Bondscoach Alyson Annan maakt WK-selectie bekend

Alyson Annan, bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, heeft de namen van de achttien speelsters bekend gemaakt die deel uit maken van de selectie voor de Vitality Hockey Women’s World Cup 2018. Het WK Hockey wordt gespeeld van 21 juli tot en met 5 augustus in Londen (Engeland).

Selectie Nederlands Elftal Dames

 

Naam Club*
Ireen van den Assem Den Bosch
Carlien Dirkse van den Heuvel SCHC
Margot van Geffen Den Bosch
Eva de Goede Amsterdam
Kelly Jonker Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (K) Den Bosch
Laurien Leurink Laren
Caia van Maasakker SCHC
Kitty van Male Amsterdam
Frédérique Matla Den Bosch
Laura Nunnink Oranje-Rood
Malou Pheninckx Kampong
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Anne Veenendaal (K) Amsterdam
Xan de Waard SCHC
Lidewij Welten Den Bosch

* Seizoen 2017/2018

Luxeprobleem

Bondscoach Alyson Annan heeft veel vertrouwen in haar selectie: “In Nederland hebben we een luxeprobleem. Er zit enorm veel talent en ervaring in de groep die ik het afgelopen jaar tot mijn beschikking had. Toch waren we het als staf over de keuze voor deze achttien speelsters snel eens. Natuurlijk is het vervelend dat ik speelsters moest teleurstellen, maar dit is een professionele groep. We hebben veel contact gehad met elkaar. De keuzes die we nu gemaakt hebben, sluiten aan bij de lijn van de afgelopen periode.”

Speelsters oproepbaar

Het Nederlands Elftal Dames speelt in voorbereiding op het WK van 11 tot en met 14 juli een vierlandentoernooi in München. Tegenstanders tijdens dat toernooi zijn Duitsland, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

Annan: ‘In München mogen we, omdat het een voorbereidingstoernooi betreft, met 20 speelsters spelen. Sanne Koolen en Maria Verschoor reizen daarom met ons mee naar Duitsland.’ Tijdens het WK is het voor het eerst mogelijk gedurende het toernooi voor een geblesseerde speelster een vervanger op te roepen. De blessure moet in dat geval door een onafhankelijk arts vastgesteld worden. Vijf speelsters blijven daarom de gehele periode oproepbaar. Het gaat om Sanne Koolen, Maartje Krekelaar (Den Bosch), Maria Verschoor (Amsterdam), keepster Julia Remmerswaal (hdm) en Margot Zuidhof (Hurley). Lieke Hulsen (Den Bosch) is niet aangewezen als reserve. Bondscoach Annan tot slot: ‘De vijf reservespeelsters krijgen een apart programma zodat zij fit blijven. Indien noodzakelijk hebben we met deze speelsters voor iedere linie een goede vervanger klaar staan.’

Programma WK Hockey

Het Nederlands Elftal Dames speelt in Poule A de volgende wedstrijden:

Datum Tijd Wedstrijd
22 juli 17.00 uur Nederland – Korea
27 juli 18.00 uur China – Nederland
29 juli 13.00 uur Nederland – Italië

*De genoemde tijden zijn lokale tijden. Het tijdsverschil met Nederland bedraagt -1 uur.

De kwartfinales worden gespeeld op 1 en 2 augustus, gevolgd door de halve finales op 4 augustus. De finale wordt gespeeld op 5 augustus. Het volledige programma staat vind je hier.


21 Reacties

 1. robvisser

  Niet echt verrassend, althans het is wel zoals ik dacht dat Annan (en staf) zou beslissen. Zelf vind ik het wel apart dat Van Male meegaat, daar waar andere afvallers nog beter in vorm waren/zijn dan Kitty. Lieke Hulsen valt zelfs helemaal buiten de boot. Maria Verschoor heeft kennelijk onvoldoende kunnen overtuigen sinds de HWL in Nieuw-Zeeland, toen ze in eerste instantie er ook naast stond en later werd opgeroepen in verband met een geblesseerde. Maar ook nu kunnen de reservisten eventueel nog opdraven bij blessures. Goed om te zien dat Laura Nunnink bij de selectie zit. Ik neem aan dat het wel een positief signaal is met betrekking tot haar blessure.

