Arbitrage Pro League: Nederlander en Belgische bij dubbel

Bij de arbitrage van de FIH Pro League-duels tussen Nederland en Groot-Brittannië is de ene noviteit ingeruild voor een andere. In eerste instantie zouden de Nederlanders Jonas van ’t Hek en Coen van Bunge samen de duels van de Oranje Heren leiden. De FIH heeft dat in het kader van Gender Equality aangepast: de twee Nederlandse toparbiters fluiten de komende vier wedstrijden met twee vrouwelijke Belgische scheidsrechters.

Jonas van ’t Hek leidt dinsdagmiddag vanaf 16.30 uur met Céline Martin-Schmets het duel tussen de Oranje Dames en Groot-Brittannië. Om 19.00 uur wordt het arbitrale duo gevormd door Coen van Bunge en zijn vrouwelijke Belgische collega Laurine Delforge bij de wedstrijd tussen de Oranje Heren en GB. Delforge fluit donderdag met Van ’t Hek de Oranje Heren en Van Bunge met Martin-Schmets de Oranje Dames.

‘Een goede zet. Echt heel leuk. Ik heb er zin in’, reageert Van Bunge, die Delforge goed kent. Zij is een ervaren scheidsrechter, die door de FIH net als Van Bunge ook al is aangesteld voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Al fluit ze daar in het damestoernooi. Op de Spelen van Rio in 2016 leidde Delforge de damesfinale tussen Nederland en Groot-Brittannië.

Gendergelijkheidsport

Deze week in de Pro League komt de Belgische dus tweemaal in actie bij de mannen. FIH Sport and Development-directeur Jon Wyatt is in zijn nopjes met de aanstelling: ‘Zoals vorige week werd herhaald door de FIH Executive Board, is het voor ons echt belangrijk om een gendergelijkheidsport te zijn. Het is dus fantastisch om een gemengd geslacht te hebben in veldscheidsrechters voor de komende FIH Pro League-wedstrijden. De wereldwijde COVID-situatie heeft hockey, net als alle sporten, voor veel uitdagingen gesteld. Het is een groot pluspunt om een beroep te kunnen doen op onze topscheidsrechters, ongeacht hun geslacht, om deze Pro League-wedstrijden door te laten gaan.’


3 Reacties

  1. Nvanas012

    Zijn de wedstrijd selecties al bekend?

  2. sanderwiggers

    Goede beslissing van de FIH. Nu hopen dat deze trend blijft en niet slechts ingegeven is door de Corona omstandigheden.

  3. jojo

    Top!


Wat vind jij? Praat mee...