Bijna alle tophockeyers spelen nu met een verlengde stick

De standaard hockeystick is in Nederland 36,5 inch (92 centimeter) lang. In de top is dat de laatste jaren veranderd. De standaard is daar minimaal 37,5 inch. 

Het verschil tussen 36,5 en 37,5 inch is 2,54 centimeter, zoiets als het topje van je vinger. Die ene inch is voor de Nederlandse tophockeyers een detail dat hun hockey iets beter maakt. Dus is bijna de hele top de laatste jaren overgestapt naar wat in Nederland nog steeds ‘de verlengde stick’ wordt genoemd.

Hockeysticks in de winkel. Die zijn bijna allemaal 36,5 inch. Foto: Koen Suyk

Eens moet de eerste keer zijn

Thierry Brinkman is met zijn 1,76 meter een van de kleinere hockeyers van het Nederlands elftal, maar ook hij ging overstag. De international vertrok vorig jaar met twee sticks op trainingsstage naar Australië. In de bagage één normale stick. Het nieuwe slagwapen stak in de sticktas net boven de ander uit, met zijn 37,5 inch.

‘Ik dacht, laat ik eens gaan kijken. Ik ben ermee gaan trainen en die stick is nooit meer weggegaan’, vertelt Brinkman over zijn keuze om zijn collega’s te volgen. ‘Het scheelt maar een klein stukje, maar je hebt meer massa. Hij is iets zwaarder, je slaat iets harder. Je reikt iets verder.’

Thierry Binkman ‘met zijn verlengde stick’ tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd heren, Bloemendaal-Kampong (1-2). Foto: Koen Suyk

Billy Bakker hockeyt zelfs met 38,5 inch

‘Iets’ is in de topsport al veel. 2,5 centimeter is tastbaar. Billy Bakker – aanvoerder van Amsterdam en Oranje en 1,89 meter lang – hockeyt al sinds 2008 met een stick van bijna één meter. Het verschil tussen een normale stick uit de winkel en zijn 38,5 inch is vijf centimeter en acht millimeter.

Goaltjesdief Roel Bovendeert is een paar jaar geleden overgestapt van 36,5 naar 37,5 inch. Toen hij dat deed waren er nog oudgedienden bij Bloemendaal die vast bleven houden aan hun vertrouwde lengte. ‘Jongens als Rogier Hofman (oud-international, red.) gingen niet meer overstappen. Maar ik denk dat de generatie die toen met 36,5 bleef spelen, nu wel gestopt is.’

Dat de lengte van de hockeyer niet per se bepalend is voor de lengte van de stick, bewijst Mirco Pruyser. De 1,95 meter lange spits stapte tien jaar geleden al over naar 38,5 inch, maar kreeg juist last van zijn rug. Hij greep terug naar 37,5 inch. De centrumspits van Oranje weet: ‘Vrijwel iedereen speelt nu met 37,5 inch.’

Op deze foto is goed te zien hoe groot de stick is van Billy Bakker ten opzichte van zijn lichaam. Foto: Koen Suyk

Ook dribbelaar Xavi Lleonart speelt met 38,5 inch

De voordelen van een verlengde stick zijn vaak duidelijk. Zo’n langere stick slaat in de regel harder en heeft meer lengte om de bal makkelijker om de verdediger heen te trekken. Met tip-ins is er meer reach om de bal te raken. Voor verdedigers is de extra lengte handig om aanvallers af te stoppen.

Bloemendaal-verdediger Oliver Polkamp is drie jaar geleden overgestapt naar 37,5 inch en vindt het heerlijk dat hij meer reach heeft. Maar hij ziet ook dat het bij een Spaanse dribbelaar als Xavi Lleonart heel goed kan werken. ‘Xavi speelt met 38,5 inch. Hij trekt die bal zo weg bij je. Die lengte is een wapen als je er goed mee om kan gaan. Het is met een langere stick alleen moeilijker om ballen onder je lichaam te controleren.’

Ook door vrouwen in de top wordt er veel met verlengde sticks gehockeyd. International Eva de Goede – wereldspeelster van 2018 – is 1,68 meter lang en hockeyt met 38,5 inch.

105 centimeter is de maximale lengte van een stick

De gemiddelde sportzaak of hockeywinkel heeft voornamelijk 36,5 inch in het schap hangen. Een 37,5 of 38,5 moet meestal besteld worden. Wat in Nederland gezien wordt als ‘de standaard’ met 36,5 inch, is in het buitenland weer anders. Daar kan 37,5 inch zomaar normaal zijn.

Volgens de regels van de FIH is de maximale lengte van een stick in ieder geval 105 centimeter. Dat is 41,3 inch. Dat is misschien leuk en handig voor een keeper om de shoot-outs mee te keepen, maar is totaal ongeschikt voor de gemiddelde speler.

 • Welke sticklengte speel jij?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Met welke lengte stick speel jij?  Ophalen van gegevens

 

Let op:

 • Voor de juiste lengte van de stick voor de jeugd gelden deze tips van internationals Mink van der Weerden en Xan de Waard.
 • Of het voor de gemiddelde recreatieve hockeyer loont om met een langere stick te spelen, valt te betwijfelen. Bij lange mensen in ieder geval eerder. Proberen kan geen kwaad natuurlijk, als dat mogelijk is in de desbetreffende winkel. Het is ook een kwestie van gevoel.

6 Reacties

 1. Derrick Bijker

  En bij de dames doet de lengte er niet toe?

  1. Wim de bij

   Size does matter

  2. arnoldS

   Dat suggereert dit artikel toch niet?

 2. arnoldS

  Vroeger speelde Hayden Shaw met 41inch. Oud international en cornerman bij Nieuw Zeeland. Het is wel meer standaard bij de betere hockeyers(ters)

 3. noorves

  Grappig! Dit wist ik niet. Hoe zit het bij de dames?

 4. natalia-lisa

  Grappig. Ik keep sinds dit seizoen met een 37,5 stick. Als keeper kan ik zeggen, het speelt super fijn en je heb beter grip met slyden en duiken


Wat vind jij? Praat mee...