Annan is benieuwd hoe Nederland tegen Argentinië speelt

Aartsrivaal Argentinië is vreemd genoeg de Grote Onbekende voor de Oranje Dames op het vierlandentoernooi, komende week in Duitsland. De ploeg van Alyson Annan heeft niet meer tegen de Zuid-Amerikanen gespeeld sinds de gewonnen kwartfinale van de Olympische Spelen (3-2), bijna twee jaar geleden. Hoe goed is de nummer drie van de wereld nog? Vormen ze een bedreiging voor de wereldtitel? Op die vragen moet op het vierlandentoernooi een antwoord komen.

In het verleden vochten de Oranje Dames en Las Leonas meerdere legendarische, heroïsche gevechten uit. Tijdens deze clashes haalden de Argentijnen vaak allerlei capriolen uit om de Nederlandse speelsters uit hun concentratie te halen. De psychologische oorlogsvoering begon meestal al in de spelerstunnel. Daar maakten de Argentijnen een hoop kabaal, sloegen ze bijvoorbeeld met hun sticks tegen de muur, of keken ze de Oranje Dames diep in hun ogen, bedoeld om ze te intimideren.

Argentinië viert de overwinning op Nederland in de kwartfinale van de Hockey World League in Rosario, Argentinie (2015). Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Wilde Argentijnen sloegen op de ruiten van de bus

Bondscoach Alyson Annan herinnert zich nog goed dat haar ploeg voorafgaand aan de kwartfinale van de Olympische Spelen tegen Argentinië aan het trainen was toen de bus met het Argentijnse team opeens voorbij reed. Toen de Argentijnse speelsters de Oranje Dames zagen, werden ze helemaal wild en begonnen ze als een gek op de ruiten te slaan.

‘Ze probeerden ons te intimideren. Maar het werkte niet meer’, vertelt Annan. ‘Wij dachten op dat moment: dit slaat nergens op. Het is één en al show. Toen ze in de gaten kregen dat we om ze moesten lachen, stopten ze meteen.’

Motivatievideo met boodschap van ouders

Een paar uur voor de kwartfinale liet Annan een motivatievideo aan de speelsters van Oranje zien, met een boodschap van hun ouders. Het was al maanden daarvoor opgenomen. Annan koos ervoor de video niet te bewaren tot de finale, maar hem nu al te laten zien, voor de clash met de angstgegner. De tegenstander die zowel op de Hockey World League van 2015 als de Champions Trophy van 2016 te sterk voor Nederland was geweest. Een team dat altijd met veel passie speelt.

Dit keer lieten de Oranje Dames zich niet afbluffen en overleefden ze een bloedstollende fase, waarin ze vanwege gele kaarten voor Eva de Goede, Naomi van As én Margot van Geffen tijdelijk met slechts acht speelsters binnen de lijnen stonden. Nederland won met 3-2.

Hoe goed Argentinië nu is, is voor Nederland nog niet helemaal duidelijk

Na de Olympische Spelen zette Argentinië deels een nieuw team op poten. Elf van de achttien speelsters van de huidige WK-selectie verloren van Nederland in Rio de Janeiro, onder wie Wereldspeelster van het Jaar Delfina Merino (komend seizoen SCHC), María José Granatto (komend seizoen Oranje-Rood) en de 34-jarige Noel Barrionuevo, strafcornerspecialist en topscorer van Argentinië aller tijden.

Hoe goed Argentinië nu is, is voor Nederland nog niet helemaal duidelijk. Tegen Duitsland en Nieuw-Zeeland, de twee andere tegenstanders op het vierlandentoernooi, speelde Nederland de afgelopen twee jaar één of meerdere keren. Tegen Argentinië niet. Op de Hockey World League in Nieuw-Zeeland eind 2017 verloren de Argentijnen na een eerste plaats in de poule verrassend in de kwartfinale van Nieuw-Zeeland (1-2).

Noel Barrionuevo op het WK in Den Haag (2014) Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Laten de Argentijnen het achterste van hun tong zien?

