Australië maakt einde aan ongekende reeks van Oranje Dames

Australië heeft zaterdag een einde gemaakt aan een ongekend lange ongeslagen reeks van de Oranje Dames. Na 44 wedstrijden zonder nederlaag wonnen de Hockeyroos in het State Netball & Hockey Centre in het 45ste duel van Oranje in de FIH Pro League met 1-0. De enige treffer in Melbourne viel al in het eerste kwart. De ploeg van Alyson Annan werkte hard onder de brandende Australische zon, was ook de betere ploeg, maar ontbeerde met name scherpte voor het doel.

Het was 29 juli 2017 toen Nederland voor het laatst verloor. Destijds was het een oefeninterland tegen België in Schiedam in het kader van de Rabo Super Serie. Na afloop waren de speelsters ook toen teleurgesteld, maar nu kwam de nederlaag een stuk harder aan in het Nederlandse kamp. De Oranje Dames zijn ook zo gewend geraakt aan winnen en zijn daar ook zo bedreven in. De Europese titel, de Hockey World League, de wereldtitel en de winst van de Champions Trophy werden achtereenvolgens door de oranje veelvraat verorberd zonder ook maar een keer te verliezen. Nederland leek onaantastbaar en boezemde angst in bij de tegenstanders. De laatste ploeg dichtbij een overwinning was Australië, dat in de halve finale van het WK in Londen vlak voor tijd op 1-1 kwam, maar uiteindelijk via shoot-outs verloor.

Schrik

Twee dikke nederlagen in de Champions Trophy (3-0 en 5-1) zorgden er echter voor dat de schrik er vooraf bij de Australiërs goed in zat. Zelfs de meeste optimistische fan onder de 5500 toeschouwers had van tevoren direct zijn handtekening gezet onder een gelijkspel. Het werd zelfs een overwinning.

Kyra Fortuin wordt op de huid gezeten door drie speelster van Australië. Foto: FIH/Getty Images

Die was over zestig minuten gezien misschien niet echt verdiend, maar aan de andere kant creëerde Nederland pas in de slotfase een paar goede kansen en was de ploeg het gehele duel voor het doel niet scherp. Neem negen minuten voor tijd de enorme kans voor debutante Kyra Fortuin, die na een slippertje van Maddy Fitzpatrick moederziel alleen met de bal aan de stick op de Australische goal kon afrennen. Alleen voor keepster Rachael Lynch zocht ze naar haar backhand, vond die ook, maar slaagde er niet in de goalie te passeren.

Wisselende samenstellingen

Het zijn momenten waarop menig Oranje-fan met weemoed zal terugdenken aan het WK waar Kitty van Male, Kelly Jonker of Lidewij Welten in een dergelijke positie koelbloedig scoorden. Van Male is echter gestopt, terwijl Annan ervoor heeft gekozen Jonker en Welten deze trip thuis te laten. De bondscoach vindt de belasting voor de speelsters met alle verre uitwedstrijden erg groot. Ze maakt zich zorgen over hun fysieke gesteldheid en kiest er daarom voor om in wisselende samenstellingen over de wereld te vliegen.

Dat betekent dat er elke wedstrijd veel jonkies in het team staan. Die doen een geweldige ervaring op en worden zeker beter, maar het doet de samenhang in de Nederlandse ploeg geen goed, zo bleek vorige week al tegen Nieuw-Zeeland. Daar werd nog met 1-0 gewonnen door de nu ontbrekende Krekelaar, maar zaterdag tegen het sterkere Australië werden de zwakke plekken nog meer bloot gelegd. De echte automatismen ontbraken in dit Oranje en de ervaren speelsters als Xan de Waard en Eva de Goede moesten erg veel herstelwerk verrichten om de gaten dicht te lopen. Aan het op het WK geroemde tikkie-takka-hockey kwamen ze daardoor in de verste verte niet toe.

