Baart, Wortelboer, Beins en Van der Ven vallen af voor EK én Tokio

Sander Baart, Teun Beins (beiden Oranje-Rood), Sam van der Ven (HGC) en Floris Wortelboer (Bloemendaal) spelen deze zomer geen Europees kampioenschap in Amsterdam en geen Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Max Caldas heeft het viertal meegedeeld dat ze niet langer deel uitmaakt van de groep die zich voorbereidt op beide toernooien.

Caldas heeft, zo blijkt uit het persbericht van de KNHB, al eerder Pirmin Blaak (100 interlands) aangewezen als eerste doelman voor Tokio. De goalie van Oranje-Rood keepte ook al de laatste twee Pro League-interlands tegen Duitsland. Maurits Visser (4 interlands) reist verrassend als reserve mee naar de Spelen en niet Sam van der Ven die de afgelopen jaren met Blaak streed om de eerste plek onder de lat bij het Nederlands Elftal.

‘Maurits heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen periode. Op basis daarvan hebben we besloten hem als tweede keeper aan te wijzen’, geeft Caldas als uitleg.

Sam van der Ven (links) en Maurits Visser. Foto: Willem Vernes

De bondscoach heeft nu nog een trainingsgroep van 21 spelers tot zijn beschikking. Caldas: ‘Wij vonden als staf dat nu het moment daar is om gerichter met een kleinere groep te gaan werken richting de Olympische Spelen.’
Aangezien Oranje naar de Olympische Spelen met een selectie van zestien spelers (waarvan 1 keeper) en twee reserves (waarvan 1 keeper) gaat afreizen, heeft dit als gevolg dat er in de komende maanden nog maar drie spelers helemaal afvallen. Een vierde speler wordt reserve en verblijft tijdens het toernooi samen met Visser buiten het olympisch dorp. Voor het EK mag Caldas achttien spelers selecteren.

Geen derde Spelen voor Sander Baart

Sander Baart gaat in Tokio niet zijn derde olympische toernooi spelen. De verdediger was er in 2012 bij in Londen en maakte ook deel uit van de ploeg onder Caldas die in Rio vierde werd, maar valt nu na 193 interlands af. Caldas hierover: ‘Sander is een goede speler die het Nederlands Elftal de afgelopen jaren veel gebracht heeft. Een speler ook waarop we altijd een beroep konden doen. Maar een aantal jonge jongens heeft zich dermate goed en snel ontwikkeld dat we niet om hen heen kunnen.’

Sander Baart op 6 maart 2021 tijdens zijn voorlopig laatste interland tegen Duitsland in duel met Tobias Hauke. Foto: Willem Vernes

Teun Beins

Een van die jongelingen is Rotterdam-speler Justin Blok, die bij de groep van 21 spelers blijft. Een ander jong talent, Teun Beins, valt af. Caldas: ‘Teun heeft wat blessureleed gehad de afgelopen periode, waardoor zijn ontwikkeling minder hard is gegaan. Teun is een speler die in de toekomst belangrijk kan worden. Hij beschikt onder andere over een goede corner, maar andere jongens zijn op dit moment verder dan hij.’

Teun Beins in actie voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Blessureleed kost Wortelboer titeltoernooien

Het blessureleed van Floris Wortelboer (56 interlands) zorgt ervoor dat hij niet langer deel uitmaakt van de trainingsgroep. Tijdens de eerste Pro League-wedstrijd tegen Duitsland vorige maand schoot bij een val de rechterschouder van de verdediger uit de kom.

Caldas: ‘Floris heeft ontzettend veel pech gehad met zijn schouderblessures. Eerst links en onlangs rechts schoot zijn schouder uit de kom. Hij is nu aan het revalideren. Richting de Olympische Spelen, waar we met een kleine selectie en onder pittige omstandigheden moeten spelen, kunnen we het risico van een eventueel nieuwe schouderblessure bij Floris niet nemen en hebben we moeten besluiten hem niet te selecteren.’