 2. lynnBosman

  Van Male is een hit of mis, maar maakt in welke vorm ze verkeert belangrijke goals en heeft een enorme drive. Werkt gruwelijk hard, ik denk dat ook een reden is om oof haar te kiezen. Verschoor prima balafpakker, maar haalt echt te weinig rendement. Persoonlijk had ik graag Koolen gezien, denk dat Annan hier op safe speelt aangezien Koolen weinig ervaring nog heeft. Mooi dan Nunnink erbij is. Sneu voor Hiulsen, maar misschien heeft ze het net niet? Verder is dit natuurlijk een behoorlijke selectie. Misschien valt er wat van de schouders af nu het definitief is en kunnen ze ook echt gaan trainen in deze samenstelling. Succes dames!

 3. robvisser

  Niet dat het Van Male niet is gegund, maar ik denk dat de afvallers zich wel afvragen waarom zij dan wel en wij niet. Ik hoop dat Van Male nog gaat bewijzen dat ze een terechte keuze was want tot nu toe was het vooral heel matig wat ze liet zien. Aan de andere kant, ze hoeft ook niet altijd te spelen natuurlijk maar dan nam ik toch liever iemand mee die in vorm is. Charlotte Vega blijf ik jammer vinden, de topscorer die gewoon thuis blijft, en dat terwijl Kelly Jonker onze enige zuivere spits is. Hopelijk overkomt Kelly niks. Ben benieuwd naar het herstel van Laura Nunnink, want ik vind haar echt belangrijk voor het team.

 4. lynnBosman

  Ja ik snap je gedachte wel. En wie weet gaat er nu ook een last van V Male af. Ze wilde zo graag een WK spelen. Vega, Zerbo is jammer. Maar Matla heeft ook bewezen veel en makkelijk te scoren. Mocht er iets met Jonker zijn zou Krekelaar opgeroepen kunnen worden jn de spits.

 5. robvisser

  Ik ben fan van Krekelaar en ze heeft aangetoond dat ze met Oranje speelsters om zich heen tot grote hoogtes kan stijgen. Jammer dat ze er nu niet bij zit. Toch moet Oranje met het huidige team ver kunnen komen. Er is nog werk aan de winkel, dat wel. Hopelijk zetten ze de volgende stap op het toernooi in München, vertrouwen opdoen richting WK.

  1. kasparstevens

   Krekelaar heeft het in zich speelster van het toernooi in Tokyo te worden ... had ik haar ook in Londen verwacht.

 6. robboomsma

  Ik denk dat de selectie zo goed uitgebalanceerd is, en we gaan het zien in London! 😉

 7. PietB

  Annan selecteert verre van objectief. Ze heeft duidelijk haar ' lieverdjes' die een WK wordt gegund. Ik kan het niet anders zien. Van Male en Jonker halen bij lange niet meer het niveau. Onzichtbaar in Breda. Zo kan ik er nog een paar noemen die, om met de woorden van Annan te spreken, absoluut niet constant zijn. Het is te hopen dat na het WK er een frisse wind gaat waaien door de selectie, te beginnen bij de bondscoach.

  1. Runa Honig

   Mee eens. Te voorspelbare selectie met speelsters als dirksen van de heuvel en jonker die hun beste tijd hebben gehad en ook alles al mee hebben gemaakt. Gooi er een paar frisse spelers in als jansen, vega of zerbo. Ervaring is er toch al genoeg in de ploeg. Maar goed, we waren het hier al eens over deze bondscoach. Heeft het licht nou niet bepaald uitgevonden. Wel blij met marlou pfenninx( die naam blijft lastig). Goed voorbeeld van iemand met doorzettingsvermogen en geloof in zichzelf. Uitgegroeid tot een hele nuttige speelster!

