Annan na zege Argentinië: ‘Winnen hoeft niet altijd op mooie manier’

Van de drie wedstrijden die het Nederlands elftal in Grünwald zou spelen, keek bondscoach Alyson Annan het meest uit naar het treffen met Argentinië. Na bijna twee jaar zonder confrontatie met Las Leonas won Oranje op het vierlandentoernooi in Duitsland van de Argentijnse rivaal met 1-2.

En dat stemde Annan meer dan tevreden. Nederland had het niet altijd makkelijk, met name in het derde kwart kraakte de ploeg onder de druk van de Zuid-Amerikanen. Maar ze hielden stand. Annan: ‘Ik vind ons goed hockeyen, maar vandaag hebben we laten zien dat het niet altijd mooi hoeft. De meeste ploegen laten ons het spel maken, dat was vandaag anders. In de tweede helft konden we niet altijd combineren of op snelheid spelen, zoals we willen. Maar we winnen alsnog. Dat vind ik positief aan deze wedstrijd.’

Dat de Oranje Dames het juist in het derde kwart zwaar hadden, had naar alle waarschijnlijkheid ook te maken met het uitvallen van Pien Sanders. De Bossche verdedigster ging na een duel neer en bleef liggen met pijn in haar nek. Uit voorzorg werd Sanders met stabiliseerde nek, per brancard het veld afgehaald en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor een scan. Daar werd geen schade gevonden. Inmiddels is Sanders weer bij de groep en is het afwachten hoeveel last ze van haar kwetsuur gaat ondervinden.

Het spel lag door de behandeling op het veld zo’n tien minuten stil. In de resterende zeven minuten van de eerste helft kreeg Nederland een tegendoelpunt. ‘Na het uitvallen van Pien waren we wat ontregeld. We werden stil. Of dat te maken heeft met de schrik van Piens blessure of dat we tien minuten hebben stil gestaan, dat weet ik niet. Dat moeten we nog even bespreken. Duidelijk is dat daarvoor er eigenlijk niks aan de hand was.’

Loslaten en doorgaan

Hoe vervelend de situatie met Sanders natuurlijk was, blijkbaar is dit wel een scenario waar de bondscoach rekening mee moet houden tijdens het WK. Er kan onverhoopt iets met een speelster gebeuren tijdens een duel. ‘Als zoiets gebeurt moet je snel schakelen. Natuurlijk moet je meteen beslissen wie haar plek overneemt en hoe we het oplossen met wisselen. Maar het is ook belangrijk om het in je hoofd los te laten en door te gaan met de wedstrijd. Maar dat is moeilijk als er zoiets gebeurt. Voor mij zelf geldt dat ik na de botsing een tijdje met mijn gedachten ergens dan de wedstrijd was.’

Ondanks de schrik van het uitvallen van Sanders en de opgevoerde druk van de Argentijnen trok Oranje de wedstrijd over de streep. Natuurlijk, TSV Grünwald is geen volgepakt Lee Valley Hockey Stadium, waar de emoties nog hoger zullen oplopen als de wedstrijd echt ergens om gaat. Maar de grootste test die Nederland had voor het WK, hebben ze met succes afgelegd.

‘Ik ben tevreden. Het was goed om weer eens tegen Argentinië te spelen, die we anderhalf jaar niet waren tegengekomen. We hebben een paar nieuwe dingen van ze gezien, die we nu weer kunnen bespreken. De dames zullen ook vragen hebben naar aanleiding van deze wedstrijd. Die gaan we analyseren en daar kunnen we weer van leren.’