Annan maakt trainingsgroep en ‘potentials’ bekend

Alyson Annan, bondscoach van de Oranje Dames, heeft maandagmiddag de trainingsgroep bekendgemaakt voor de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio (23 juli-8 augustus). Verrassingen zitten er niet tussen. Annan heeft daarnaast een aantal ‘potentials’ opgeroepen, die de kans krijgen zich in de kijker te spelen.

Trainingsgroep Oranje Dames 

Achternaam  Voornaam Vereniging
Albers Felice Amsterdam
Assem, van den Ireen Den Bosch
Dicke Pien SCHC
Fortuin Kyra SCHC
Geffen, van Margot Den Bosch
Goede, de Eva Amsterdam
Kappelle Ilse Amsterdam
Keetels Marloes Den Bosch
Koning          (k) Josine Den Bosch
Koolen Sanne Den Bosch
Leurink Laurien SCHC
Maasakker, van Caia SCHC
Matla Frédérique Den Bosch
Nunnink Laura Den Bosch
Pheninckx Malou Kampong
Sanders Pien Den Bosch
Stam Lauren Amsterdam
Veen Marijn Amsterdam
Veenendaal   (k) Anne Amsterdam
Verschoor Maria Amsterdam
Waard, de Xan SCHC
Welten Lidewij Den Bosch
Zerbo Ginella SCHC

 

Potentials

De trainingsgroep wordt uitgebreid met een groep potentials die uit twee delen bestaat en een deel van het programma mee traint. Er is een schaduwgroep met speelsters die dicht tegen de huidige selectie van het Nederlands elftal aan zitten en/of eerder een interland hebben gespeeld. Daarnaast is er een groep met hoofdklasse-speelsters die de kans krijgt om te trainen onder de leiding van de staf van het Nederlands Elftal om zo te kunnen zien of deze speelsters potentie hebben om in de toekomst aan te sluiten.

Schaduwgroep

Achternaam Voornaam Vereniging
Burg Joosje Den Bosch
Gunneman        (k) Kiki Pinoké
Heerbaart         (k) Alexandra SCHC
Jansen Yibbi SCHC
Laarhoven, van Renee Kampong
Moes Freeke Amsterdam
Post Lisa Oranje-Rood
Remmerswaal   (k) Julia hdm
Richardson Famke SCHC
Veld, van der Hester Amsterdam


Hoofdklassegroep

Adank              (k) Karlijn Laren
Adegeest Charlotte Amsterdam
Barentsen Marente Hurley
Caarls Sanne Bloemendaal
Clasener Tessa hdm
Colenbrander, Hecking van Margot hdm
Erk, van Elin Victoria
Geus, de Anna SCHC
Gils, van Stella Pinoké
Michels Gitte Hurley
Morgenstern Fiona Oranje-Rood
Mosch Gabrielle Kampong
Visser              (k) Danique Bloemendaal
Simons Michelle Kampong

35 Reacties

 1. Stockey123

  Bijna 50 dames.... daar is de hele zomer goed over nagedacht!

  1. arnoldS

   En dan denk je toch; “hoeveel liggen er met elkaar in bed?” Figuurlijk gesproken.. de bekende namen, maar bizarder de bekende clubs. Jammer. Long same story, same shit.

 2. Lotte-7845

  Ik vind dat hier goed over na is gedacht met het oog op de toekomst! Het is waarschijnlijk dat er een aantal goede speelsters gaan stoppen na de Spelen. Op deze manier ligt er met een ‘kleine’ trainingsgroep allereerst de volledige focus op het presteren op de Spelen, maar door tegelijkertijd andere speelsters apart te laten trainen, kunnen deze speelsters alvast voorbereid worden op een eventuele aansluiting bij Oranje volgend jaar.

 3. RobV

  Een grote trainingsgroep dus met al die potentials erbij. Je kunt je misschien wel afvragen of dat verstandig is als je met een vaste groep gericht naar de OS wilt toewerken, maar het past in de manier van werken van Annan.

 4. eefgorter

  Wat goed dit! Er zullen na Tokyo toch behoorlijk wat spelers stoppen als international. Op deze manier zet je de opvolging alvast op de rails. Hulde! Wel een hoop keepers trouwens.