Floris Wortelboer in actie tijdens het Pro League-duel met Duitsland waarin hij geblesseerd raakte aan zijn schouder. Foto: Willem Vernes


62 Reacties

 1. partijtje

  Het lijken volkomen terechte keuzes Max. Er komen echter nog een paar hele zware weken aan waarin nog van alles kan gebeuren. succes en sterkte met deze kleine selectie voor Tokio.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Blaak als eerste keeper? En Baart op deze manier af laten vallen? Ook de argumentatie om Wortelboer niet te selecteren... Kan niet wachten tot Delmee aan het roer staat! Baart had er beter aan gedaan om voor Belgie uit te komen.

  1. MIck

   Wat een onzin ik ben absoluut geen Caldas fan maar de man heeft in zijn functie gelukkig wel de mogelijkheid om zelf zijn selectie samen te stellen en of dat de selectie is waar we allemaal vrolijk van worden? Nee waarschijnlijk niet. De argumentatie om Wortelboer niet mee te nemen kan ik prima volgen, is de laatste jaren veelvuldig op belangrijke momenten geblesseerd geraakt en hoe treurig voor die jongen ook, waarom zou je als coach dat risico nemen?

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   De Wijn is ook meerdere keren geblesseerd geweest, maar die mag wel door? Op deze manier een van je beste spelers laten vallen is een grote fout.

 3. RobV

  @luchtisblauwgrasisgroen Lijkt me toch logisch dat Wortelboer er niet bij kan zijn? Ik denk dat het afvallen van hem weinig verbazing wekt. Je kunt dat risico niet nemen, het is sneu voor hem maar het is niet anders. Baart heeft het helaas niet geweldig gedaan in Oranje, bij de Belgen ligt de lat waarschijnlijk nog hoger.

 4. vandeberg123

  Duidelijk tijd voor een nieuwe bondscoach. Als je Blaak als eerste keeper opstelt.... Juist degene van de 3 die zou moeten afvallen. Van der Ven is in meerdere technieken vele malen beter en de keuze van Maurits Visser voor zijn ontwikkeling en ervaring snap ik.

  1. Deanoniemebron

   Jij hebt er een hele hoop verstand van zeg... Op welk niveau heb je zelf gekeept 😂

 5. haags-hopje

  Helemaal eens met vandeberg123. Maar het is de keuze van Caldas. Kennelijk rekent hij de OR verdedigers aan dat Blaak de afgelopen maanden zo weinig ballen tegen houdt ;-)

  1. Deanoniemebron

   Nee want Sem pakt lekker veel de afgelopen HGC heeft in 4 weken tijd de play offs verspeeld

 6. dragonballz

  Van der Ven is in mijn ogen de meest getalenteerde van de drie.

  1. aernoud-lippmann

   De keeperstrainer van Blaak is ook keeperstrainer Nederlands XI ... 1+1= 2 Sam is zeker niet minder !

 7. HockeyIsCool

  Wat al1963 zegt is helaas waar

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ik hoop dat Delmee hier verandering in brengt! Dit soort belangenverstrengeling hoort nergens thuis.

 8. michiel1971

  Helemaal eens met Al1963. De bondscoach is onafhankelijk, maar de keeperstrainer hoeft dit blijkbaar niet te zijn.... Zie je bij de keepers van de jeugdselecties helaas ook.

  1. ejb

   En zakelijk met elkaar verbonden, dus alle baat bij om met een Oranje keeper te adverteren!!

 9. cony-doomen

  Heerlijk om te zien hoe de bondscoaches vanaf hun beeldscherm oordelen over de jongens die zijn afgevallen en de keuze voor de eerste keeper. De online coaches hebben meer toetsaanslagen achter hun beeldscherm dan dat ze ooit zelf tegen een bal hebben geslagen. Het is nu hard werken om de groep te laten vormen tot helden. Duidelijkheid hoort daar bij. Blaak op het doel en de talentvolle Visser als tweede. Met het oog op de toekomst een uitstekende keuze. Caldas heeft zijn keuze gemaakt en als je hockeyliefhebber bent dan weet je dat je het daar mee moet doen! Succes jongens we gaan genieten!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Want als er iemand de altijd juiste keuzes maakt is het Caldas!

