Bondscoach Max Caldas stopt na Tokio bij Oranje

Bondscoach Max Caldas (46) stopt na de Olympische Spelen van Tokio 2020 bij het Nederlandse Elftal. Caldas heeft bij de KNHB aangegeven dat hij na tien jaar coach bij eerst de Oranje Dames en nu de Oranje Heren toe is aan een nieuwe uitdaging. Het contract van Caldas loopt na de Spelen af.

Max Caldas: ‘Ik heb de afgelopen tien jaar met veel passie en plezier de Oranje Dames en Oranje Heren gecoacht. Een fantastische periode, waarop ik met trots terugkijk. Ik heb met heel goede speelsters gewerkt, en werk op dit moment met geweldige spelers op weg naar Tokio 2020. De samenwerking met de KNHB is altijd goed geweest. Toch besefte ik dat het moment dichterbij kwam om afscheid van elkaar te nemen. Ik voel dat het tijd wordt voor een andere uitdaging.’

Waar die andere uitdaging ligt, zegt Caldas nog niet te weten: ‘Toch heb ik de knoop nu doorgehakt. Natuurlijk had ik dit besluit ook pas na Tokio kunnen nemen. Maar de relatie tussen de KNHB en mij is er altijd een van openheid geweest. Daarom heb ik mijn gevoel met hen besproken. De duidelijkheid die er nu is, is goed voor iedereen, niet in de laatste plaats voor de spelers. Vandaag is er aandacht voor deze stap van mij, daarna kan de focus van alle betrokkenen weer vol op het traject naar Tokio.’

‘Meer gebracht dan prijzen’

De KNHB heeft begrip voor de beslissing van Caldas. Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB: ‘Max heeft de afgelopen tien jaar onze beide nationale teams ontzettend veel gebracht, meer dan prijzen alleen. Daarnaast staat hij altijd open voor opleiden en delen van kennis. Het is niet gek dat Max na tien jaar toe is aan een nieuwe werkomgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de komende maanden met het Nederlands Elftal volledig gefocust op Tokio blijft. Max is een professional en enorm gecommitteerd aan zijn spelers, zijn staf en de KNHB.’

Jeroen Bijl en Max Caldas. Foto: Koen Suyk

Caldas startte eind 2010 als bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, waarmee hij olympisch (2012), wereld- (2014) en Europees (2011) kampioen werd. Ook de Champions Trophy (2011) en Hockey World League (2013) werden onder leiding van Caldas gewonnen. Na het WK van 2014 in Den Haag stapte Caldas op verzoek van de KNHB over van de Oranje Dames naar de Oranje Heren. Hij volgde Paul van Ass op. Met de mannen werd Caldas tweemaal Europees kampioen (2015 en 2017), tweede op het WK in 2018 in Bhubaneswar en vierde op de Spelen van Rio (2016).


19 Reacties

 1. Toon Janssen

  Goeie timing🙄

  1. PhilipTulleken

   Waarom zeg je als KNHB niet: Dank Max, maar stop lekker nu vast? Met hem word je 9e op de OS. Zonder hem niet lager en begin je nu met een frisse wind.

 2. stekel

  Openheid naar de Bond das oké. Maar wat is noodzaak of toegevoegde waarde om dit in deze fase wereldkundig te maken?

  1. Runa Honig

   Stekel: jezelf indekken, heet dat. Contract zou toch niet verlengd worden.......

 3. gaston-orozco

  Voorspelbare uitkomst. Ik denk niet dat iemand echt geloofde dat hij zou doorgaan.

 4. conegut

  Betekend dit dat we nu niet meer in een proces zitten maar eindelijk het resultaat van jarenlang bouwen gaan zien ?

  1. Het Muurtje

   Caldas zegt: ik hoor wat je zegt, maar....

  2. boni12

   d= t

 5. aernoud-lippmann

  Voor Max zijn er nationaal opties genoeg ! KZ ( zijn oude club) is vrij , Kampong is vrij, Wellicht Bloemendaal als dat vrij komt ..... Betreft zijn opvolger ...... wellicht nu toch maar eens Marc Lammers benaderen . Verder hebben vele het al geprobeerd in NL of elders en dat was M.u.v ( qua resultaat) Paul van Ass geen succes . Maar iedereen zal wel iemand anders naar voren schuiven afhankelijk van zijn of haar “ roots”..... KNHB succes!

 6. robvisser

  Ik denk dat het na Tokyo sowieso einde verhaal zou zijn, maar dit is alvast goed voor de duidelijkheid en nu kan de KNHB uitkijken naar een opvolger. Goed gedaan bij de vrouwen, maar ondanks een paar toernooiwinsten heeft Max de Oranje heren nooit naar een hoger niveau weten te brengen. Er is onvoldoende ontwikkeling geweest. Het zal straks anders moeten om weer aansluiting te vinden bij de wereldtop.

 7. Hans De Baijens

  Die van België stopt ook naar de spelen dus bond bel eens met Shane McLeod 😉😉

 8. RobertSnel

  Marc Lammers kan het wat mij betreft het beste gaan doen

 9. harry_knak

  Niets maar dan ook niets toegevoegd aan het NL hockey. Op naar betere tijden.

  1. solo

   Nou, bij de dames heeft hij het goed gedaan. Bij de mannen lukt het niet.... zoals ook zijn voorgangers. Misschien zijn we gewoon simpelweg niet goed genoeg bij de mannen? Hockey is en wordt steeds meer een vrouwensport jammer genoeg.

 10. janv47

  Waarom hij bij de mannen het aanmerkelijk minder heeft gedaan dan bij de vrouwen is een goede vraag. Als persoon misschien meer geschikt voor het vrouwenhockey. Het blijft jammer dat de mannen in 6 jaar tijd onder zijn leiding zo weinig stappen hebben gezet. Wij hebben de beste competitie en meer hockeyers dan alle andere landen, waarom lukt het hun wel? (Belgie, India, Argentinie)

 11. Runa Honig

  Janv47: de vrouwen zijn al jaren de beste en ook de concurrentie ver voor, dan valt een matige coach niet op. Een winnende coach heeft namelijk altijd gelijk. Bij de mannen is de concurrentie groter en moet je als coach het verschil maken. En ja dan val je door de mand. Het ligt zeker niet aan de kwaliteit van ons mannenpotentieel, want dat is er, maar je moet daar wel het beste uit weten te halen. Dat is Caldas helaas niet gelukt.

 12. RogierGutlich

  Eindelijk! Ik weet uit betrouwbare bron dat de bond niet graag naar Brabant belt voor een bondscoach, maar volgens mij hebben ze nu echt geen keuze meer! De beste kandidaten bevinden zich echt in de omgeving van Den Bosch (Marc) en Eindhoven (Michel), alsjeblieft bel-bel-bel!!

 13. gelderlander

  Mooi stukje zeker bij De Gelderlander gezeten .


Wat vind jij? Praat mee...