Bonuspunt voor moegestreden Oranje tegen Argentinië

De Oranjemannen hebben het Pro League-blok van vier wedstrijden in Santiago del Estero afgesloten met een 3-3 gelijkspel tegen Argentinië én een bonuspunt na winst in de shoot-outs. Een vermoeid Oranje herstelde zich twee keer knap van een achterstand, maar zag de volle winst in de laatste minuut alsnog in rook opgaan.

De tweede wedstrijd tegen Argentinië was het slotstuk van een loodzwaar interlandjaar voor Oranje. Het WK in India, het EK in Mönchengladbach en in totaal zestien Pro League-wedstrijden kosten de mannen van bondscoach Jeroen Delmée bakken met energie, maar leverden ook veel op. Een derde plaats op het WK, de eindzege in het vierde Pro League-seizoen en winst van de Europese titel.

Maandagavond wilde Oranje niets liever dan het kalenderjaar op een positieve manier afsluiten. Met de Oranje Dames op de tribunes als relaxte toeschouwers na hun epische 7-1 zege op Las Leonas eerder op de avond, kende de confrontatie met de Argentijnen een lauwe start. Het lokale drumbandje op de tribunes zorgde voor meer reuring dan de spelers op het veld.

Intelligente openingstreffer van Maico Casella

Het eerste doelgevaar kwam pas aan het eind van het eerste kwart, toen Jip Janssen namens Oranje mocht aanleggen vanaf kop cirkel. Zijn sleeppush kaatste terug via de legguards van doelman Tomas Santiago en ook de rebound van Teun Beins was een prooi voor de Argentijnse goalie. De thuisploeg zette er ook een strafcorner tegenover, maar het schot van voormalig HGC-speler Maico Casella miste de juiste richting.

Het stadion in Santiago del Estero vanuit de lucht. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Diezelfde Casella zorgde in de achttiende minuut voor hét hoogtepunt in een verder tamme en kansarme eerste helft. Jorrit Croon verspeelde de bal in de Argentijnse cirkel en vanuit de omschakeling sloegen Los Leones genadeloos toe. De oude rot Matias Rey (39 jaar) ontving de bal in de as van het veld en zette het op een lopen. Met een steekpassje bediende hij Casella, die met een even intelligente als subtiele tip-in de uitkomende Oranje-keeper Maurits Visser verschalkte: 1-0.

Chagrijnig Oranje

De 1-0 ruststand zorgde voor chagrijnige blikken aan Nederlandse zijde. Thierry Brinkman sprak zijn teamgenoten in het kringetje pittig en streng toe en ook Delmée was bijzonder ontevreden over de eerste dertig minuten. Te weinig focus, geen goeie pressing, te weinig energie en te veel foute passes, zo moest de bondscoach concluderen. Dat moest beter in de tweede helft.

Delmée spreekt zijn mannen toe tijdens de pauze tussen de kwarten. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Qua kansen ging het in elk geval beter. Meteen na rust kreeg spits Koen Bijen twee kansen op de gelijkmaker: eerst schoot hij zijn eigen rebound wild over en naast na een prachtige hoge bal van Tijmen Reyenga, daarna miste hij op een haar na een tip-in op een hard schot van Jip Janssen.

Zeldzaam: een kopdoelpunt in het hockey

De gelijkmaker kwam er uiteindelijk in de 35ste minuut, zij het met een flinke portie geluk. Steijn van Heijningen brak door op rechts, trok de cirkel binnen en zette de bal met een harde flats voor. Via de stick van doelman Santiago belandde de bal via het achterhoofd van verdediger Federico Monja over de doellijn, een uniek kopdoelpunt in het internationale hockey: 1-1. Gelukkig hield Monja geen verwondingen over aan zijn rake kopbal.

Oranje, dat ongetwijfeld de slopende wedstrijd van een dag eerder tegen Groot-Brittannië nog in de benen voelde, ging niet bepaald beter hockeyen na de gelijkmaker. Sterker, twee minuten na de treffer die Van Heijningen op zijn naam kreeg, zette voormalig Den Bosch-speler Nicolas Della Torre de Argentijnen voor de tweede keer op voorsprong: hij schoot de rebound van een afgeslagen strafcorner zuiver binnen, 2-1.

Koen Bijen loert op een doelpunt tegen Argentinië, maar vindt doelman Tomas Santiago op zijn weg. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

In het laatste kwart vond Oranje een laatste dosis energie om de achterstand goed te maken. Het spel van de mannen van Delmée bleef rommelig met teveel onnodig balverlies, maar in elk geval werd het tempo en de aanvalsdreiging opgevoerd. Dat zette de Argentijnen herhaaldelijk met de rug tegen de muur en leverde tien minuten vóór tijd de verdiende gelijkmaker op.

Goaltjesdief Thierry Brinkman slaat weer toe

Het was Oranje’s topscorer van 2023 – Thierry Brinkman – die hem op zijn naam kreeg. Hij gaf het laatste tikje nadat Jip Janssen de bal hard de cirkel in had gepompt en Bijen de bal nog verlengde richting Brinkman: 2-2. Doelpunt nummer zeventien van de Oranje-captain dit jaar, in zijn 24ste interland van 2023.

Oranje leek er in Santiago del Estero zelfs nog met de winst vandoor te gaan toen de andere Brinkman – Jasper – feilloos raak sleepte uit een strafcorner die Oranje vier minuten vóór tijd mocht nemen, 2-3. Een fout van Max de Bie, die te weinig afstand nam bij een hoge bal richting de Oranje-cirkel, leverde de Argentijnen in de laatste minuut nog een strafcorner én een laatste kans op de 3-3 op. Dat buitenkansje liet Tomas Domene niet onbenut: 3-3 en daarmee shoot-outs.

Jasper Brinkman legt aan voor de 2-3 tegen Argentinië. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Serie met 22 pogingen

Aan die serie shoot-outs, die liefst 22 (!) pogingen telde, hield Oranje uiteindelijk een bonuspunt over na treffers van Croon (drie keer), Thierry Brinkman, Terrance Pieters, Bijen (twee). Het was Croon die de elfde en laatste shoot-out van Oranje benutte, nadat Lucas Toscani even daarvoor had gemist: 7-6 in de serie en daarmee zette Oranje een punt achter het lange, intensieve hockeyjaar 2023.