Bovendeert: ‘Alle eenzame uren in sportschool toch uitbetaald’

26 jaar. 14 interlands. 4 doelpunten. ‘De teller is niet echt doorgelopen hè, al die jaren?’, is een van de eerste nuchtere reacties van spits Roel Bovendeert als het over zijn interlandcarrière gaat. Hij moest zelf veel revalideren maar is als vervanger voor de Champions Trophy opgeroepen voor de geblesseerde Terrance Pieters. ‘Ik hield altijd voor ogen: het allerhoogste voor mij is ooit weer een toernooi spelen met Oranje.’

Na de training in het Wagener Stadion met het Nederlands elftal voelt Bloemendaal-spits Roel Bovendeert aan zijn rug. Hij verdwijnt dinsdagochtend al snel in de catacomben van het hockeystadion. Het zal toch niet? Nee, een paar minuten later blijkt de spits die bekend staat om zijn spectaculaire duiken, zijn heerlijke tip-ins en bizarre goals gewoon fit.

Bovendeert gunde het Terrance Pieters ook heel erg

Hij was een van de eerste spelers die Terrance Pieters een berichtje had gestuurd, toen de speler van Almere was geselecteerd. Want ondanks dat het voor Bovendeert tijd werd om weer een groot toernooi te spelen met Oranje, wilde hij ook aan het geluk van Pieters denken. ‘Ik was de dag dat ik afviel teleurgesteld, maar ik vind dat je dat ook in perspectief moet zien en blij moet zijn voor anderen’, zegt Bovendeert. ‘Ik werk er hard voor. Maar andere jongens ook en ik had het Terrance erg gegund.’

Maandagavond kwam het telefoontje van bondscoach Max Caldas, die de aanvaller van Bloemendaal koos als vervanger voor Pieters, die zaterdag in de playout-wedstrijd tegen Hurley met Almere geblesseerd raakte aan zijn hamstring. Na overleg besloot de staf maandag om Bovendeert aan te wijzen.

Max Caldas in actie tijdens de partijen dinsdagochtend in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

‘Hoe kunnen we weten wat we echt aan Roel hebben, richting het WK?’

‘We hebben ook wel overwogen om de structuur van de groep te veranderen. Maar Roel na lange tijd weer een toernooi zien spelen is denk ik op dit moment de grootste winst voor ons’, licht Caldas zijn keuze toe. ‘Hoe kunnen we weten wat we echt aan Roel hebben, richting het WK? Daar hebben we het over gehad. We kwamen er snel achter dat dit de beste optie was. Voor de buitenwereld is Bjorn Kellerman misschien een voor de hand liggende keuze als vervanger. We zijn ook heel blij hoe Bjorn zich manifesteert. Maar we kijken verder dan dit toernooi en we kijken naar het hele pakket.’

Caldas begint te lachen als het om de stijl en de kracht van Bovendeert gaat. De speler die in de cirkel glijdt, duikt, vliegt en echt alles lijkt te doen, als hij zijn stick maar tegen de bal kan krijgen, zodat de bal over de doellijn gaat. ‘Dat vind ik zowel het allerbeste, maar ook het minste aan Roel. Soms scoort hij ermee, soms breekt hij bijna zijn nek. Zijn toewijding in de cirkel als spits is heel groot en het is leuk om naar te kijken. Hij speelt heel karakteristiek. Maar wil hij een vaste plek veroveren in het Nederlands elftal, dan moet hij meer bijdragen aan het team dan alleen dat. Daar hebben we met hem over gehad.’

Roel Bovendeert dinsdagochtend in typische stijl. Vliegend over het hockeyveld. Foto: Willem Vernes

Zoveel revalidaties

Voor Bovendeert is de onverwachte deelname aan de Champions Trophy een enorme beloning voor al die keren dat hij geblesseerd raakte en weer terug moest komen. In 2015 moest hij vijf maanden revalideren met zijn enkel. Het jaar erop negen maanden met zijn kruisband. ‘Ik ben nu net een maandje 26. Maar m’n 24ste en 25ste heb ik zoveel gerevalideerd. Ik heb ook veel uren meegemaakt met Oranje, maar dat was vooral op het trainingsveld. Ik heb met mijn enkel- en mijn kruisbandblessure heel hard moeten werken. Het duurt lang voordat je weer op je oude niveau terug bent. Langer dan iedereen denkt. Dat ik bij het Sport Medisch Centrum (SMC) in Amsterdam elke dag bij Mischa Vermeijs (fysiotherapeut Oranje, red.) heb gerevalideerd, geeft het allemaal nog meer glans. Al die eenzame uren in de sportschool worden uiteindelijk toch uitbetaald’, is Bovendeert trots op al dat harde werk.

De mooie goals die hij scoorde in de Euro Hockey League (EHL) bewezen dat hij dit jaar weer terug is op het allerhoogste niveau. Met zijn typische goal – een stickbeweging na een mooie lange pass van Floris Wortelboer – besliste hij de EHL-finale tegen Kampong.

Heel even lijkt Roel Bovendeert last van zijn rug te hebben, maar het viel uiteindelijk mee. Foto: Willem Vernes

Als mens veranderd

Al het revalideren heeft Bovendeert als mens wel veranderd. ‘Voor het hockey doet revalideren weinig met je, want je mist vooral heel veel. Maar als persoon heeft het wel positief bijgedragen. Ik neem dingen minder voor lief en geniet meer van alles wat ik aan het doen ben. Ik vind dingen niet meer vanzelfsprekend. Dan merk je eigenlijk pas hoe leuk het is wat je allemaal doet. Ik probeer er vooral altijd van te genieten.’