  2. blauwhart

   Wat een onzin dat je niets mag vinden als trouwe Oranje-fan. Logisch dat de keuze voor Blaak niet door iedereen als vanzelfsprekend wordt gezien. De zakelijke relatie met ‘zijn’ Oranje-trainer staat op zijn minst de integriteit in de weg. Dat zou naar mijn idee ook de KNHB niet moeten willen.

  3. stekel

   Helden vormen ?...😳

  4. claire011

   Hopelijk gaat Caldas hard falen in de pro league en EK zodat Delmee nog de Spelen mee mag pakken. Niemand is gebaat bij die man als bondscoach

 10. HockeyIsCool

  Ja zo haal je de angel wel een beetje uit het reaguren he, cony-doomen!

  1. Het Muurtje

   Het is Max zelf ;-)

 11. arnoldS

  Ontzettend logisch verhaal. Baart en vd Ven is onderdeel van verjonging, waar iedereen hier al jaren naar vraagt. Beide zijn daar de dupe van. Er “moet” een opvolger voor Baart/vdVen komen. Dit is het ideale moment. VdVen de mindere blijkbaar, keuze Caldas. De nieuwe keeper maakt zo de spelen van dichtbij mee. Is investering voor de toekomst. En over Wortelboer schreef ik al direct na zijn ongelukkige val.... einde seizoen. Helaas maar waar. Super logisch verhaal dit. Timing altijd k*t, maar dit geeft meer rust voor de groep. Minder (onderlinge) spanning, zorgt voor meer cohesie.

 12. Mark Bouwman

  De selectie van Maurits begrijp ik, de keus voor Blaak niet. Ik hoop maar dat hier geen andere belangen meespelen. Van der Ven is zéker de technisch betere en (denk ik) meer betrouwbare goalie.

  1. arnoldS

   Sem blijft onzeker ogen. Hij heeft geen persoonlijkheid. Hij blijft de jongen met een lieve stem en karakter... heb liever iemand met wat branie en (misplaatste) arrogantie.

 13. cony-doomen

  Eigenlijk is 1+1=3, want Visser keept ook bij dezelfde trainer.. dus zo gek is het allemaal niet, net als andere top keepers in de hoofdklasse (Meijer, Wijsman en Van Leeuwen)..

  1. Deanoniemebron

   Precies eigenlijk moeten ze hier iemand van het forum kiezen want het wemelt hier van de waanzinnige keeperstrainers en keepers blijkbaar ze hebben er allemaal zo waanzinnig veel verstand van.😂

  2. blauwhart

   Het gaat er niet om hoeveel mensen er wel of geen verstand van hebben. Het gaat om integriteit en alle schijn tegen willen tegen gaan. Dat lijkt in deze constructie, waarbij Zijp ook een zakelijke relatie heeft met Blaak, niet echt het geval te zijn. Daarvoor hoef je geen hockey expert te zijn lijkt me.

  3. pjklaassen

   En Caldas heeft ook wel een Bloemendaal hart he?😅

 14. Stockeyfan

  Wel super grappig dat ieder artikel met Blaak erin zoveel reacties oplevert. Typisch Nederlands, máár alles wat je aandacht geeft groeit, en Blaak daarmee ook. Kan niet beter zo vlak voor de OS lijkt me :)

 15. hockey-coach

  "Maar een aantal jonge jongens heeft zich dermate goed en snel ontwikkeld dat we niet om hen heen kunnen.” Ik denk dat dit niet helemaal de waarheid is. Het team heeft zich niet door kunnen ontwikkelen. Dat komt omdat het beleid van de coaching staff dat niet inzag. Nu na een (verlate) OS dat wel het geval is...

 16. luchtisblauwgrasisgroen

  Afvallen van Baart heeft ook absoluut niets met de ruzie tijdens het EK van 2019 waar Nederland in de halve finales roemloos werd uitgeschakeld door Spanje.

