Caia van Maasakker passeert grens van 50 goals in Oranje

Caia van Maasakker heeft woensdagavond aan het Pro League-duel met China (6-0) een mooi jubileum overgehouden. De ervaren verdediger van de Oranje Dames liet op het terrein van Kampong haar vijftigste interlandgoal aantekenen.

Van Maasakker speelde in Utrecht haar 171ste interland en nam in de zevende minuut de 1-0 voor haar rekening. Het was haar eerste doelpunt in Oranje sinds haar goal tegen Australië (3-0) tijdens de groepsfase van de Champions Trophy in november 2018.

In het restant van het duel liet Van Maasakker ook doelpunten nummer 51 en 52 in Oranje aantekenen, beide keren opnieuw uit een strafcorner. Daarmee bracht zij de stand op 2-0 en 6-0.

49 rake sleeppushes

Het zal geen nieuws zijn voor de hockeyvolgers, maar de doelpunten van Van Maasakker in het Nederlands elftal komen vooral voort uit strafcorners. De sleeppush vanaf de rand cirkel was tot nu toe al goed voor 49 treffers. De andere drie goals kwamen vanaf de strafbalstip.

Van Maasakker scoorde in haar interlandloopbaan het vaakst tegen China: tien keer in zestien interlands. Ook België, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Spanje kregen vaak een strafcorner van La Caia om hun oren (ieder vijf keer). In totaal kwam ze tegen zeventien van haar 22 verschillende tegenstanders minimaal één keer tot scoren.

Eerste goal óók tegen China

De eerste van de 52 interlandgoals van Van Maasakker kwam tot stand op 20 juni 2012 in een oefenduel met China, tijdens de voorbereiding op de Olympische Spelen van Londen dat jaar. Ze zorgde destijds in de slotseconden voor de 4-1 eindstand op het veld van Upward, uiteraard uit een strafcorner.

Tot en met de Spelen van 2016 in Rio was de ongenaakbare Maartje Paumen de eerste gegadigde voor het nemen van strafcorners, maar na diens afscheid als international mocht Van Maasakker steeds vaker aanleggen. Met succes, want sinds begin 2017 maakte ze in die rol 31 doelpunten in 59 interlands.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Geen verrassing

Dat Van Maasakker tegen China haar vijftigste treffer in het shirt van Oranje kon maken was ook bij haar niet onbekend gebleven. ‘Ik wist dat als ik zou scoren dat het mijn vijftigste doelpunt zou zijn. Hartstikke mooi, zeker ook dat je vandaag zoveel goals maakt voor eigen publiek.’

Van Maasakker was goed op dreef tegen China. Drie van de zes doelpunten kwamen op haar naam, allemaal vanaf kop cirkel. ‘De ene keer ligt je rendement hoger dan de andere keer. Zolang je maar een goed gemiddelde houdt, dan is het prettig.’

Snel zal Van Maasakker deze wedstrijd in ieder geval niet vergeten. ‘Zeker, sowieso ook omdat het onze eerste Pro League-wedstrijd op Nederlandse bodem was. Super mooi!’

Voor Van Maasakker was het de tweede hattrick in een wedstrijd van Oranje. Eerder scoorde ze drie keer tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League in 2015, toen Oranje India met 7-0 versloeg.


Wat vind jij? Praat mee...