Statistisch gezien haalt Argentinië van alle landen, op Nederland na, het hoogst aantal cirkelpenetraties en doelpogingen per wedstrijd. Het zegt iets over de kwaliteiten van de Zuid-Amerikanen, die zich donderdag met een overwinning op Oranje in één klap terug in the picture kunnen spelen, als een van de kanshebbers op de wereldtitel, de prijs die ze in 2010 en 2002 veroverden.

Of de Argentijnen nu wel of niet het achterste van hun tong laten zien: duidelijk is dat het affiche een beter inkijkje in de kansen van Oranje geeft dan het vierlandentoernooi in Breda van vorige week, waar met China, Japan en Spanje vooral zwakkere tegenstanders aantraden.

Als wij op ons best zijn, zijn we bijna niet te verslaan Alyson Annan

‘Ik ben benieuwd hoe Argentinië speelt en hoe wij tegen ze spelen’, zegt Annan. ‘Als wij ons niveau niet halen, kan iedereen van ons winnen. Wij moeten goed hockeyen om elke tegenstander te kunnen verslaan. Dat geldt dus ook tegen Argentinië, maar ook tegen Spanje, tegen wie we het vorige week moeilijk hadden. Het verschil tussen China en Argentinië is dat Argentinië over het algemeen meer kansen creëert. Maar als wij ons rendement hoog houden, moeten zij heel veel goals maken om van ons te kunnen winnen. Dat geeft vertrouwen. Als wij op ons best zijn, zijn we bijna niet te verslaan.’

Vierlandentoernooi Grünwald
11 juli 16.00 Oranje Dames – Nieuw-Zeeland
12 juli 17.30 Oranje Dames – Argentinië
14 juli 13.30 Oranje Dames – Duitsland


4 Reacties

 1. robvisser

  Vooral het mentale aspect, de vechtlust en de onsportiviteit maken Argentinië een lastige tegenstander. Nederland moet de balans vinden tussen meegaan met het vechthockey en het eigen spel blijven spelen. Ik kan me de wedstrijd op de OS nog herinneren. Belachelijk dat Nederland destijds zoveel kaarten kreeg van de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter die toch al vaak dubieuze beslissingen tegen Nederland fluit. En dat de Argentijnen zich in het komende voorbereidingstoernooi 'in een klap terug in the picture' kunnen spelen door winst op Nederland is enigszins overdreven. In ditzelfde stuk staat dat de Argentijnen 'wel of niet het achterste van hun tong' laten zien. Misschien geldt dat dan ook wel voor Nederland.

 2. lynnBosman

  Als NL zich niet laat afbluffen zag je de Argentijnen knakken. Bekend is het stukje dat de Argentijnsen in huilen uitbarsten toen ze wisten dat ze tegen NL moesten in de kwartfinale. En alsof degene die wint donderdag garantie heeft wie er het WK wint.. Denk even terug aan de CT 2016. NL wint in de groepsfase gemakkelijk om in de finale te verliezen, vervolgens op de OS weer te winnen. Wie zegt dat ze überhaupt elkaar tegen gaan komen??? Geloof er niks van dat ze elkaar alles laten zien..

 3. robvisser

  Wist ik niet dat ze huilden. Ergens nog een link? De rancune van de Argentijnen richting Nederland is groter dan andersom. Wat dat betreft kan het best zijn dat ze in het voorbereidingstoernooi alles op alles zetten om van Nederland te winnen en dat Nederland er met een andere gedachte staat. Het zegt niet alles. In de sport staat niks vast en het beste team wordt niet altijd wereldkampioen (of OS winnaar, zoals we in Rio zagen), maar Nederland heeft wel een betere basis dan Argentinië om het WK te winnen. In de breedte heeft Nederland meer kwaliteit en minder zwakke plekken.

 4. lynnBosman

  Ik geloof dat het de verslagergever was die vertelde dat de Argentijnsen in huilen uitbarsten toen ze zich realiseerden dat ze tegen NL nu moesten. Het was iig na de wedstrijd tegen Australië. Ik hoop dat NL wint, maar hoop vooral dat ze goede tegenstand krijgen zodat ze dat meenemen naar het wk. Begrijp ook niet waarom er niet gekozen is on tegen heren OVK te spelen.


Wat vind jij? Praat mee...