Balk: ‘Met glimlach blijven rondlopen en morgen weer genieten’

Ondanks de domper van de lastminute nederlaag tegen olympisch kampioen Argentinië (1-2), bleef centrale verdediger Lars Balk na de eerste wedstrijd van de Champions Trophy positief. Net als meer teamgenoten klampte hij zich vast aan de eerste twee goede kwarten. Omdat het 22-jarige talent zijn eerste toernooi in eigen land speelde, had hij kippenvel bij het volkslied.

Achteraf waren de grote gemiste kansen voor Jeroen Hertzberger en Bob de Voogd in de eerste helft extra zuur, nadat Argentinië karakteristiek en zeer slim in de laatste minuut de 1-2 had gemaakt. Een slimme intikker bij de tweede paal van Matias Paredes in zijn 323ste interland.

Een teleurstelling, die goed verwerkt werd door het team, volgens Balk, die zich steeds nadrukkelijker manifesteert in het Nederlands elftal, zowel verbaal als met zijn spel. ‘Na de wedstrijd hebben we tegen elkaar gezegd dat we met een glimlach moeten blijven rondlopen hier. We moeten hier niet chagrijnig van worden. De kop moet omhoog en we moeten weer naar de volgende wedstrijd kijken en daarvan genieten’, vertelde Balk, die ook vlak na de wedstrijd helder uit zijn ogen keek. De nederlaag was een domper, maar het veldspel bij vlagen goed. Morgen wacht het sterke België.

Gonzalo Peillat en Jeroen Hertzberger in duel. Foto: Willem Vernes

‘Er is niets aan de hand’

‘Het eerste en tweede kwart beginnen we gewoon heel goed en komen we terecht op een 1-0 voorsprong. Daarna hadden we nog een goal moeten maken. Daarna beginnen we niet goed aan het derde kwart. Als je alleen al naar het vierde kwart kijkt, is een gelijkspel op zijn plaats. Maar het is hockey. Eén kansje maakt het verschil. Na die 1-2 nemen wij de bal uit en krijgen we nog een mogelijkheid. Dat is het spelletje. Het is zonde, maar morgen is er weer een pot. Er is niets aan de hand.’

Vooral spits Lucas Vila was bij Argentinië weer op dreef. Bij vlagen ongrijpbaar voor de Nederlandse verdedigers. Voor Balk was het een uitdaging, tegenover een van de beste spitsen van de wereld. ‘Die man is hartstikke handig. Door de lucht. 3D-hockey, chopjes. Dat weet je van tevoren. Je moet niet te vroeg instappen, goed naar de bal blijven kijken en dan nog word je soms goed gedold.’

Matias Paredes na zijn winnende treffer. Foto: Willem Vernes

‘Schitterend om hier te spelen’

Omdat Balk zijn eerste toernooi in eigen land speelde – hij was er niet bij tijdens het EK vorig jaar in Amstelveen – genoot de verdediger ook na de wedstrijd nog extra van de hele atmosfeer. Hij begon de wedstrijd goed, met de assist op Mirco Pruyser, die 1-0 scoorde. ‘Zo’n achtduizend man, met bijna volle tribunes. Schitterend om hier te spelen. Echt geweldig. Ik vind het mooi hoe het ze hebben aangepakt hier in Breda. We moeten nu rustig analyseren waar het verkeerd ging en dan morgen op dit fantastische veld weer verder.’