 17. unplugged

  Wat een stelletje vervelende praatjesmakers , de één weet het nog beter dan de ander . Er wordt niet echt doorgeselecteert , wat doet Bakker , Pruiser en o.a. van de Weerden er nog bij ? En ik zou in ieder geval altijd 2 keepers meenemen . Maar waarom maken ze zich zo druk we spelen om plaats 4 t/m 10 in Tokyo .

 18. Horn_964

  De commentaren op hockey.nl gaan steeds meer lijken op Statler en Waldorf. Het wordt tijd dat we weer naar het 'oude normaal' terug kunnen en er wat minder tijd aan online hockey besteed gaat worden...

 19. g-hockeyfan

  Zal geen commentaar geven op de beslissingen, want het heeft geen zin. Maar het is interessant dat Caldas zijn beslissingen vroeg (voortijdig?) neemt terwijl Annan verder gaat met haar grote groep. Merkwaardig verschil in aanpak.

 20. iknoemmaariets

  Het blijft toch apart dat er zoveel meningen zijn over keepers en hun trainers in een hockeyland waar helemaal niet zoveel keepers zijn. Iedere keeper heeft zijn eigen voorkeuren en stijl van trainer, een goede trainer probeert dus ook niet de stijl van de keeper te veranderen maar de huidige stijl bij te schaven. Als je dan nu ziet dat er van 1 trainer (Zijp) 2 keepers geselecteerd zijn en geen van bijvoorbeeld Drijver kan je ook stellen dat de ene trainer beter is dan de ander, zeker als de halve hoofdklasse bij Zijp traint. Blaak als eerste keus lijkt mij logisch, wat er op clubniveau gebeurt kan je niet alleen een keeper aanrekenen. Op andere plekken is het ook belangrijk wat een individu kan ipv de prestatie van het team. OR lijkt wel de meeste klappen gehad te hebben met halvering van hun internationals, wel bijzonder dat Baart eraf gaat. Lijkt een beetje een op willekeur van de bondscoach. Laten we hopen dat we met Delmee in ieder geval wat hardheid krijgen vanuit de bondscoach ipv het softe wat we nu hebben.

  1. michiel1971

   Wat een onzin! Opmerkelijk is in dit kader toch dat vaak de laatste jaren de beste keepers van de wereld uit de koker van Drijver komen. Ik noem er maar een paar van de afgelopen jaren: David Harte, Maddie Hinch..... Dit fenomeen zie je ook bij de dames terug: Josine Koning, getraind door Drijver, die technisch echt beter is dan Anne Veenendaal - mooi voorbeeld is de EHL-wedstrijd van vorig weekend -, en toch niet de uitgesproken voorkeur krijgt van Annan.

  2. iknoemmaariets

   @michiel1971 Waarom staan er geen mannelijke Nederlandse keepers in het rijtje bij drijver? Als ik naar de ehl finale kijk bij de mannen, waar dit stuk om gaat zie ik inderdaad een keeper van Zijp ipv Drijver dus daarin snap ik precies wat je zegt;) Feit blijft dat keepers vertrouwen nodig hebben en dat zie je ook bij andere landen zoals België: Vanasch keept alles tenzij hij niet fit is. Caldas heeft er ooit voor gekozen om te gaan schudden aan de keepersboom toen met Jaap en die was daar ook niet van gediend, uiteindelijk doet vertrouwen dus veel en is het goed dat hij blaak nu duidelijkheid geeft en als eerste gekozen heeft. Kleine side noot, concurrentie is goed op iedere positie maar vertrouwen ook!

 21. pjklaassen

  Waarom niet de keepers scherp houden tot later? Maar Blaak gaat ons niet naar het podium brengen helaas.

 22. Runa Honig

  In plaats van al dat gehakketak hierboven zou ik stil willen staan bij het persoonlijk drama wat die jongen Wortelboer treft. Wat pijnlijk. Floris, sterkte. Dan maar volgend jaar naar het WK! Er is gelukkig altijd wel weer een nieuw doel.

 23. Mark Bouwman

  @arnoldS als reactie op je branie stelling: grote bekken leveren geen medailles, spreek je na Tokyo.