Eva de Goede en Lieke Hulsen zetten een Australische speelster de stick dwars. Foto: FIH/Getty Images

Toch was de nederlaag tegen Australië niet nodig. Ondanks dat het spel van Nederland niet geweldig was, creëerde de Oranje-ploeg voldoende kansen om minimaal een keer te scoren. Acht keer schoot Nederland op doel, maar met name Rachael Lynch, die de tweede helft keepte, ranselde alle ballen uit het doel. Ze had onder andere een passend antwoord op inzetten van Xan de Waard, Kyra Fortuin en Marijn Veen.

Achterin op orde

Achterin had Nederland het best goed op orde. Australië werd wel eens gevaarlijk, kreeg net als Nederland twee strafcorners, maar werd doorgaans goed buiten de cirkel gehouden. Dat lukte niet in de negende minuut van de wedstrijd. Na een aanval op rechts redde Josine Koning nog knap, maar de rebound belandde voor de stick van Jane Claxton, die simpel binnentikte: 1-0. Die ene bevlieging werd Nederland uiteindelijk te machtig, waardoor Oranje na 45 wedstrijden weer een nederlaag moest slikken. Met treurige gezichten waren de speelster na afloop toeschouwer bij de huldiging van Annan, die is toegetreden tot de legendes in de Hall of Fame van het Australische hockey. Vooral omdat ze zoveel heeft gewonnen.

Alyson Annan te midden van de Australische en Nederlandse speelster na de huldig. Grant Treeby/Hockey Australia

 


14 Reacties

 1. robvisser

  Het moest er wel een keer van komen natuurlijk, een nederlaag van de Oranje dames, maar het is zo onnodig als je bedenkt hoeveel toppers Alyson Annan heeft thuisgelaten ten faveure van debutanten en speelsters die nauwelijks ervaring hebben in Oranje. Wat dat betreft is het denk ik een verlies dat je op het conto van de bondscoach kunt schrijven. Ze blijft volharden in dit selectiebeleid, waarbij we in wisselende samenstellingen steeds een veredelde B-selectie voorgeschoteld krijgen. En omdat andere landen wel met hun beste team spelen, is er eigenlijk geen verschil meer, zoals we ook al zagen in de matige wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. In dit format kun je ook niet in een toernooi groeien met je team, want het zijn steeds losse wedstrijden. Hopelijk komt Annan nog tot inkeer, want je wilt natuurlijk ook niet dat Nederland z'n naam te grabbel gooit in de Pro League.

 2. mickh

  Een keertje verliezen, kan gebeuren, niets mis mee. De Pro League is een ideaal podium om aanstormend talent, dan wel `de 2e garnituur` aan het grote werk te laten ruiken. Met het oog op Tokio 2020, prima om te zien wie zich staande houdt en welke speelsters er `opstaan` bij afwezigheid van enkele gearriveerden.

 3. asjemenou

  Weinig publiek, verloren wedstrijd, idd slecht selectiebeleid. Kortom, vooralsnog doet NL het niet goed.

  1. just

   Weinig publiek? Het zat helemaal vol

 4. lynnBosman

  RobV; ik vind het fantastisch hoe betrokken je bent, maar is het nu nodig om bij elk artikel over de FIH en daarvoor ook CT over de verschillende selecties te spreken? We weten waarom Annan daarvoor gekozen heeft. Dat de verschillen kleiner zijn nu NL mer een onervaren team is afgereisd zegt helaas ook wat over de srerkte van deze andere landen. Kop op, nog veel wedstrijden te spelen.

 5. opleidenkey

  Het is te zien dat het team in een overgangsfase zit. Er zullen nog wel meer wijzigingen komen in de groep tot aan Tokio 2020, er zal verder verjongd moeten worden. Ik vind dit verlies zeker de coach niet aan te rekenen, ik vind vooral dat er bijzonder slordig is gespeeld door te veel spelers (ook door de “meer ervaren” spelers!). Veel ballen die niet aankwamen, technisch slordig, niemand die het team op sleep nam. Jammer, volgende keer beter!

