Belgische keeper Vanasch: ‘Vond Nederland niet sterker dan wij’

De Belgische keeper Vincent Vanasch leek na de 3-4 nederlaag in de oefeninterland tegen Oranje een tevreden man, ondanks vier tegengoals. Het was dan ook zijn 200ste interland voor de Red Lions. ‘Dit was echt een gevecht.’

Met een tamelijk grote glimlach stond een verregende keeper Vincent Vanasch na de 3-4 nederlaag tegen Oranje te praten. Voor de doelman – gekozen tot beste keeper van de wereld 2017 – was er ook reden om tevreden te zijn. Het was zijn 200ste interland. Hij was dolblij met alle Belgische toeschouwers, die de regen trotseerden om de Derby der Lage Landen te kunnen kijken. Hij keek om zich heen, trotseerde zijn eigen ego, als de keeper van de Red Lions al een groot ego zou hebben (nee), en analyseerde zoals een Nederlander dat niet snel zou doen na vier tegengoals.

‘Dit is voor het publiek toch een mooi resultaat, met zoveel doelpunten. Beide ploegen wilden ook echt winnen. Dit is het duel van de platte landen hè. Tegen Nederland is het toch écht iets anders. Dit was top zo’, zei Vanasch redelijk zacht en opgewekt, met zijn Belgische tongval. De suggestie dat deze zondag Oranje iets beter was dan België – dat wel enkele spelers miste door blessures – wees hij rustig van de hand. ‘Ik denk niet dat Nederland sterker was dan wij. Zij hebben met onze fouten gespeeld. Daar waren zij scherp in. Eén fout van ons resulteerde meteen in een tegengoal. Wij hebben een paar doelpunten weggegeven bij de tweede paal. Zij kregen in het eerste kwart en aan het einde goede kansen. Maar het tweede en derde kwart was voor ons.’

De twee ploegen gedurende de minuut stilte in herinnering van de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar geleden dat het gebeurd is, 11/11/1918.

Het vooruitzicht dat Nederland-België een eventuele kwartfinale kan zijn op het WK, is niet iets wat Vanasch lijkt af te schrikken. ‘Nee, dat is toch heel mooi. We zullen zien. We moeten het eerst goed doen in de poule. En jullie hebben Duitsland, Maleisië en Pakistan in de poule, met Aziatische landen die gewend zijn aan het weer in India. Dat is een nadeel voor Europese landen.’


8 Reacties

 1. robvisser

  In de Champions Trophy in Breda vielen de Belgen behoorlijk tegen. Al met al denk ik dat Nederland er beter op staat voor het WK. De verwachtingen in België zijn vaak torenhoog en daar kunnen ze meestal niet zo goed mee omgaan. We gaan het zien.

  1. robboomsma

   Voor de belgen was het nogal een lang seizoen in breda...... Was ook wel te zien in hun spelm

 2. MIck

  Mooi dat je op basis van een uitslag in een oefenwedstrijd kan zien dat Nederland er beter voorstaat dan België .Met die verwachtingen valt het denk ik wel mee in België de verwachtingen zijn in Nederland natuurlijk vele malen hoger.

 3. robvisser

  @MIck Nou, ze vinden zich daar toch al snel de beste hoor. Je zag dat ook wel bij het voetbal. België is wat dat betreft veel chauvinistischer dan Nederland. Hier in NL is de houding tegenover de Oranje heren vele malen kritischer. "We gaan het zien" zei ik ook en ik verwacht zelf niet dat de Belgen hoge ogen gaan gooien op het WK. Dat wil niet zeggen dat Nederland dat wel perse doet, maar ik geef ze in beginsel wel meer kans.

 4. MIck

  Volgens mij draai je het om, wij vinden als Nederland onszelf vaak de besten. Of we nou naar een groot voetbaltoernooi ( alweer even geleden ) of naar andere sportevenementen gaan wij roepen onszelf vaak uit tot de grote favorieten. We hebben in Nederland een kritische houding tegen over onze Nationale elftallen, maar daar is toch niks mis mee?

 5. robvisser

  @MIck Volgens mij hoef je alleen maar naar deze website te kijken om te zien dat de Oranje heren het bijna nooit goed kunnen doen en dat 'het allemaal niks is'. Je kunt ook best vinden dat daarmee niks mis is. Ik zeg alleen maar dat het in België anders werkt. Nederland en België zijn natuurlijk ook niet de enige kanshebbers straks, zo is het ook wel weer.

 6. MIck

  In de afgelopen 18 jaar is er 3x het EK en 1x de HWL gewonnen dan kunnen we constateren dat het ook allemaal niet zo geweldig is toch? De Belgische mannen hebben in 2007 en 2013 voor het eerst een podiumplek behaald. Dan kan de benadering dus alleen maar positief zijn want ze komen van heel ver.

 7. mickh

  De realisten versus de fans; zoals Mick schrijft is het allemaal niet zo heel best wat de heren hebben laten zien de afgelopen jaren, waarbij ik moet aantekenen dat de 2e plaatsen onder Van Ass op WK en OS natuurlijk prima prestaties waren. Caldas mag nu eindelijk eens laten zien waarom hij destijds in 2014 zo nodig bondscoach van de heren moest worden. Indien de finale niet gehaald wordt, gaarne de beste man verlossen van de positie die hij kennelijk niet aan kan en niet nog 2 jaar laten doormodderen. Er zijn mensen voor minder gesneuveld bij de KNHB en, meer belangrijk, dit elftal verdient dan beter.


Wat vind jij? Praat mee...