Blaak en Van Ass na domper tegen Duitsland: ‘Dit moet echt beter’

Pirmin Blaak en Seve van Ass reageren na de 1-3 nederlaag in het Pro League-duel met Duitsland. Een dag eerder verloren de Oranje Heren van bondscoach Max Caldas ook al van onze oosterburen. ‘Dit moet beter’, zei keeper Blaak, die zondag wel wat anders had voorgesteld van zijn honderdste interland.


23 Reacties

 1. hadewee

  Reactie van niets, belooft weinig goeds. Kom op mannen, de vinger op de zere plek. Het is niet zeggen dat je beter wilt, het is laten zien. Geen leider in het veld, net als de tegenstander. Maar die werkt harder en hun technische basisuitvoering en mentaliteit is veel beter. Er is geen chemie in Team-NL. Daar heeft Nederland 5 stevige mutaties voor nodig. Namen zijn al vaak genoemd; van degenen die in Tokio willen afsluiten, maar wat heeft NL daaraan? Ze komen tekort. Moeten we hopen dat Tokio niet doorgaat?

  1. Mark Bouwman

   @hadewee het wachten was op een verlosser buiten de lijnen, maar nu t/m de OS een gepasseerd station en op de blaren zitten.

  2. stekel

   De mannen staan de pers te woord, en dat doen ze op hun manier netjes. Caldas roept iedere keer iets dat in zijn straatje past.. met nul komma nul progressie. Das nl meetbaar, daar houdt hij toch van ? Stefan Veen of Erik Gerritsen zouden er moeten staan ! Of zijn die bezig hun post OS-job veilig aan het stellen

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Trouw 2016: ‘Hockeyploeg kan niet tegen kritiek.’ Was getekend, Jacques Brinkman. Niet veel veranderd in de afgelopen 5 jaar...

  1. arnoldS

   Like like.... gouden net niet generatie. Blaak thuis laten! Visser er in.

  2. hockeyliefhebbertje

   Toen stond er over hockey nog wat in de krant, nu in het AD de sportkrant van NL, niets te vinden over de dames, niets over de heren zaterdag, en een mini stukje op een achteraf pagina over de heren wedstrijd van zondag. Hockey krijgt door het in zichzelf gekeerde attitude van de KNHB nauwelijks media aandacht meer.

 3. w.j.arriens

  Lastige situatie, in coronatijd, alhoewel dat ook voor de andere (nationale) teams geldt. Het is duidelijk dat Dui op dit moment verder is, maar hoe zal dat over enkele maanden zijn, en i.h.b. in augustus? Sedert 1998 hebben we geen WK binnen gehaald! Dus tijd voor een grondige koerswijziging en afscheid te nemen van de sc-specialist die op de rechter- of linkervleugelverdediging wordt neergeplant. Taekema, v.d. Weerden en nu Janssen troffen en treffen op de kritieke momenten geen doel en voegen internationaal onvoldoende toe. Ik zou inzetten op het scouten en opleiden van snelle, technische vleugelverdedigers die kontinu mee opkomen en daarmee xtra aanvalsimpulsen geven. In het huidige systeem heb je 8 spelers en 2 sc experts, dan krijg je 10 over het hele veld inzetbare spelers. Het kan niet anders dan dat meer kansen gaat opleveren dan de push vanaf de rand circel. Een elftal samenstellen is niet alleen de individuele poppetjes neerzetten, maar kijken naar welk soort poppetjes en of ze elkaar aanvullen. Wie is leider, maar vooral wie heeft spelinzicht, want daar zijn er heel weinig van!

 4. nuchterrr

  Teveel Taktiek te weinig gaan ,dat begint al in de jeugd jaren lang te horen krijgt wat je Moet doen durven ze zelf Nix meer .... je persoonliikheid is strategisch geworden hmm en als er dan eentje wel durft gaat de rest niet mee ,video nee video ja ja daar het je rechts gemoeten wat zegt de computer hmm hartritme te hoog ,zuurstofgehalte ok doe maar toch niet want over 10 sec wordt je gewisseld ,foto op insta van je grafieken je hoort bij de top tien ,volgens de statistieken hadden we moeten winnen Toch ,waarom Twijfel je ?

  1. jobe

   Nuchterrr...? Schrijf jij dit terwijl je pils drinkt?

  2. Freekie

   Uhm.... Jij snapt dat wisselen niet helemaal, of wel?

 5. conegut

  Zegt eigenlijk al genoeg dat we een keeper op goal hebben staan die er ruim 10 jaar over moet doen voor 100 interlands. Deze man heeft er lang bij gezeten maar nooit de nummer één. Vervolgens te weinig niveau daaronder waardoor er niet wordt door geselecteerd. Illustratief voor selectiebeleid, want ook jongens als een bakker horen er natuurlijk niet meer echt bij. Heeft altijd in het team gespeeld maar laatste jaren op basis van ervaring bij de groep in plaats van kwaliteit. Uitschakeling in kwartfinale op OS. En vervolgens iedereen eruit gooien. Verandering te laat en wij hebben naar een verloren generatie moeten kijken die zich profileert als bekende Nederlander terwijl het maar hockeyers zijn op het niveau van Spanje of Nieuw Zeeland - net geen absolute toppers.

 6. cony-doomen

  Voor het eerst bijna helemaal met je eens Conegut. Het ligt niet aan Blaak dat hij nu pas zijn 100e interland maakt.. maar aan het selectiebeleid van Oranje. Blaak heeft te lang achter de ‘oude generatie’ moeten zitten. Op dit moment is hij wel ‘de’ nummer een en zullen we het er mee moeten doen. Hij heeft bewezen dat hij er kan staan op momenten dat het moet, zo’n ‘micky mouse’ champions league als dit is natuurlijk niet het podium om te schitteren. Laten we hopen dat onze mannen er deze zomer staan en dat ze eindelijk eens een top-2 plek pakken. Hoeven we namelijk voorlopig niet meer te zeiken, dat zien we in 2024 wel weer ;)

  1. Freekie

   Eens, behalve dat Blaak natuurlijk ook niet wereldtop is, zoals Stockmann en vogels dat wel waren. Blaak is altijd 'prima' geweest, en als je echt een top land wilt zijn, is het niet raar dat je daar niet vol op in durft te zetten..