 6. robvisser

  @lynnBosman Ik respecteer natuurlijk hoe je erover denkt en dat heb je ook al een aantal keren (net zo vaak als ikzelf, schat ik in) geuit. Maar dat het jou niet erg veel uitmaakt hoe we buiten de OS presteren wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt. Ik vind het raar dat Annan sinds de WK continu wisselende B-selecties laat spelen en het komt het spel overduidelijk niet ten goede. Oranje lijkt Oranje niet meer, het is zo nu en dan onherkenbaar. Dat is pijnlijk om te zien en ik begin me onderhand af te vragen hoe lang het nog gaat duren voordat we ooit weer het echte Oranje gaan zien, Nederland op z'n best (met de beste speelsters). Een legitieme vraag lijkt mij, want het is alweer een behoorlijke tijd geleden. In de landen die we aandoen gelden we als Nr. 1 en iedereen verheugt er zich op om dat Nederland te zien spelen. Dan is het toch wat raar (misschien zelfs wel arrogant) dat je als coach zijnde niet het beste opstelt wat Nederland heeft te bieden. Dat je telkens een minder dan optimaal Nederland het veld instuurt gaat in ieder geval slecht samen met het idee dat ik heb van sport, maar daarover verschillen we dan van mening en dat vind ik geen probleem.

 7. circlestorm69

  @just bij de heren zat het helemaal vol. Bij de dames ging er steeds meer publiek weg. Na de rust werd het nog erger en op het eind was het stadion maar half gevuld. Dramatische wedstrijd om te kijken. Het laatste kwart gingen ze er meer bovenop maar ook dat hielp niet. Ze wilden er gewoon niet in. Matla maakte heel veel fouten. Ik hoop dat ze in gedachten bij Joosje was, want dit mag niet. Sowieso veel namen niet of nauwelijks gehoord. Eva vond ik nog het meest aanwezig en loste veel fouten van anderen op. Verliezen na 44 wedstrijden is zeker niet erg, maar wel op deze manier. Ik realiseerde me net dat ik alleen de eerste gewonnen pot (op België) na het laatste verlies, de dag er voor, ook tegen België in Schiedam, samen met m’n dochter (9) alle 44 wedstrijden van de dames gezien heb. #diehardfans Vandaag vond ik het minder dat ik de wekker gezet heb haha. Gelukkig was de heren beter om naar te kijken.

 8. lynnBosman

  Sorry RobV, maar daar sla je echt de plank volledig mis. Dat is een aanname die jij maakt. Mij maakt het wel degelijk iets uit en ik ben ook zeker teleurgesteld, maar ik ga niet doen alsof alles verloren is over een verloren wedstrijd. Vroeg of laat zou dit toch een keer gebeuren met welke samenstelling dan ook. Ik stel een vraag aan jou, dus ik begrijp niet waarom je "iedereen" erbij haalt of aannames doet? Ik vind dat je al zo somber bent voor de wedstrijd nog moet verdienen. Dat verdienen naar mijn mening de speelsters niet. Vandaag was dat terecht, maar zeker niet altijd. Ik heb zeker niet onder elke gerelateerde FIH en CT post iets gezet over de verschillende selecties alleen bij de bekendmaking en nu onder deze. Ik heb jouw posts zien staan op oranje instagram en die van Welten, dat is je goed recht maar ik vraag me af of het nou echt nodig is. Je praat over Jonker op een zijjspoor, terwijl zij juist om rust bij de CT gevraagd heeft. Annan heeft deze keuze nu eenmaal gemaakt mbt belasting van de speelsters en ik denk dat ze jonge talenten wil zien. Daar kunnen we het allemaal niet mee eens zijn, maar dat verandert er niks aan. Ik zie liever ook NL vlammen met haar sterren, maar daar kiest Annan nu niet voor. Andere landen hebben weinig te kiezen dan de sterkste selectie die ze nu al hebben. Absoluut wreven Australië en NZ in hun handen bij het zien van het ontbreken van Welten, Jonker, Verschoor, Nunnink en later helaas ook Krekelaar en Sanders. Nederland heeft veel talenten die kwalitatief zeker mee kunnen, maar goed groeien in een toernooi dat kan op deze manier niet. Ik verwacht dat Annan in Europa met haar sterkste selectie zal gaan spelen en anders zeker op het EK. Wanneer dat laatste niet gebeurt, dan pas ga ik sombere reacties plaatsen ;) misschien bedenkt Annan zich nu al tegen Argentinië. @circlestorm: het is niet niks voor Joosje en haar Bossche medespeelsters. Ik vraag me een beetje af hoe zoiets dan gaat intern. Krekelaar en Sanders zijn gegaan, maar v Geffen, Matla, Koning, vd Assem, Koolen, Hulsen niet.