 5. RobV

  @slechts-een-mening Ik verwacht niet dat er veel gaan stoppen. Tenminste, als je kijkt naar de leeftijden zou me dat verbazen. Maar ook voorheen in de Pro League zagen we dat Annan veel spelers liet spelen waarvan je wist dat we ze niet op de grote toernooien zouden zien. Toen ging dat overigens wel ten koste van de automatismen in de vaste groep, waardoor het niet altijd overtuigend was.

  1. eefgorter

   Stuk of 5,6 toch wel. We gaan het zien.

 6. stekel

  Te smalle selecties was ook niet goed dus dit lijkt prima idee. Zorgt iig voor brede basis en als het goed is gaat iedereen er wat van leren. Toekomst zal t uitwijzen

 7. lynnBosman

  @RobV, juist als ik naar de leeftijden kijk denk ik dat er een aantal stoppen, zeker mocht goud behaald worden. De meeste speelsters willen ook een maatschappelijke carrière of/en een gezinnetje stichten. Welten is 31 op de spelen, v Maasakker 32, De Goede 32, vd Assem 31, v Geffen 31. Jonker (30) is al gestopt. Een beetje research leert dat de "pensioenleeftijd" begin 30 is (natuurlijk een uitzondering naar boven of onder daar gelaten). Volgens mij staat nergens dat Annan met allerlei verschillende selecties wedstrijden gaat spelen? Ik denk ook niet dat ze dat gaat doen zo voor de Spelen. Wellicht dat hier en daar een speelster rust krijgt of een kans met de PL. Met corona kan het ook zomaar zijn dat er speelsters in quarantaine moeten dus behalve dat er speelsters zich mogen bewijzen kun je altijd terugvallen. Mooi voor Joosje Burg, mooie rushes, scoort ook steeds meer en werkt hard.

 8. g-hockeyfan

  Min of meer voorspelbaar, maar ik ben blij dat iemand eindelijk de enige echt interessante verrassing noemde (Burg). En ik kan de situatie met de keepers niet begrijpen 🤷.

 9. lynnBosman

  Toch jammer, ik had Maartje Krekelaar ook een kans gegund. Jammer dat afgelopen seizoen er niet helemaal uitgekomen is waar ze tot toe in staat is. Opvallend dat Fillet niet in de Hoofdklassegroep zit.

 10. g-hockeyfan

  Uitstekende observaties @lynnbosman. Krekalaar wordt door Annan waarschijnlijk niet meer in overweging genomen. Misschien voelt de volgende coach zich anders. En ja, Fillet is een interessante ommissie.

 11. marijeknuvers

  Aangenaam verrast. Goede keuzes, helderheid voor de meeste dames. Nu duimen dat er nog iets van komt het komend jaar.

 12. loper

  Vind het wel erg veel zo bijna 50 speelsters die uit de club trainingen worden gehaald en hun studie/werkpen moeten laten vallen (krijgen ze nog wat vergoed KNHB?) Had voor mij ook zonder hoofdklassegroep gekund . Ik denk ook dat de clubbestuurders/trainers not amused zullen zijn .

  1. coach-devries

   Erg veel inderdaad! Zeker in deze tijd.. zo veel speelsters die de dag ervoor en/of na weer met een ander team trainen.. qua besmettingsgevaar niet ideaal! Ik hoor net dat er bij AHBC D1 al een aantal speelsters besmet zijn en momenteel in quarantaine zit.. dus de voortekenen zijn onheilspellend!

  2. hockeyliefhebber12

   @coachdevries ook die van Amsterdam in NL team trainingsgroep zitten?

 13. Runa Honig

  Ik vind dit selectiebeleid nergens op slaan. Spelers ontwikkelen zich ook bij hun club en bij jong oranje. Het ned elftal moet een vast, hecht team zijn dat werkt in een cyclus van 4 jaar. Harde keuzes en volledig commitment, dat is belangrijk en niet een eindeloze pool van speelsters die half meedoen, maar waarvan wel een enorme investering wordt gevraagd.

 14. aussiepie

  Vaste groep is denbosch ,stichtse and adam leuk daar te wonen, rest is allegaartje die dan ook zullen verhuizen. Zou goed zijn ook de leeftijden te vermelden . Erg goed hoe Annan dit planned.

 15. knuufke

  "Vind het wel erg veel zo bijna 50 speelsters die uit de club trainingen worden gehaald en hun studie/werkpen moeten laten vallen (krijgen ze nog wat vergoed KNHB?) Had voor mij ook zonder hoofdklassegroep gekund . Ik denk ook dat de clubbestuurders/trainers not amused zullen zijn. " Ik denk vooral ook "het zal je dochter maar wezen...... !" Nu maar hopen dat ze er zelf later met plezier op terugkijken.

