Annan verrast met trainingsgroep: Frédérique Matla ontbreekt

Bondscoach Alyson Annan heeft verrast bij de samenstelling van de trainingsgroep van de Oranje Dames door Frédérique Matla niet op te roepen. Annan heeft de spits van Den Bosch, die in augustus nog deel uitmaakte van de ploeg die in België Europees kampioen werd en zo een ticket voor de Spelen van Tokio bemachtigde, laten weten dat ze ‘de komende periode de ruimte krijgt om te werken aan enkele punten die ze van ons heeft gekregen.’

Matla heeft zich sinds haar debuut in Oranje – op 11 juni 2017 – in rap tempo opgewerkt tot een van de meest trefzekere internationals. Met 40 doelpunten in 67 interlands behoort ze nu al tot de twintig meest productieve speelsters in de historie van de Oranje Dames.

Ook in de Livera Hoofdklasse Dames nam haar productie de laatste maanden een vlucht. Vorig seizoen maakte ze namens Den Bosch 22 doelpunten in de reguliere competitie, meer dan in haar eerste zes seizoenen bij elkaar. Met vijftien goals in tien competitiewedstrijden is Matla dit kalenderjaar met afstand de meest productieve speelster in de Hoofdklasse. Afgelopen zondag droeg ze met twee treffers bij aan de klinkende 9-1 uitzege van Den Bosch bij Kampong.

Europees kampioen. Frédérique Matla tussen de gouden confetti nadat Oranje de finale van Duitsland won. Foto: Koen Suyk

Met de trainingsgroep start Annan de voorbereiding richting de FIH Pro League en de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Volgens Annan is Matla niet definitief afgevallen: ‘Frédérique blijft in beeld voor de trainingsgroep voor de Olympische Spelen in Tokio. De selectie blijft open, medio december wordt de trainingsgroep voor de Olympische Spelen samengesteld.’

Ilse Kappelle en Noor de Baat bij trainingsgroep

Matla is de enige speelster van de gouden EK-selectie die niet is opgeroepen voor deze trainingsperiode, die op 30 september begint. Behalve de zeventien Europees kampioenen voegde Annan ook de voor het EK afgevallen Felice Albers, Kyra Fortuyn, Yibbi Jansen, Famke Richardson, Pien Sanders en Ginella Zerbo toe aan de trainingsgroep. Den Bosch-aanvaller Maartje Krekelaar, die in de aanloop naar het EK nog wel mee was op de trainingsstage naar Tokio, is niet opgeroepen door Alyson. Krekelaar werd eerder terugverwezen naar Jong Oranje om daar het plezier in het hockey terug te vinden.

Opvallende nieuwe gezichten in de groep zijn Noor de Baat en Ilse Kappelle van Amsterdam, die in juli samen nog zilver wonnen met Jong Oranje op EK in Valencia. De Baat is middenvelder, pas 18 jaar en debuteerde vorig jaar in de aanloop naar de Champions Trophy in de toen 45-koppige trainingsgroep van Oranje. Voor de selectie van de Champions Trophy viel ze af en ze maakte ook geen deel uit van de Pro League-selectie van Annan.

De high five tussen Noor de Baat en Yibbi Jansen op het EK voor Jong Oranje in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Verdediger Ilse Kappelle, die haar carrière begon bij het Nijmeegse Union, zat begin 2017 ook bij Oranje tijdens een trainingsstage, maar scheurde een paar maanden na haar selectie haar voorste kruisband. Het herstel kostte haar een jaar. Pas afgelopen seizoen haalde ze weer haar oude niveau bij haar ploeg Amsterdam, waarmee ze de Europa Cup en het de landstitel won.
Annan: ‘De komende periode biedt ons de kans van beide speelsters een beter beeld te krijgen.’