 9. rudi wortmann

  ok, debat is prima maar elkaar betichten van zaken waarvan we niet zeker weten wat er mee bedoeld wordt... (Lynn en Rob) Vind het trouwens prima om meningen te geven, houdt ons allemaal bij de les en het geeft aan wat er leeft onder de lezers. En als ik een duit in het zakje mag doen: de pro-league moet heel gauw gaan leven anders is het net als de toeschouwers deden: het animo loopt snel weg.

 10. lynnBosman

  RobV het was een VRAAG niet een aanval op jou als persoon. Daar krijg ik een betoog op, dan geef ik mijn mening en vervolgens schrijf ik jou voor wat te denken en doen???? Hier gaat iets gruwelijks mis.

 11. mickh

  `Net zo min als dat ik dit van plan ben met ene mickh, die eveneens de vlag zou uithangen als ik hier verdwenen ben omdat hij het principieel (of uit principe) met me oneens is`. Robbie toch, overschat jezelf toch niet. Het interesseert me echt geen pepernoot of jij hier wel of niet je mening komt verkondigen. Alhoewel, ik heb je er eigenlijk liever wel bij, daar ik in mijn directe omgeving geen `Oranje paljassen` kan ontwaren:) Ik zeg geen B omdat jij A zegt of vice versa; ik ben het gewoon in 9 van de 10 gevallen niet met je eens. Verschillende (sport)achtergrond en dat maffe Oranje gevoel van je is mij totaal vreemd. Het lijkt erop alsof een nederlaag van de dames jou direct in het hart raakt en je weekend vervolgens `naar de klote` is. Er is toch nog wel wat meer op deze wereld om van te genieten dan de dames van Oranje, of...niet? Enfin, Ik verheug me op je volgende bijdrage overigens. Fijn weekend Rob.

 12. lexi-b

  Als puur nationaal chauvinistische Oranjefan vind ik het natuurlijk jammer dat NL niet won. Ik vind het ook terecht dat Australië wel won. Deze 2 teams liggen dicht bij elkaar, op het WK gelijk in de reguliere speeltijd. Het was een kwestie van tijd dat ze een wedstrijd van NL zouden winnen. En dat is het: 1 wedstrijd, niet het einde vd wereld. Waar maken we ons druk over? Misschien vloeken is kerk maar ik vond 't best een vermakelijke pot om naar te kijken.

 13. lynnBosman

  Op de CT en ook het WK had Australië weinig in te brengen tegen een sterker NL. NL won dan wel via shootouts maar laten we dat niet groter maken dan dat het is. Ook vanmorgen kreeg Australië weinig kansen, maar zij scoren wel en houden NL van scoren af. Lynch keepte fantastisch tijdens die halve finale op het WK en dat deed ze vanmorgen ook. Wat mij betreft FIH keepster van 2018. Maar wat de rest betreft heb je helemaal gelijk. Australië heeft een goed team, hockeyt prima en iedereen kan een keer van iedereen verliezen. De eerste sinds 44 wedstrijden.. Had NL gewonnen met een sterkere selectie? Misschien.. Maar misschien hadden ze ook wel een totale offday of wilde de bal (net als tegen België) er gewoon niet in. Wat Mickh en Lexi zeggen: er zijn belangrijke dingen in de wereld. Niet voor niets vliegen er twee eerder terug naar huis. En ik zou zeggen : revanche als we thuis tegen ze spelen ;)


Wat vind jij? Praat mee...