Bondscoach Alyson Annan maakt selectie Champions Trophy bekend

Bondscoach Alyson Annan heeft de namen van de achttien speelsters bekend gemaakt die deel uitmaken van de selectie voor de Champions Trophy, die van 17 tot en met 25 november wordt gespeeld in China. Yibbi Jansen (Oranje-Rood), Maxime Kerstholt (Laren), Marijn Veen (Amsterdam), Renée van Laarhoven en Margot Zuidhof (beiden Kampong) spelen in Changzhou hun eerste grote toernooi met Oranje. Ook Ginella Zerbo (SCHC), die onder meer al het EK van 2015 op haar naam heeft staan, is geselecteerd.

In vergelijking met de selectie die afgelopen zomer in Londen goud veroverde, ontbreken negen van de achttien speelsters: aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Kelly Jonker (Amsterdam), Ireen van den Assem, Frédérique Matla, Sanne Koolen (Den Bosch), Malou Pheninckx (Kampong) en de gestopte Kitty van Male (Amsterdam). Lidewij Welten en Marloes Keetels (Den Bosch) zijn geblesseerd.

Pien Sanders (Den Bosch), die het WK vanwege een hersenschudding miste, keert terug in de selectie, net als Maartje Krekelaar (Den Bosch) en Maria Verschoor (Amsterdam). Keepster Julia Remmerswaal (hdm), reserve tijdens het WK, ontbreekt. Ook Lisanne de Lange (Laren) is niet geselecteerd, net als Lieke Hulsen (Den Bosch).

Achternaam Voornaam Club
Geffen, van Margot Den Bosch
Goede, de Eva Amsterdam
Jansen Yibbi Oranje-Rood
Kerstholt Maxime Laren
Koning (K) Josine Den Bosch
Krekelaar Maartje Den Bosch
Laarhoven, van Renée Kampong
Leurink Laurien SCHC
Maasakker, van Caia SCHC
Nunnink Laura Oranje-Rood
Sanders Pien Den Bosch
Stam Lauren Amsterdam
Veen Marijn Amsterdam
Veenendaal (K) Anne Amsterdam
Verschoor Maria Amsterdam
Waard, de Xan SCHC
Zerbo Ginella SCHC
Zuidhof Margot Kampong

Sanne Koolen (Den Bosch), Felice Albers (Amsterdam), Fay van der Elst (hdm) en keepster Alexandra Heerbaart (Kampong) zijn aangewezen als reserves.

Wij vinden het belangrijk dat een aantal speelsters rust krijgt en tegelijkertijd willen wij nieuwe speelsters op internationaal niveau zien spelen. Bondscoach Alyson Annan

Alyson Annan: ‘Bij het samenstellen van deze toernooiselectie hebben wij rekening gehouden met een aantal facetten om optimaal voorbereid te zijn op de FIH Pro League die volgend jaar van start gaat. Zo vinden wij het belangrijk dat een aantal speelsters rust krijgt en tegelijkertijd willen wij nieuwe speelsters op internationaal niveau zien spelen. Na de Champions Trophy maken wij een keuze welke dames uit de eerder samengestelde trainingsgroep de FIH Pro League gaan spelen.’

Programma Champions Trophy

De Oranje Dames spelen op de Champions Trophy in een groep van zes tegen Argentinië, Australië, China, Groot-Brittannië en Japan.

 • 17 november 2018 11.00 uur* Nederland – Japan
 • 18 november 2018 11.00 uur* Nederland – Argentinië
 • 20 november 2018 07.00 uur* Australië – Nederland
 • 22 november 2018 11.00 uur* Engeland – Nederland
 • 24 november 2018 09.00 uur* Nederland – China

*De genoemde tijden zijn Nederlandse tijden. In Changzhou is het zes uur later. 

Op 25 november wordt de finale gespeeld, net als de bronzen finale en de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats. Het volledige programma is hier te vinden.


16 Reacties

 1. lynnBosman

  Prima selectie ondanks het ontbreken van grote namen. Mooi dat Zerbo en Kerstholt een kans krijgen. En een aantal speelsters rust krijgen. Krekelaar verrast me aangezien ze nog herstellende is van een hersenschudding? Zuidhof is toch wel de enige naam die mijn wenkbrauwen doet fronsen, totaal niet onderscheidend in gelijkwaardige of grote wedstrijden, dan had ik liever Hulsen gezien.

 2. robvisser

  Jammer dat Alyson de Champions Trophy niet zo serieus neemt. De FIH Pro League lijkt me eerder het toneel waarop je wat gaat experimenteren. Frederique Matla is een opvallende afwezige, al had ze geen geweldige WK. Nederland zal het zwaar krijgen denk ik. Ik verwacht dat alle andere landen op volle oorlogssterkte zullen aantreden.

 3. rancoburgzorg

  Carlien Dirkse van den Heuvel en Matla zijn "te lastig" voor de bondscoach?

 4. lynnBosman

  Nee juist niet want met de Pro League kun je os kwalificatie afdwingen, dus hoe jammer ook, is dit het beste moment. Daarbij kunnen andere landen dromen van zo'n grote vijver waar Annan uit kan vissen. Ik denk zeker niet dat het appeltje eitje gaat worden en ze zullen hard moeten werken, maar een top 3 moet haalbaar zijn.