Volledige trainingsgroep Oranje Dames

De volledige trainingsgroep van de Oranje Dames ziet er als volgt uit:

&nbsp:

Voornaam Achternaam Vereniging
Felice Albers Amsterdam
Ireen Assem, van den Den Bosch
Noor Baat, de Amsterdam
Kyra Fortuyn SCHC
Margot Geffen, van Den Bosch
Eva Goede, de Amsterdam
Yibbi Jansen SCHC
Kelly Jonker Amsterdam
Ilse Kappelle Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (K) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Laurien Leurink SCHC
Caia Maassakker, van SCHC
Laura Nunnink Oranje-Rood
Malou Pheninckx Kampong
Famke Richardson SCHC
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Marijn Veen Amsterdam
Anne Veenendaal (K) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan Waard, de SCHC
Lidewij Welten Den Bosch
Ginella Zerbo SCHC

 


25 Reacties

 1. circlestorm69

  Zo dan....die zagen denk ik weinig mensen aankomen....

 2. gaston-orozco

  De eerste gedachte was geschokt en verrast. Maar achteraf gezien is ze niet meer op haar best geweest voor de oranje dames sinds het WK. Maar ze is een uitzonderlijk talent en ik denk dat ze het team nog steeds voor het OS zal maken. Dat gezegd hebbende, er is veel talent in de dames en de competitie voor selectie is hevig. Hopelijk levert dit motivatie op.  

 3. gaston-orozco

  Onverwacht maar de juiste decision. Hopelijk zien we een in vorm en meedogenloze Matla op het OS. Een wake-up call voor haar.

 4. edwin-smolders

  ‘de komende periode de ruimte krijgt om te werken aan enkele punten die ze van ons heeft gekregen.’ Als dit de reden is kun je dat toch het beste doen door met de beste tegen de beste te trainen....dus bij Oranje

  1. Van Dessau

   Misschien een idee om de beide bondcoaches de komende perioden de ruimte te geven om te werken aan enkele verbeterpunten. Dan in december a.s. beslissen of de bond met hen doorgaat.

 5. PatrickBateman

  Raar besluit. Vind Oranje onder Annan sowieso onnodig instabiel. We hebben in Nederland het geluk dat we waarschijnlijk zonder al te veel problemen twee OS-waardige ploegen zouden kunnen samenstellen. Daar ligt nu onze kracht. Maar ik vind dat deze coach niet veel toevoegt ten opzichte van haar voorgangers. Het is ieder toernooi weer wiebelig, o.a. door al die wisselingen.

 6. Charly Staal

  Vreemd 😢 topscorer

 7. robvisser

  Eens met @PatrickBateman dat de ploeg stabiliteit mist. Annan gaf het in de vorige uitzending van Ziggo Hoofdklasse ook toe dat al die wisselingen in de Pro League het spel van de Oranje dames geen goed heeft gedaan. Verder wel logisch dat Matla even de kans krijgt om weer op niveau te komen. Het afgelopen EK (en ook op het WK) was het niet goed genoeg wat ze bracht. Op de OS zal dat anders moeten.

 8. stekel

  HPL... met dank aan de KNHB.

 9. adrievandeparel

  Frederique Matla hoort gewoon in de selectie van het Nederlands team. In juni nog gekozen als allerbeste van de Pro league. Afgelopen zondag in de 1e competitiewedstrijd weer supergoed gescoord uit een strafcorner supergoed en bij een supergoede individuele aktie, passeren en scoren. Onbegrijpelijk om haar niet te selecteren.

 10. asjemenou

  Heeft Noor de Baat een track record in de hoofdklasse? Annan weet goed de weg te vinden naar Amsterdam.

 11. mark-j

  Kortom enig krediet is niet gegeven aan Matla ... onbegrijpelijk. Ik hoop dat ze de komende weken er elke week een paar in ramt.... meedogenloos....! Annan zal echt niet om Matla heen kunnen op OS. Met een speelster van 22 mag je/moet je soms wat geduld hebben , haar wraak op een positieve manier zal zoeter dan zoet zijn!

