Annan maakt Pro League-selectie Oranje Dames bekend

Alyson Annan, bondscoach van de Oranje Dames, heeft donderdagochtend de 32 namen bekendgemaakt van de speelsters die in 2019 de eerste editie van de FIH Pro League gaan spelen. De opvallendste afwezigen zijn Laren-speelsters Maxime Kerstholt, Lisanne de Lange en hdm-keepster Julia Remmerswaal.

De basis van de selectie bestaat uit de speelsters die afgelopen zomer wereldkampioen werden in Londen en afgelopen maand de laatste editie van de Champions Trophy speelden in China. Op de gestopte internationals Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC) en Kitty van Male (Amsterdam) na, is Kerstholt de enige speelster van deze selecties die ontbreekt.

Jong Oranje-talenten Freeke Moes, Lisa Post (allebei Oranje-Rood), Kyra Fortuin (SCHC), Hester van der Veld (hdm) en de keepsters Kiki Gunneman (Pinoké) en Alexandra Heerbaart (Kampong) maken hun debuut in een toernooiselectie van Oranje. Ook Famke Richardson (SCHC, twee interlands) en Lieke Hulsen (Den Bosch, drie interlands) zijn weer opgeroepen.

Maxime moet zich verder ontwikkelen om op internationaal niveau te komen. Alyson Annan over het ontbreken van Maxime Kerstholt

Over de prestaties van spits Kerstholt, die afgelopen maand op de door Oranje gewonnen Champions Trophy twee keer scoorde, geeft Annan aan: ‘Voor Maxime is er werk aan de winkel. We hebben haar de kans gegeven op internationaal niveau ervaring op te doen, maar het verschil met de Hoofdklasse was voor haar nog te groot. Maxime moet zich verder ontwikkelen om op internationaal niveau te komen.’

Maxime Kerstholt afgelopen maand op de Champions Trophy in China. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Lisanne de Lange en Julia Remmerswaal

De 24-jarige De Lange heeft in het verleden onder Annan meerdere keren bij de trainingsgroep gezeten, maar haalde telkens de selectie voor een groot toernooi niet. ‘Nu zit ze er niet bij omdat de concurrentie groot is’, legt Annan het passeren van De Lange uit.

Josine Koning en Anne Veenendaal zijn in Oranje onomstreden als keepsters. Voor de overige twee plekken in de Pro League-selectie heeft Annan gekozen voor Heerbaart en Gunneman en niet voor Remmerswaal. ‘Julia heeft het goed gedaan op de HWL in Nieuw-Zeeland, maar ze heeft een zware eerste competitiehelft achter de rug. We willen Julia tijd geven, om zonder druk terug op niveau te komen.’

Felice Albers en Fay van der Elst

Opvallend is dat Felice Albers (Amsterdam) en Fay van der Elst (hdm) in de selectie ontbreken, terwijl zij voor de Champions Trophy nog waren aangewezen als reservespeelsters. Annan: ‘Ze hebben tot aan de Champions Trophy met ons meegetraind en dat hebben ze goed gedaan. We hebben altijd gezegd dat selectie voor de Champions Trophy niets zou zeggen over de Pro League-selectie. Ze zijn nog jong en moeten en kunnen allebei nog stappen maken. Daarom geven we nu de voorkeur aan anderen.’

Naam Club
Assem, van den Ireen Den Bosch
Fortuin Kyra SCHC
Geffen, van Margot Den Bosch
Goede, de Eva Amsterdam
Gunneman (k) Kiki Pinoké
Heerbaart (k) Alexandra Kampong
Hulsen Lieke Den Bosch
Jansen Yibbi Oranje-Rood
Jonker Kelly Amsterdam
Keetels Marloes Den Bosch
Koning (k) Josine Den Bosch
Koolen Sanne Den Bosch
Krekelaar Maartje Den Bosch
Laarhoven, van Renee Kampong
Leurink Laurien SCHC
Maasakker, van Caia SCHC
Matla Frédérique Den Bosch
Moes Freeke Oranje-Rood
Nunnink Laura Oranje-Rood
Pheninckx Malou Kampong
Post Lisa Oranje-Rood
Richardson Famke SCHC
Sanders Pien Den Bosch
Stam Lauren Amsterdam
Veen Marijn Amsterdam
Veenendaal (k) Anne Amsterdam
Veld, van der Hester hdm
Verschoor Maria Amsterdam
Waard, de Xan SCHC
Welten Lidewij Den Bosch
Zerbo Ginella SCHC
Zuidhof Margot Kampong

De Pro League wordt in groepen verdeeld

Alle 32 geselecteerde speelsters nemen in voorbereiding op de FIH Pro League deel aan een trainingsstage. Deze vindt plaats van 10 tot en met 17 januari in Cadiz (Spanje). Oranje strijdt met acht andere landen om de Pro League. Uit de groep van 32 mag Annan tijdens de zestien poulewedstrijden en eventueel afsluitende Grand Final in juni per duel achttien speelsters kiezen. Oranje begint de Pro League met vijf uitwedstrijden buiten Europa. 