 5. ruurdjanrauwerda

  DvdH en Malta krijgen rust vermoed ik

  1. robboomsma

   Matla denk ik zeker wel, in dit seizoen begint ze steeds weer vaker gevaarlijk te worden, en scoort ook wel weer vaker. En ook zeker 1 om achter de hand te houden voor de pro league. En experimenteren met de selectie is altijd goed, je moet niet altijd in het veld staan om goed te zijn 😉

 6. robvisser

  @lynnBosman Een top drie vind ik zelf niet ambitieus genoeg. Zo'n prestigieus toernooi met louter toplanden zou je eigenlijk moeten willen winnen, vooral ook omdat Nederland zo matig heeft gepresteerd in voorgaande edities. OS kwalificatie haalt Nederland toch wel in de Pro League. Het zijn op zich geen slechte speelsters, maar op zo korte termijn krijg je denk ik niet een ingespeeld geheel met zoveel nieuwe namen. Het vermindert in ieder geval onze kansen.

 7. lynnBosman

  DVDH is geblesseerd.. Daarnaast denk ik echt dat NL veel kwaliteit heeft om een goede prestatie neer te zetten. De andere landen komen misschien op volle oorlogssterkte, dat wil niet perse zeggen dat ze beter zijn. NL zal hard moeten werken, maar is daar iets mis mee? Nieuwe speelsters krijgen een serieuze kans en Verschoor en Krekelaar kunnen laten zien dat ze erbij horen. Succes, ik ben een benieuwd naar interviews met speelsters zoals Matla maar ook Zerbo :)

 8. robvisser

  @lynnBosman Nederland moet overigens altijd hard werken tegen toplanden, ook de A-selectie. Tegen Australië op het WK zag je wat er gebeurt als het 90% is. Het is goed afgelopen maar het had net zo goed de uitschakeling van NL kunnen zijn. Met een wat minder NL team is het afwachten of straks zelfs 100% goed genoeg zal zijn, maar meer kunnen ze niet geven.

 9. lynnBosman

  Waarom nu al zo pessimistisch? Misschien gaan sommige speelsters te kort komen, misschien ook niet. Alleen Veen en V Laarhoven zijn echt nieuw, van Jansen is het de vraag hoe ze het gaat doen vooral fysiek denk ik en Kerstholt en Zerbo moeten doen waar ze goed in zijn: scoren. Alle andere namen zijn geen onbekenden. Ik zie vaak Australië terugkomen, maar zij hebben dat toernooi maar 1 x in reguliere speeltijd gewonnen. Australië vecht tot de laatste minuut, dat was ook geen heel ervaren team met weinig grote namen. Als Nederland dat ook doet met de kwaliteit die ze nog steeds hebben hoop ik op een mooi resultaat. Ik wil ook niet meteen spreken van een minder NL, meer een misschien relatief onevaren vernieuwd NL wat misschien wel onderschat gaat worden. Richardson en v Wijk had ik ook wel graag zien spelen op internationaal niveau.

 10. MIck

  @robv, Nederland krijgt het natuurlijk helemaal niet zwaar. Nederland is de wereldtop dan heel Lang niks en dan wat andere landen. Laat je een paar spelers thuis is dat nog steeds Geen enkel probleem

 11. Runa Honig

  Waar maken we ons druk over. Dit is niet een cruciale periode voor de vrouwen, dus je kunt best wat experimenteren met de nieuwe lichting tot de OS. Dirkse van de H, geblesseerd of niet, heeft sowieso haar beste tijd gehad.

 12. adrievandeparel

  Frederique Matla, Ireen van den Assem en Sanne Koolen zijn 3 van de besten die niet geselecteerd zijn, onbegrijpelijk. En Lieke Hulsen scoort meer dan Verschoor(maar 13 in 101) en Zuidhof (2 in 9). En ook 3 verdedigsters, 9 middenveldsters en 4 aanvalsters selecteren klopt helemaal niet. Zal blij zijn als Lidewij Welten en Marloes Keetels weer topfit er in staan. In ieder geval HEEL VEEL SUCCES !

  1. circlestorm69

   Adri is fan van Den Bosch. Ik ook hoor, maar ik snap dit wel. De meiden die je noemt gaan we gewoon terug zien bij de Pro League. Belangrijker want je kan je voor de OS kwalificeren. Een aantal van die meiden kunnen wel wat rust gebruiken. En niets ten nadele van Matla, maar tijdens het WK was ze redelijk onzichtbaar. Maar let op, die komen heus wel weer aan bod. Daarnaast is Sanne Koolen reserve voor de CT.

 13. vakantie

  Mooi dit hè, al die extra bondcoaches die het allemaal beter weten? Als ik Annan was zou ik ze allemaal consulteren😂

 14. puk

  Hahaha inderdaad! Ik.vind het een mooie selectie en ben waanzinnig nieuwsgierig hoe ze het gaan doen! Men vergeet ook nog dat vele in de jeugdteams ook met elkaar hebben gespeeld... deze meiden kennen elkaar linksom of rechtsom, en allemaal fanatiek genoeg om er een mooi toernooi van te maken! #volvertrouwen Je kunt niemand vervangen, ieder blijft uniek, het gaat uiteindelijk om een totaalplaatje van het gehele team. je kunt op papier de beste speler zijn... maar in praktijk 0 presteren in het ene team, maar jezelf overstijgen in een ander team.... zo erg is het niet dus om als bondscoach opzoek te gaan naar deze sleutel... ;-)


Wat vind jij? Praat mee...