 16. RobV

  @rhonig Zo denk ik er ook over. En dan ook nog eens in deze tijd een veel grotere groep bij elkaar hebben dan nodig is voor de Spelen. Op deze manier verwatert het en de vaste groep komt tijdens trainingen regelmatig tegenover mindere kwaliteit spelers te staan, daar wordt je ook niet per se beter en scherper van. Annan maakt het ingewikkelder dan nodig is. Teambuilding doe je vooral met de groep die je gaat gebruiken, nu is het veel uitgebreider.

  1. opleidenkey

   Ik ben het roerend met jullie eens RobV en rhonig. Je weet als coach allang 95% van je selectie en die overige 2 plekken, daar strijden vaak 4 spelers om. Je talentenpoule is jong oranje. Ik snap het hele selectiebeleid bij de dames niet, wat is het belang om de groep zo groot te maken? Voor als er blessures zijn? Moeten spelers laten zien dat ze het graag willen? Wordt ‘graag willen’ een selectievoorwaarde? In de jeugd teams (jong oranje, ned a en b) zie je deze ontwikkeling ook. Ik snap dat je een iets ruimere selectie wilt, maar 50 spelers...??

  2. Lotte-7845

   Ik begrijp uit bovenstaand schema dat de hoofdklasse en de potentials groepen apart trainen van de vaste trainingsgroep van Oranje. Het kan zo zijn dat ik dit verkeerd begrijp, maar dan lijkt het mij niet dat de vaste trainingsgroep hieronder zal lijden.

 17. jonathan

  Als je op deze leeftijd gaat denken " het zal je dochter maar zijn " dan zit je als ouder op de verkeerde stoel!!! Je stelt toch de vraag aan je dochter " wat vindt jij ervan, en hoe ga je dit regelen?"

 18. Supporter123

  Laat Caldas hier maar een voorbeeld aannemen. Die blijft maar hangen in zijn oude vertrouwde groepje.

 19. rustaaagh

  Het NL-team is ook een doorlopend proces. Niet alleen van 4 jaar tussen WK of OS of 2 jaar tussen WK en OS. Dus deze groep van 50 is top! Bij de heren zou dit ook zo moeten zijn. Dit zou de visie en een besluit van de bond moeten zijn: "Beste bondscoach, het gaat niet alleen om jouw periode, maar ook om de periode erna". Dus eigenlijk allebei wel of niet.

 20. PietB

  @lynnbosman, inderdaad jammer en opvallend dat Maartje Krekelaar niet wordt opgenomen in het schaduwteam. Als regelmatig toeschouwer van Den Bosch zie ik haar weer dichtbij haar oude niveau komen. Naar mijn mening hoort zij toch zeker in het rijtje van schaduwteam speelsters. Het lijkt er inderdaad op dat zij onder Annan geen kans maakt. Jammer.

 21. lynnBosman

  Eens rusttaaagh, het gaat niet alleen om dit jaar. Daarnaast zijn grote trainingsselecties niet vreemd in sport. Voetbal begint ook met 32 spelers in de voorselectie. In de beschrijving is aangegeven dat er niet met z'n allen tegelijk getraind gaat worden. Ik vind de schaduwgroep erg interessant, met name Burg, Richardson en Moes. Daarnaast is er toch juist een vaste Olympische groep, dus er zal echt wel hard gewerkt worden aan automatismen ed. Maar we zitten pas in september en het is ook nog maar afwachten of het volgend jaar doorgaat. Als er speelsters in quarantaine zouden moeten betekent dat Annan speelsters moet missen. Misschien 1, misschien 10. Ach we gaan het zien. @PietB & g-hockeyfan: ik denk het ook. Wellicht na het Annantijdperk of als er speelsters stoppen. Krekelaar kan zo ontzettend goed hockeyen. Hopelijk laat ze dat dit seizoen zien en kan Annan of de toekomstige bondscoach niet om haar heen.

