Bondscoach Caldas neemt Valentin Verga niet mee naar Tokio

De bondscoach van het Nederlands Elftal Heren, Max Caldas, heeft de ervaren Valentin Verga (30) laten weten dat hij niet langer deel uitmaakt van de Olympische trainingsgroep. Omdat Caldas met deze groep ook de FIH Pro League wedstrijden in 2020 speelt, komt Verga in die wedstrijden eveneens niet meer in actie.

Max Caldas: ‘Zoals ik eerder heb aangegeven, hebben de spelers ons als staf gevraagd waar mogelijk helderheid te geven over de selectie richting Tokio. Ook wij als staf denken dat de spelers gebaat zijn bij duidelijkheid. Natuurlijk is het zuur voor Valentin. Maar wij zijn na de afgelopen maanden en wedstrijden van mening dat andere middenvelders verder zijn dan hij. Dat betekent dat we ons op die spelers willen focussen en Valentin geen deel meer uit maakt van de olympische trainingsgroep.’

De verwijdering van de 30-jarige Verga is opvallend en kan het einde betekenen van zijn lange interlandcarrière. Vorig jaar werd hij nog samen met Robbert Kemperman buiten Oranje gelaten vanwege zijn deelname aan de lucratieve Maleisische competitie. Hij keerde samen met Kemperman weer terug voor de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan. Middenvelder Verga speelde tot nu toe 193 interlands, waarin hij 34 goals scoorde.

De in Argentinië geboren Verga debuteerde in 2009 in Oranje en miste sindsdien alleen de Champions Trophy in 2014 en het EK in 2019. Hij werd met Oranje Europees kampioen in 2015 en 2017, pakte zilver op de Olympische Spelen van Londen en op het WK in 2014.

Valentin Verga in actie tegen Spanje, afgelopen weekend voor de Pro League. Foto: David Aliaga

Baart, Croon en Blok

Sander Baart (HC Braxgata) en Jorrit Croon (Bloemendaal) sluiten na blessures weer aan bij de groep, maar zijn nog niet klaar om wedstrijden te spelen. Voor Terrance Pieters (Kampong) is het nog niet mogelijk mee te trainen. Hij reist daarom net als de eveneens geblesseerde Floris Wortelboer niet mee naar Argentinië voor de Pro League tegen Argentinië. Keeper Maurits Visser (Bloemendaal) sluit bij de selectie aan wanneer deze weer in Nederland bij elkaar komt.

Om ondanks deze blessures met een grotere groep te kunnen blijven trainen, riep Caldas vorige week Teun Beins (Oranje-Rood) op om als trainingsspeler aan te sluiten. De bondscoach heeft nu in voorbereiding op de wedstrijden tegen Argentinië ook Justen Blok (HC Rotterdam) gevraagd zich op dezelfde wijze bij de groep aan te sluiten.

Caldas vertrekt op 5 februari met de volgende 22 spelers naar Buenos Aires:

Voornaam Achternaam Vereniging
Seve Ass, van HGC
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Teun Beins Oranje-Rood
Pirmin Blaak (GK) Oranje-Rood
Justen Blok Rotterdam
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thijs Dam, van Rotterdam
Jelle Galema Den Bosch
Jonas Geus, de Kampong
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Joep Mol, de Oranje-Rood
Mirco Pruyser Amsterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam Ven, van der (GK) HGC
Mink Weerden, van der  Oranje-Rood
Sander Wijn, de Kampong

30 Reacties

 1. RogierGutlich

  Max, Max, Max toch... Juist een speler thuislaten die op momenten dat het even niet draait met zijn ervaring en inzet het team over het kritisch punt kan helpen! En dat gebeurt jou en het team nog wel eens.

 2. pjklaassen

  Dacht even te lezen Caldas niet naar Tokio....

 3. stekel

  Voor de speler jammer maar goed besluit.

 4. jobe

  Wel goed genoeg om NL naar Tokio te loodsen en nu eruit. Toen was er geen vertrouwen in de jongens die het op het EK gedaan hebben en mocht Verga weer opdraven. Denk dat de keuze terecht is, maar het traject ervoor stinkt.

  1. conegut

   Misschien zal er meer aan de hand zijn. En valt hij terug in oude gewoontes.

 5. MIck

  Verga is een van de weinigen met nog een soort van gif en uitstraling en als je afscheid neemt van Verga doet dan ook gelijk van Pruyser,Bakker,Hertzberger.

  1. Van Dessau

   Ja, inclusief de eer aan zich zelf houden!

 6. sa-te-t

  Tja, dat gevalletje Maleisische competitie destijds .... word je tóch een keer op afgerekend.

  1. arnoldS

   Is hen van te voren ook duidelijk verteld; 100% Commitment en anders je opnieuw bewijzen.

 7. horn_964

  Er wordt hier constant geroepen dat de oude garde vervangen moet worden door vers bloed. Wordt er afscheid genomen van iemand van de oude garde is het weer niet goed. Ik ken de beweegredenen niet, maar er zal vast iemand opstaan om de leegte van Verga op te vullen

  1. MIck

   Maar gooi dan ook de hele oude garde eruit, en niet een want dat gaat het verschil niet maken natuurlijk.

 8. harry_knak

  Eindelijk eens een juiste beslissing! Chapeau Max. Nu deze lijn doorzetten richting Tokyo👍

 9. Runa Honig

  Dit is natuurlijk zuur voor Verga, maar terechte beslissing. Hij haalt al lange tijd zijn oude niveau niet. Had eerder al de eer aan zichzelf moeten houden. Caldas zit op het goede spoor. Nu even verder met die stofkam.