Vanaf zaterdag 23 juni wordt het volop genieten voor Bovendeert, als de Champions Trophy in Breda begint met een wedstrijd tegen olympisch kampioen Argentinië. Een dag later wacht het sterke België. De teller van interlands begint eindelijk weer te lopen voor de tipkoning van de vaderlandse velden. Want dat Bovendeert straks bij de tweede paal ligt bij de wedstrijden van het Nederlands elftal, is een zekerheidje.


4 Reacties

 1. PetervanWagensveld

  Ik wens Roel Boverdeert veel succes, maar vraag aandacht voor de tragiek van Terrance Pieters. Kort voor het einde van het duel Almere - Hurley maakte Terrance , het stond al 3 - 0, een fantastische actie op rechts. Die leidde tot zijn ongeluk, want hij werd hardhandig en zonder pardon door Hurley spelers gevloerd. Dat was meteen het einde voor deze hockey-liefhebber, die daardoor zijn plaats in het basisteam van Caldas verloren zag gaan. Zelf zei Terrance vlak voor aanvang van de derde wedstrijd tegen Hurley daarover "dat is sport". Maar dit is geen incident, het is een tragische ervaring voor een jongen die alles over heeft voor het Nederlandse hockey en dat ook op een hoger peil zou kunnen zetten, maar voor zijn nobele doelstellingen werd afgestraft.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Tragisch voor Pieters inderdaad, maar hij komt er ongetwijfeld sterker uit! Les voor volgende keer is om met 3-0 voor geen extra risicos te nemen. Als Almere de 3e wedstrijd had verloren was het pas echt tragisch geweest.. Bovendeert heeft overigens meerdere malen een zware blessure gehad, en is er nu ook sterker uit gekomen.

 3. Fan van Hockey

  Jonge talenten als De Geus en Pieters krijgen elke wedstrijd een of twee vaste "bewakers", mandekkers die niet van hun zijde wijken er bijna alles aan doen om ze uit het spel te halen. Heel vaak zien scheidsrechters niet wat er allemaal tegen deze spelers wordt ondernomen. Of zien ze het wel, maar zien ze het door de vingers. Wellicht omdat ze hun eigen ogen op dat moment niet geloven. Een andere verklaring heb ik niet. De Geus en Pieters zijn geen klagers (daar waar een groot aantal spelers met veel interlands achter hun naam dit wel zijn; de beelden op TV spreken boekdelen). Beide jonge spelers respecteren in het algemeen het besluit van de scheidsrechter, ook al zijn ze het er niet mee eens, ook al heeft het publiek hetzelfde gezien als zijzelf en bewijzen de camerabeelden achteraf hun gelijk. De Hurliaan die via een onbesuisde actie de oorzaak was van de blessure van Pieters had een kaart verdiend. Pieters werd (zoals PetervanWagensveld het al eerder beschreef) hardhandig en zonder pardon door de Hurley speler gevloerd. Helaas zag de scheidsrechter er ook deze keer weer niks ergs in. Doordat Pieters geen klager is, kwam het mogelijk voor de scheidsrechter over alsof de beslissing (een gewone vrije slag ter hoogte van de middenlijn in het voordeel van Almere) een juiste beslissing was. Ook in het derde duel werd De Geus keer op keer erg hard aangepakt (Pieters was geblesseerd en speelde niet mee). Ook hier werd dit Almeerse talent door de scheidsrechters niet in bescherming genomen en konden zijn bewakers keer op keer rustig hun gang gaan. Ik ben het helemaal met PetervanWagensveld eens dat dit gedrag niet bij de hockeysport (of welke sport dan ook) hoort. De opmerking van Luchtisblauwgrasisgroen dat Pieters dan maar geen extra risico's had moeten nemen en dus gas terug had moeten nemen, klinkt misschien logisch, maar helaas is dat het niet. Deze persoon slaat de plank met die opmerking volledig mis. Juist door keer op keer net die extra stap te zetten, juist die extra inzet te leveren, zullen dit soort spelers er uiteindelijk wel komen en spelers die het wel mooi vinden en eerder afhaken, niet. Het is níet de fout van Pieters dat hij nu met een blessure thuis op de bank naar de Champions Trophy moet kijken. Het is de fout van de gefrustreerde Hurley speler die besloot dat bij een kansloze 3-0 achterstand een onbesuisde actie op zijn plaats was. Het was de zoveelste aanslag op dit hockeytalent, een aanslag die mede mogelijk werd gemaakt door scheidsrechters die dit soort onbesuisde acties wedstrijd na wedstrijd toestaan en onbestraft laten. Scheidsrechters die talenten best wel in bescherming mogen nemen tegen onhandige mandekkers.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Uiteraard is dit verkeerd gedrag wat keihard moet worden bestraft, zie ook hoe Fuchs wekelijks wordt aangepakt door verdedigers. Op internationaal niveau kan het er echter nog veel harder aan toe gaan. Ik blijf mijn standpunt dat bij 3-0 gezien de situatie, Pieters er beter aan had gedaan even langs de kant te gaan zitten. Stel dat Almere de wedstrijd zondag had verloren dat had hij hier voor altijd spijt van gehad, nu is het slecht de CT wat toch een nietszeggend toernooi is.


Wat vind jij? Praat mee...