze veel bekeken app, zodat ook jullie weer wat kunnen afgdragen aan de spelers.

 10. cmb-koning

  De clubspeelsters ontvangen een zeer bescheiden bruto vergoeding.Een aantal oranje speelsters maar niet eens allemaal hebben nog een NOC toelage,.ongeveer het minimum loon.Geen vetpot maar net genoeg om van te kunnen leven.Tot op heden nog niets gehoord over een verhoging van speelsters inkomsten ivm extra marketing en sponsor inkomsten van clubs en KNHB en ProLeaque.Zou eigenlijk toch wat beter betaald en gewaardeerd mogen worden. Het is dus absoluut niet zo dat je in Nederland als een vd de 4 toplanden je een behoorlijke verdienste uit het hockey haalt .Ook de Nederlandse speelsters moeten net zoals Australische keepster bijwerken of langer (!!)bijlenen bij studeren met het risico dat de neven bruto inkomsten( dit is incl de brutovergoeding clubs!! )weer van je NOC toelage wordt afgetrokken boven een de e 10.000 bruto .Wrang als je nu in de media de salarissen ziet van de profvoetballers in Nederland en Europa .Moet echt iets aan gebeuren KNHB op korte termijn,

  1. hockeymundo

   Bedankt voor de info. Heeft de KNHB een voldoende groot team van mensen die zich bezig kan houden met het contracteren van sponsoren maar ook bij de overkoepelende bonden FIH en EHF. Wordt daar nu wel het maximale uitgehaald. Er moet gewoon marktwerking plaatsvinden, krijgt een sponsor veel “zendtijd”, gekoppeld aan een bepaalde grootte van het publiek dan moet daar ook een bepaald bedrag uit kunnen worden onderhandeld. Voorwaarde is wel dat er een team is van onderhandelaars die de win win met sponsoren realiseren en te gelde maken. Waar vervolgens ook alle clubs van profiteren. Met de groeiende aandacht zijn partijen als Rabobank en Volvo best bereid meer te betalen, maar je moet het wel vragen en onderbouwen, waarbij dat laatste een stuk eenvoudiger is geworden met alle zendtijd die de hockeyers tegenwoordig zichtbaar creëren en ook goed is aan te tonen. Door bv alleen al het aantal views per week te tonen van deze app aan de sponsoren. Ook de wedstrijden in de Pro League worden vast weer drukbezocht en goed bekeken, ook daar willen sponsoren echt wel goed voor betalen.

 11. rudi wortmann

  Kijk eens naar de hockey sponsor en de financiën in Nederland. Vergelijk dat eens met andere landen, dan kan volgens mij alleen België zich aan Nederland optrekken. Geen enkel ander land heeft zulke (financiële) middelen. En dan nu gaan vragen om van de FIH financieel gecompenseerd te worden? Dit staat loodrecht op het bevorderen van de hockey sport wereld wijd. Als ik de verschillende reacties lees van de lezers voor, tijdens en na de CT, bv:"Hockey interesseert echt helemaal niemand iets buiten Nederland”; "Hockey verdwijnt van de olympische agenda” ; "Hockey is één van de grootste teamsporten ter wereld “; "andere landen hebben een gigantische achterstand” we moeten juist kijken hoe we de sport wereldwijd verder kunnen bevorderen. De meeste elite hockey spelers in de wereld zullen nooit rond kunnen komen van het hockey. In de meeste landen moeten de spelers gewoon werken of studeren. Ik denk dat de meeste mensen, als zo de reacties lees, weinig kennis hebben hoe hockey in andere landen wordt aangestuurd. Dit heeft verder niets te maken met het aantal beschikbare spelers, maar alles met financiën.

 12. Sjang Fijen

  Met plezier en aandacht de hier boven fraaie en doordachte beschouwingen gelezen. Zo kan het kennelijk ook. Dat Oranje de CT heeft gewonnen is dik verdiend vinden we allemaal. Dikke pluim voor ALLE meiden die er als een team voor hebben gestreden, zo wel de gevestigde orde als Margot,onvermoeibaar, Caia en natuurlijk Eva, speelster van de CT , maar ook van al die jonkies voor het eerst in deze arena. . Natuurlijk misten we de toppers van die club in Brabant, doet niets af we een paar weken hebben genoten van aanvallend hockey, van een werklustig en gretig Oranje, een Oranje dat wil winnen.. Opvallend vaak kwam in de nabeschouwingen de naam van Yibbi Jansen om de hoek. Yibbi was tot voor kort nog frele en tenger,inmiddels fysiek een stuk sterker maar nog niet volgroeid. Is dat erg? Nee zeker niet, komt wel goed, zeker als ze nu in een team komt van hoog niveau waar ze haar talent volledig kan etaleren. Waarom stond Pien er met 18 jr. dan wel vroeg zich iemand af. Pien is anders gebouwd en boven al, Pien is Pien. Iemand vergeten? Zeker, alle speelsters hier niet vernoemd. Bij deze. Nu een tijdje rust en dan weer op naar het volgende evenement voor de dames.. Geniet vanaf zaterdag van onze heren. Houdoe en bedankt...............Sjang


Wat vind jij? Praat mee...