Een team van twintig speelsters reist voor de openingswedstrijden naar Nieuw-Zeeland (27 januari) en Australië (2 februari) af, waarvan er achttien mogen spelen. Twaalf speelsters blijven thuis en bereiden zich voor op de uitwedstrijden tegen de Verenigde Staten (16 februari) en Argentinië (24 februari) en worden daar vergezeld door acht speelsters die ook in Nieuw-Zeeland en Australië van de partij zijn. Degenen die niet naar de Verenigde Staten en Argentinië gaan, blijven thuis en trainen door. Zij spelen in China (3 maart) de laatste uitwedstrijd buiten Europa met het deel van de speelsters dat terugkomt uit de Verenigde Staten en Argentinië. 

Het komt erop neer dat het merendeel van de speelsters twee van de drie reizen buiten Europa maakt en een klein deel één. Ook voor de resterende wedstrijden van de Pro League wordt de selectie onderverdeeld in meerdere groepen. De exacte verdeling hiervan is nog niet bekend. De groep thuisblijvers die door traint, wordt telkens aangevuld met acht niet voor de Pro League geselecteerde speelsters die Annan later wereldkundig maakt.

Oud-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel met bondscoach Alyson Annan. Foto: Koen Suyk

Nieuwe aanvoerder?

Daarnaast moet Annan intern nog bespreken wie de nieuwe aanvoerder van Oranje wordt nadat Carlien Dirkse van den Heuvel vorige week bekendmaakte dat ze haar interlandcarrière heeft beëindigd. Tijdens de Champions Trophy droeg Eva de Goede de aanvoerdersband. Annan betreurt het besluit van Dirkse van den Heuvel: ‘Maar ik begrijp haar beslissing. Ik vond het fijn om met haar samen te werken. Ze was niet alleen een fantastische leider die voor rust in de ploeg zorgde, maar ook een geweldige speelster en persoon.’

Bekijk ook


6 Reacties

 1. lisahockey200

  Eva als aanvoerder! Meest ervaren en ook een van de beste, die meid kan alles. Lijkt me ook een fijne meid om mee te communiceren

 2. lynnBosman

  Eva lijkt mij ook een goede aanvoerster, ik vind dat zij een nominatie voor FIH player 2018 trouwens verdient. Verder.. oei, dat zal een klap zijn voor Kerstholt en de Lange. Ik had ook van Kerstholt meer verwacht, maar haar pech is dat de concurrentie ontzettend groot is en zij haar kans niet gepakt heeft. Zuidhof daarentegen veel beter. Jansen zal haar strafcorner mogen ontwikkelen, jammer dat v Wijk geen kans krijgt. Mooi voor Fortuin, Richardson, Hulsen dat zij eindelijk hun kans krijgen. 4 speelsters van OR en geen van Laren.. Al met al een sterke selectie, ik ben benieuwd naar de groepen!

 3. robvisser

  Eva de Goede lijkt me logisch als aanvoerder, ik zou geen betere weten. Zelf dacht ik dat Van Laarhoven ook zou afvallen. Net wat te vaak moesten andere speelsters van Oranje haar uit de penarie helpen. Margot Zuidhof voor mij ook een twijfelgeval, ook omdat Oranje zoveel aanvallende opties heeft. Verder wel een realistische lijst. Voor Maxime Kerstholt was het tempo te hoog en het verschil nog wat te groot.

  1. francakh

   Eens mbt Zuidhof. Steekt voor mij zeker niet met kop en schouders uit boven Kerstholt. Te vaak niet gevaarlijk genoeg op die positie.

 4. vostammer

  Matla is kennelijk weer « uitgerust »?

 5. lynnBosman

  Ik vind ook niet dat Zuidhof met kop en schouders boven Zuidhof uitsteekt, ik vind wel dat Zuidhof meer van zichzelf heeft laten zien en haar kans beter gepakt heeft. Het is een grote groep van 32, de basis bij NL ligt zo hoog dat er veel speelsters prima mee kunnen draaien. Voor Kerstholt is het sneu, maar ook leuk om Hulsen te kunnen zien. Ben benieuwd wat zij, een goede ex(?)-international zaalhockeyster, kan brengen. Als we reëel zijn doet Zuidhof voor 99% niet mee als het gaat om een plekje voor de OS. Jonker, Matla, Zerbo en Veen zijn een klasse beter. Zelfde voor v Laarhoven in de verdediging, V Maasakker, vd Assem, Sanders, Koolen en ook De Goede en v Geffen kunnen een linie achterin spelen. @Rob: v Maasakker en Sanders brachten juist hun verdediging in de problemen. Met name tegen Argentinië leed v Maasakker knullig balverlies, slechte scoops waardoor Argentinië gevaarlijk kon worden. Sanders maakte veel overtredingen. Gelukkig werkte de corner die dag.. Ik vind dat v Laarhoven niet aan te rekenen, zij is nieuw en moet juist leren. Zelfde als dat ik Koolen wat flets vond beginnen op het WK, speelde ze uiteindelijk erg goed.


Wat vind jij? Praat mee...