 22. RobV

  @Lotte-7845 Er staat dat de potentials (bestaande uit de Schaduwgroep en de Hoofdklassegroep) een deel van het programma meetraint en dat de trainingsgroep van Oranje hiermee wordt uitgebreid. Ik denk dat alles er nu op gericht moet zijn om een herhaling van het debacle van Rio te voorkomen en dat doe je volgens mij niet door je aandacht en energie te verdelen over zowel de vaste groep, die het straks moet gaan doen in Japan, en nog een serie beloften en talenten die nu nog niet goed genoeg zijn maar mogelijk ooit een rol gaan spelen in een volgende Olympische cyclus. First things first, alles moet nu gericht zijn op de komende OS en laat de talenten zich eerst maar verder ontwikkelen bij hun clubs of bij Jong Oranje.

 23. lynnBosman

  ^ Rio lag naar mijn mening toch wat anders. Met name in de finale speelden de dames ijzersterk, helaas niet effectief en bleken mentaal kwetsbaar. Deze groep kan ook lelijk winnen. We weten totaal niet hoe Annan gaat trainen, hoelang deze hoofdklassegroep gaat trainen dus ik vind het nogal voorbarig om conclusies te trekken en zo pessimistisch te zijn. Waarom zou je een talentvolle speelster nu al af doen? Misschien spelen zij een fantastisch jaar t.o.v. een andere speelster. Wie zouden er dan naar J.O. Moeten? Volgens mij zou alleen Yibbi nog mee mogen doen. Moes en Post worden dit jaar 22. De rest is ouder. Ik denk dat wanneer bv Veen (hersenschudding), een andere blessure of iemand niet in vorm er interessante opties zijn. Op Burg na ook allen internationals toch? In ieder geval laten we hopen dat er überhaupt gespeeld kan worden..

 24. knuufke

  @Jonathan. Ik was onduidelijk. Natuurlijk moeten ze zelf uitzoeken hoe ze het regelen. Wat ik bedoel is dat je als ouder stiekem toch hoopt dat ze bedanken voor de eer. Uiteindelijk mag iedereen zijn/haar eigen keuzes maken in het leven. Ik als toeschouwer en liefhebber vind het natuurlijk prachtig.

 25. RobV

  @lynnBosman Mijn herinneringen aan de finale van Rio zijn Maartje Paumen die een strafbal miste, keepster Sombroeck die een houdbare bal liet doorgaan en een verdediging die niet bij de les was. Qua veldspel was Nederland inderdaad een stuk beter, maar helaas werden onze kansen kinderlijk om zeep geholpen en het team bleek mentaal niet sterker dan coach Annan destijds. Maar het gaat me er meer om dat het niet nodig is om speelsters die toch niet naar Japan afreizen te betrekken bij de voorbereiding op de OS, nog los van de onverantwoorde Corona risico's die je neemt met een plotselinge verdubbeling van de trainingsgroep. En Annan zal zo langzamerhand nu ook wel weten wie ze kan oproepen als iemand van de vaste groep nog geblesseerd raakt. Al die speelsters doen gewoon bij hun clubs mee.

 26. Hockeyfeest

  @Knuufke Als ouder ben je denk ik vooral trots en hoop je op het beste. Niet wezenlijk anders dan bij ieder ander kind.

 27. jonathan

  @knuufke, als de bondscoach belt, en je kind is besmet met het hockeyvirus, dan kan je als ouder niet zoveel meer dan aan de zijlijn van het leven van je kind meelopen en proberen te faciliteren waar mogelijk is, hopen dat ze zelf snel een rijbewijs hebben, nuchterheid genoeg hebben om succes op de juiste waarde te schatten, te genieten, en..........altijd naast het hockey te blijven leven en lol te maken. Als je als ouder die luchtjes in de ogen ziet als je kind gevraagd wordt voor het Oranje, dan hoop je niet direct dat ze bedanken. Je hoopt dat ze heel blijven, er veel plezier aan beleven en er een leuk mens bij blijven.

 28. marijeknuvers

  @Jonathan Mooi gezegd en eens. Ik weet ook dat hetgeen je hoopt in de hockey bubble niet vanzelfsprekend is.

 29. lynnBosman

  @RobV, we gaan het zien. Ik ben sowieso benieuwd hoe het gaat lopen, want ik denk niet dat de hockeysters net als de de voetballers in zo'n positie zitten dat (oefen) interlands of toernooien doorgaan. Rio.. Tsja daar zat het mentaal totaal niet goed, ook niet bij Annan. Interessant stuk over in het boek van Paumen maar dat ter zijde :)


Wat vind jij? Praat mee...