  1. arnoldS

   Helemaal mee eens hoor.... maar een stil muurbloempje al zeker niet. Je hebt een beetje branie nodig. Pech voor Nederland is deze “tussenlichting” of wat de insiders weten de “net niet generatie”.

 24. rustaaagh

  Hopelijk pakken we nog een medaille tijdens de Spelen, maar ik word steeds somberder daarover. Geen van de 3 keepers zijn puntenpakkers. Vwb het spelersmateriaal zie ik veel van een verloren generatie en gelukkig wel hoopgevende jonge talenten. Daarnaast een Belgie dat revanche wil voor de vorige spelen, Australie dat gewoon altijd goed is, Duitsland dat weer aardig presteert en er met een toernooi altijd staan en India die steeds beter lijken te worden. Hopelijk zitten wij ook in een traject en pieken we tijdens de Spelen.

 25. albert-monpelliergmail-com

  Hallo wannabe coaches? Question? Heeft Nederland een luxeprobleem of niet? Ik denk het wel! Stop met zeuren, want wat hier gaande is...is hetzelfde wat er ook altijd langs de lijn gebeurd. Beste stuurlui staan aan wal toch....en volgens mij geheel stuurloos met opmerkingen die kant nog wal raken. Max Caldas maakt keuzes en ze kunnen hard zijn. So please shut up and enjoy the game! Zou de bondscoach andere keuzes maken dan nog zal hij criticism krijgen van dezelfde wannabe coaches. Ik geef het jullie te doen. Pffffff 😓 😔En dan nog iets... Jeroen Delmee is nog geen bondscoach! Ik hoop 🤞🏾🍀🙏🏾voor al die blaaskaken met meel in de mond, dat Max Caldas het uitzonderlijk goed gaat doen met de mannen die hij nu heeft geselecteerd!! You go Max Caldas team! Vraagje voor @sarnoldS. Waarom persoonlijk richting anderen?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Vertaling: Stop met zeuren dat Nederland al 20 jaar geen mondiale prijs meer heeft gewonnen! Gewoon accepteren dat we niet meer bij de wereldtop horen. Het bekritiseren van de bondscoach is hierbij absoluut niet toegestaan (alsof we in Noord-Korea wonen).

 26. rustaaagh

  Er gaan 16 spelers mee naar Tokio in het OS-dorp en 2 erbuiten, toch? Worden dat 2 keepers, 5 verdedigers, 4 middenvelders en 5 aanvallers? Dan zie ik het Bakker op het middenveld erg zwaar krijgen met Van Ass, Schuurman, Kemperman, Croon voor zich en msc zelfs een De Geus die achterin en op het middenveld kan.

 27. Horn_964

  1 keeper mee met de 16. 2e keeper zit buiten het dorp met 1 speler.

 28. partijtje

  Waarom zolang vast houden aan de oude garde. Nederland heeft talent genoeg rondlopen maar er wordt te weinig mee gedaan. Clubs vanaf de PK en HK mogen elk hun drie beste spelers leveren. Dat zijn ruim 100 spelers en selecteer die door dan krijg je een beter inzicht wat er rond loopt. een bredere selectie voorkomt misschien ook een aantal blessures. Nederland is Internationaal in het nadeel door onze club dichtheid dat bevorderd het selecteren niet. Ander voordeel is dat clubs uit de top vier HK niet steeds leeg geplukt worden geeft ook eenzijdig beeld.

 29. janssen

  @pjklaassen Ben je het WK in 2018 al vergeten of heb je toen niet gekeken??? https://hockey.nl/nieuws/oranje/wk-bekijk-hoogtepunten-halve-finale-nederland-australie/ Om je geheugen op te frissen misschien?