 10. aernoud-lippmann

  Tja Mick .... wat is “ oude garde” was aanwezig in Valencia en zag de 2 wedstrijden .... Los van keepers discussie ., zijn niet alle “ oudjes “ al rijp voor jouw slacht . Seve van Ass , van der Weerden als extra corner , hebben zeker nog extra waarden binnen de jonge groep . Zeker op de Spelen van 2020 .Toch anders dan gezellig ballen tijdens p.o of een EK in Amstelveen

  1. stekel

   Vd weerden een Corner.. das war einmal

  2. MIck

   Ik had zoals eerder beschreven ook meer over Pruyser,Bakker en Hertzberger.

 11. opgeldrer

  Lijkt mij een prima beslissing. Als we dan toch geen medaille halen op de OS laat dan wat jongere jongens minuten maken om ervaring op te doen. Mogelijk geeft dat het extra duwtje om met de volgende generatie iets te kunnen bereiken. Verder alle gevestigde orde eruit zou vreemd zijn. 1 of misschien 2 extra niet mee zou mooi zijn lijkt mij. Mink is dan de eerste waar ik aan denk omdat de toevoeging die hij had er ook niet echt meer is. maar bakker laat het ook niet zien en is te defensief geworden en dan vind ik andere spelers op die positie beter

  1. MIck

   Die ervaring opdoen had hij misschien wat eerder kunnen bedenken dan een aantal maanden voor Tokio. Laat hem dan ook lekker een andere keeper meenemen kan die ook ervaring opdoen. We laten de Voogd en Verga thuis dat gaat natuurlijk het verschil niet zijn het grootste probleem van Oranje gaat wel mee naar Tokio .

  2. opgeldrer

   Helemaal met je eens dat het eerder had gemoeten maar beter laat dan nooit hoop ik!

 12. hadewee

  de ranglijst van HK Heren erbij nemen en dan weet je wie je moet selecteren. Door de juiste mensen te bedanken -ze zijn al genoemd- maak je ruimte voor balafpakkers/teamspelers. Resultaten uit het verleden tellen niet. Wellicht wil een topper uit Den Bosch (2e plek HK!) zich toch wel vrijmaken om richting Tokio gas te geven. De spoeling is dun, we denken te leuk. Alle ballen op teamsport(ers).

  1. kees

   Dit is onzin. De top van de hoofdklasse wordt - naast reeds geselecteerde internationals - bepaald door buitenlanders... Ik heb niet veel met bijvoorbeeld Amsterdam, maar de hetze tegen verschillende spelers van deze club heeft niet zo veel zin. Je ziet hier zo veel Calimero-reacties van ‘kenners’ die hopen dat eindelijk een keer iemand van hun eigen cluppie wordt geselecteerd, zonder dat dit gestoeld is op kennis van de hoofdklasse op individueel niveau.

  2. Mike de Bot

   @hadewee Noem alsjeblieft eens een paar namen van welke spelers dit zouden moeten zijn?

 13. aussiepie

  mogelijk dat de coach kan uitleggen waarom niet en wel een Bakker?Toch over na te denken dat bijna alle rubrikanten in dit hockey nl dezelfde speler noemen die het eerst eruit moet: ja de captain.

 14. jvolcano

  Als je puur op de data afgaat dan zal het wel te rechtvaardigen zijn. Toch vind ik het jammer. Een Verga die lekker in zijn vel zit kan fantastisch hockeyen en beslissend zijn als het moet. Ik vrees dat er toch iets is geknapt tussen die twee na dat Maleisie verhaal. Zo blijven er 22 brave jongetjes over.

 15. gaston-orozco

  Coaches willen over het algemeen meer opties dan minder. Meer waarschijnlijk eiste Verga zekerheid en Caldas kon dat niet geven. Dus besloot Verga te stoppen. Dat is zijn keuze, maar het zegt meer over Verga dan Caldas. Jammer. Verga heeft niet overwogen dat verwondingen aan anderen het mogelijk hebben gemaakt om naar Tokio te gaan.

  1. MIck

   Dit zijn aannames neem ik aan? Verga lijkt me namelijk niet iemand die zomaar zelf opgeeft. Maar los van het laten afvallen van Verga, de Voogd geen idee wie nog volgt lost dit het probleem niet op.

 16. robvisser

  Het zou fijn en verfrissend zijn als Caldas een keer met het grote publiek deelt wat zijn visie is en waar hij heen wil met dit team, wat hij denkt dat nodig is en hoe hij dit wil bereiken. Nu tasten veel mensen in het duister. Je hoort vaak woorden als 'proces' en 'stappen maken', maar voor de buitenwereld zijn dit lege begrippen die klinken als zoethoudertje bij het uitblijven van resultaten. Hoe ver zijn we in dit proces en kan hij uitleggen in welke (ideale) staat het team moet verkeren om te zeggen dat het proces is beëindigd?

 17. IPF

  Nou nou, sinds wanneer zou een bondscoach aan het grote publiek rekening en verantwoording moeten afleggen voor zijn keuzes en/of die van zijn spelers? Jammer dat Verga niet meer meedoet cq kan, hij kan in goeden doen zeker wat toevoegen en is een markante speler. Naar ik aanneem is hier echter over nagedacht en ‘t zal blijken in hoeverre eea (sub-)optimaal uitpakt in Tokyo. Overigens was de laatste pot tegen Spanje helemaal niet zo slecht, zag er gecontroleerd uit. Zeker, ‘t kan altijd beter, misschien is dat wel een eeuwigdurend ‘proces’ bij dit soort absolute topsporters. Ik kijk in elk geval met spanning uit naar de volgende confrontaties, met Argentinië...

 18. GabyvanHout

  Ik tel nog steeds negen dertigers.

 19. stekel

  Zijn allemaal al uitgenodigd voor de after OS party


Wat vind jij? Praat mee...