  2. edwin-smolders

   Helemaal mee eens. Vorm is een relatief begrip, maar op basis daarvan zijn een aantal keuzes niet te begrijpen. Ik ben nu al benieuwd naar de keuze van doelvrouw die ze gaat maken. Op basis daarvan kan bondscoach bovenstaande voor mij definitief bevestigen

  3. goud

   Elke coach selecteert subjectief, een objectieve selectie van een hockey team kan niet. Annan is dat dus niet verwijtbaar. Vervolgens kan je het met haar eens zijn of niet.

 8. lynnBosman

  Koning verdient de plek in de goal! Veel constanter dan Veenendaal. Annan verras ons :)

  1. edwin-smolders

   Helemaal mee eens

 9. goud

  Ongekend dat Vega weer genoemd wordt. Elke discussie over NL dames op deze site is er iemand die haar naam dropt. Ze heeft kwaliteiten maar is echt veel te zwak als hockeyer in de internationale top en te weinig potentieel om dat nog te ontwikkelen. Vooral blijven promoten

 10. robvisser

  @ronald.j.franken@gmail.com De voornaamste kwaliteit van Vega is goals maken, zoals dit ook bij Kelly Jonker het geval is en die wordt steeds geselecteerd. Een enkele echte spits (Kelly Jonker) vind ik te weinig voor zo'n toernooi. Charlotte Vega leek mij logisch om erbij te hebben. En woorden als 'ongekend' zou ik liever reserveren voor schandalige zaken of zo. Zoals je over Annan zei, je kunt het met een mening eens zijn of niet, maar ik ga de mijne niet verbloemen omdat jij het liever niet hoort.

 11. lynnBosman

  Matla scoort ook veel goals he! Jonker is bij Amsterdam dit seizoen op een andere positie gezet, speelde meer vanuit achteren. Kun je misschien naar Mathijssen kijken of dat nou een meesterlijke zet was. Zerbo kan denk ik aanhaken, zeker na het WK. Iemand noemde Jansen, evt als back en op de sc maar niet op het middenveld. Al met al is dit een topselectie. Hopelijk kunnen ze nu vrijer hockeyen en vinden v Male en Jonker hun vorm terug.

 12. PietB

  @ronaldjfranken: ik ben zeer benieuwd naar uw mening dat een coach subjectief selecteert? Waarop baseert u dat? Dat Vega steeds genoemd wordt heeft volgens mij puur te maken met het feit dat Jonker haar naam als goaltjesdief al enige tijd niet meer waar maakt en dat van Male gewoon niet meer scherp is. Maar toch worden beide wéér geselecteerd. Terwijl bijvoorbeeld Krekelaar topscorer werd op HWL. Zij krijgt niet eens de kans om zich opnieuw te bewijzen. Dat bevreemdt mij. Voor mij is hier dus sprake van subjectiviteit: de huidige vorm van een speelster is om vage redenen van minder belang.

 13. circlestorm69

  @ronald.j.franken@gmail.com niet gek dat Vega steeds weer wordt genoemd. Er reageren hier meestal (en maximaal) dezelfde 10 mensen op alles, dus als daar één Vega fan tussen zit, dan krijg je dat al snel ;-)

 14. MickH

  Er zijn meer coaches, in diverse sporten, die in het verleden gefaald hebben en dachten 'op safe' te spelen door spelers te selecteren op basis van prestaties uit het verleden. Niet meer en niet minder dan een zwaktebod van een laffe coach. Bovendien een slecht signaal naar spelers; het is kennelijk dus niet de vorm die er toe doet. Ik zou me enorm gepiepeld voelen als ik in hun situatie zou verkeren. Annan doet me denken aan Marco van Basten en Ruud Gullit; als speler van hetzelfde niveau, doch als coach ongeschikt en telkens weer demonstrerend niet toegerust te zijn om haar taak naar behoren uit te voeren. KNHB heeft gegokt en verloren met de keuze voor Annan.

 15. lynnBosman

  Bijzonder te zeggen dat de KNHB verloren heeft met de keuze van Annan. Dat weten we pas na het WK he.

 16. MickH

  Nee joh Lynn, laten we gewoon wachten tot Tokio 2020 en dan pas onze conclusie trekken...Marieke Dijkstra had een en ander reeds wat eerder door.


Wat vind jij? Praat mee...