  1. pjklaassen

   Ik kijk niet naar 1 wedstrijd, meer wedstrijden verloren dan gewonnen door de keepers. Bovendien ook daar niet op de hoogste trede van het podium. Wat nog veel belangrijker is is dat de staff niet onafhankelijk is, vriendjes politiek bij de keepers

 30. albert-monpelliergmail-com

  #luchtisblauwgrasisgroen @luchtisblauwgrasisgroen Gewoon respect, normen en waarden? Niet de baas aanvallen als je niks met hem te maken heb. Je hoeft geen verantwoordelijkheden af te leggen en niemand vraagt naar jouw mening. Onderbouwing van een mening heeft iets te maken met kennis. Ik ken je niet, maar personen aan of afvallen die jij niet kent en waarom hij of zij een besluit neemt is zijn of haar mening! En volgens mij heeft Max Caldas kennis en is vakkundig. Vertrouwen in het geheel is beter dan het geblaat. Noord Korea? Please wat een kolderieke opmerking. Noord Korea bemoeit zich niet met het Nederlands elftal. Toch?

  1. goalie

   Ik denk dat jij het principe van een forum niet snapt... hier mag iedereen zijn mening geven... Er wordt niet gescholden, soms pittig, maar het blijft zakelijk. Stel je niet zo aan met je overdreven reacties. Caldas is wel wat gewend!

 31. klaassen

  Ik ben d'r uit voor de laatste 16: Pirmin Blaak Lars Balk Jip Janssen Joep de Mol Mink van der Weerden Sander de Wijn Seve van Ass Jorrit Croon Glenn Schuurman Billy Bakker Jonas de Geus Robbert Kemperman Thierry Brinkman Jeroen Hertzberger Bjorn Kellerman Mirco Pruyser Nee dan de Belgen, daar gaat ook een slachting plaatsvinden natuurlijk.

 32. klaassen

  Tjonge, ik denk ik layout het een beetje mooi (verdedigers bij elkaar etc), wordt alles weer bij elkaar gegooid, snik. Nu ja, als Hertzberger en Kellerman er maar bij zitten.

 33. rustaaagh

  @klaassen, Wsc gaat er 1 middenvelder minder mee en 1 aanvaller meer. Bakker inruilen voor Van Dam zou mijn keuze zijn.

 34. rustaaagh

  Nieuwe FIH ranking. Duitsland gaat over Nederland heen, India zit Nederland op de hielen. 1. Belgie (2602,319 pnt); 2. Australie (2489,583); 3. Duitsland (2254,484); 4. Nederland (2232,556); 5. India (2223,458); 6. Argentinie (1923,420). Ik blijf hopen op een proces waar het NL-team in zit en dat ze pieken in Tokio.

 35. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @rustaaagh omdat van Dam zoveel scoort? ik mis continue 1 naam die zekerheid geeft op goals. Bovendeert? Bakker thuis laten en Bovendeert mee. Als iemand een neusje voor de goal heeft is het deze meneer wel. Betreft keepers... Visser en Ven. Blaak lekker thuis laten. Durf met de jonge gasten in het goal dit te doen. Wie de keepers trainer is maakt mij echt geen ster uit. En dan Delmee als opvolger... Ik moet dit nog maar zien...

 36. rustaaagh

  Bakker iig thuislaten. Van Dam heeft dit seizoen meer gescoord dan Bovendeert. Van Dam is ook een betere hockeyer en heeft een grotere bijdrage aan de rest van het hockeyspel. Van Dam is ook jonger dus daar zit nog veel meer rek in. Mbt de keepers ga ik met je mee, maar dan ook voor de spelers. Durf met jonge gasten te gaan ipv spelers die aan het plafond zitten en op hun retour zijn.

 37. benzweers

  Langs deze weg wil ik heel graag alle schrijvers van “ Praat Mee” bedanken voor hun reacties. Ik heb me kostelijk vermaakt bij het lezen van zoveel ; Uitstekende analyses, totale onzin, goedbedoelde adviezen, scherpe opmerkingen, verzoenende woorden, afkraak uitlatingen , formele standpunten, clubliefde en weet ik wat nog meer geschreven emotionele uitingen . Geachte schrijvers bedankt voor een geweldig seizoen “wat vind jij ; praat mee”. Slijp de potloden en tot September !


Wat vind jij? Praat mee...