 12. harald-van-horn

  Denk dat Matla ‘niet op haar best’ nog altijd beter dan de helft van speelsters op deze lijst. Zo geef je iemand nou niet echt vertrouwen...

  1. francakh

   Eens. Misschien de laatste tijd niet op haar best maar idd beter dan menigeen op deze lijst!

 13. edwin-smolders

  Blij dat anderen me voor waren, maar als Matla inderdaad in de hoofdstad had gespeeld hadden we het hier waarschijnlijk nu niet over gehad. Nee, geen Calimero gedrag maar een mening op basis van houding bondscoach de afgelopen twee seizoenen tijdens de play-off finales

 14. kasparstevens

  Aan de meiden van DB worden blijkbaar hogere eisen gesteld ... moet ook wel , want anders zou meer dan de helft van Oranje uit Bosche meiden bestaan.

 15. robvisser

  @kasparstevens Aan iemand als Matla mag je ook hogere eisen stellen dan datgene wat ze heeft gebracht op de WK en de EK. Het was simpelweg niet goed genoeg. En een Matla in de juiste vorm is hard nodig op de OS om Oranje die gouden plak te bezorgen. Daarom is het goed dat Annan nu in haar investeert. Matla zelf zal zich ook beter voelen als ze straks misschien wel doorslaggevend kan zijn.

  1. goud

   Helemaal eens!

 16. lynnBosman

  Verrassend is het zeker. Vreemd ook. Matla heeft de potentie om de beste speelster van de wereld te worden. De beste versie van Matla is er op grote toernooien nog niet, iets dat erg frustrerend moet zijn. Hoewel ze ook dan erg belangrijk is. Ik verwacht dat dit niet meer is dan een wake up call, zodat straks de beste Matla versie gaat vlammen op de OS. Voor Krekelaar is he zuur, maar het middenveld is te sterk bezet. Ik vind daarom de selectie van de Baat ook verrassend. Kapelle staat goed te verdedigen bij Amsterdam en ik denk dat het goed is dat zij, maar ook de jonge Richardson en Sanders weer terug zijn voor wat extra gif in de achterhoede.

 17. gaston-orozco

  Ben het eens met @robv (heel vreemd! 😜). Dit is een motiverende tool. Topspelers zijn in het verleden afgevallen en komen sterker terug. Het ergste wat er kan gebeuren is dat spelers zelfgenoegzaam worden. Dat was een van de redenen waarom we in Rio geen goud hebben gewonnen.  

 18. maartjeklein

  Ze haalt niet het beste in anderen naar boven en is dus geen teamplayer, daar moet ze aan werken.

 19. goud

  Heel begrijpelijke keuze met dit verhaal. Juist omdat Matla zoveel potentie heeft moet je als coach een manier vinden het maximale eruit te halen. Daar heeft het team meer aan dan alleen brengen wat ze nu doet, hoe goed ook. De laatste toernooien en play-offs waren niet super. Een wake-up call en aanwijzingen kunnen dan een zeer goede hulp zijn voor speelsters om het te veranderen. De timing is ook logisch. Nu kan ze het aanpakken en nog makkelijk aansluiten voor de OS voorbereiding.

 20. MIck

  Dit is natuurlijk niks meer dan een signaal van de coach Met de boodschap om iedereen op Scherp te zetten. Matla is nu de klos had ook iemand anders kunnen Zijn, Matla gaat natuurlijk gewoon mee naar Tokio.

 21. max-annan

  Fantastische speelster. Ik denk alleen dat er (nog) meer in zit en dat ze (nog) beter kan. In dat opzicht geef ik Annan dus gelijk. Op sommige momenten oogt ze wat minder gemotiveerd, terwijl dit op andere momenten wel degelijk zichtbaar is. Hoop dat deze actie van Annan de juiste snaar raakt. Anders is het zonde en onnodig kwetsend voor Frederique.

 22. Esther BoschvanRoozendaal

  Het wordt tijd dat Annan het veld ruimt voor een capabel iemand .


Wat vind jij? Praat mee...