 7. Mark Bouwman

  @cony-doonen een keeper moet er ALTIJD staan in zijn eigen eenzame rol. Een goede Ned XI keeper is constant, onderscheidend en wint wedstrijden. Met alle respect, keepen kan Blaak zeker, maar brengt hij die gewenste vrijwel niet passeerbare kwaliteit in het nationale team?

 8. cony-doomen

  @Bouwman, Ondanks zijn eenzame rol is en blijft het een team prestatie. Het verlies is niet alleen Blaak aan te rekenen maar het hele team heeft hierin zijn rol gehad. Het feit dat Blaak wedstrijden wint lijkt mij zeker, maar dat doet hij nooit alleen. Ik ben het er nogmaals mee eens dat het door selecteren niet optimaal is maar we moeten het er mee doen.

  1. Mark Bouwman

   ik zeg ook niet dat keeper Blaak de wedstrijd VERLOREN heeft, dat zal ik nooit één speler aanrekenen. Ik zeg iets heel anders.

 9. haags-hopje

  Probleem van dit Oranje is dat spelers als Blaak spelen omdat ze daar historisch "recht" op hebben. Ik ben niet bij de trainingen, maar in de HK vind ik Van der Ven en Visser gewoon stabieler ogen. Minder gedoe, minder gebaren, maar gewoon zo goed mogelijk ballen tegen houden. Als van der Ven in Oranje keept, is dat altijd degelijk en gaat het nooit over Van der Ven. Geldt ook voor Visser. Dat lijkt me wel wat waard!

 10. cony-doomen

  @Haags-Hopje, Als het een historisch “recht” is lijkt mij dat de hele Nederlandse hockeycultuur is verziekt. Van der Ven is een prima keeper, maar toen de trainingen nog openbaar waren was zijn traningsmentaliteit nogal zwak. Ik ben nogmaals van mening dat Blaak de steun krijgt van het team en dat de keuze die gemaakt is door de bondscoach langzaam zichtbaar aan het worden is. Een keeper die minder keept (Visser en Van Der Ven) hebben ook minder mogelijkheden om fouten te maken dus minder commentaar. Het liefst had ik de keeper van Den Bosch onder de lat gezien, helaas is dat geen optie. Zo heeft iedereen zijn voorkeur. De uwe is gemaakt naar Van der Ven ( uit eerdere reacties en uw gebruikersnaam hier) en dat is geen probleem.

 11. dragonballz

  Het beoordelen van keepers is niet eenvoudig en lijkt me voorbehouden aan de echte kenners. Het is natuurlijk wel zonde dat die kenners alleen keepers die al jaren op ‘lijstjes’ staan en die bij topclubs spelen een kans geven. Vergeet niet dat Blaak, Van der Ven en Visser al sinds jaar en dag optimale training en begeleiding hebben, wat toch onderscheidend zou moeten zijn ten opzichte van keepers die dat voorrecht niet genieten. Dat onderscheid is gewoon niet genoeg zichtbaar.

 12. erikb

  Een beetje beperkt perspectief om na 2 redelijk kansloze potten het vooral op deze manier over de keeper te hebben. Nota bene zelfs in de junioren doe je dat niet. Zeker is Blaak part of the team, dus we moeten hem niet ontzien - maar het perspectief dat uit bovenstaande reacties komt, klopt niet. Het gehele team functioneerde niet goed. Zaterdag vond ik het verdedigend nog wel redelijk ok, maar voorbij de middenlijn kwam er gewoon niets meer uit. Geen enkele druk naar voren. Zondag zat er meer initiatief op in Q3 en Q4, maar het was gewoon niet goed genoeg. Ik vond overigens de verdedigende corners goed gaan.

 13. FIHCOACH

  Natuurlijk kan je een keeper het verlies aan rekenen. Blaak maakt foutjes ( te laat blocksliding , niet met het spel mee lopen etc ) en er is genoeg keepers talent , ga eens kijken bij de keeper van Pinoké 1 die nooit een kans heeft gekregen van de bondscoaches van Ned A en B . Blaak zit er te lang met zijn keeperstrainer en dat stagneerd. Door selecteren nog voor de Os

 14. haags-hopje

  erikb heeft natuurlijk gelijk. Gaat niet alleen over Blaak. Maar voor Blaak geldt wat ook voor Bakker, Van der Weerden en nog wat anderen geldt. Moet er nu doorgeselecteerd worden of doen we dat pas na een zesde plaats in Tokyo?

 15. conegut

  Het historisch recht.. mooi gezegd. In de praktijk komt het erop neer dat jongens die er al lang bij zitten zelf hun afscheid mogen bepalen. Het gaat specifiek over de keeper omdat dit illustreert dat er geen ontwikkeling is. Waarom spelen Blaak, Bakker en vd Weerden bijvoorbeeld alle wedstrijden ? Zet daar ook wat andere jongens neer, je ziet dat een blessure zoals bij de Wijn uit het niets ontstaat. Mochten deze jongens van de oudere generatie geblesseerd raken dan hebben we niemand achter de hand. Maar laten we niet vergeten dat de jong oranje groep van de laatste 3 jaar niet eens bij de beste 4 zat op een EK en WK. Dus ergens wel begrijpelijk.


Wat vind jij? Praat mee...