Caldas: ‘Bewuste keuze om de Pro League zo aan te pakken’

In de eerste Pro League-wedstrijd ooit op Nederlandse bodem, werden misschien meer ‘grote namen’ verwacht op het wedstrijdformulier. Maar met alle reizen van de afgelopen maanden en de competitie voor de deur, koos bondscoach Max Caldas voor een relatief onervaren team tegen Duitsland (0-1). Het past allemaal in zijn plan voor de Pro League dit jaar.

Voor het grote publiek was het leuk om talenten als Justen Blok, Jip Janssen en Derck de Vilder aan het werk te zien. Maar ze zullen zich misschien hebben afgevraagd waarom ze een team zagen waar ze sommige hockeyers op het eerste gezicht niet herkenden en waar nogal wat spelers met een hoog rugnummer – boven de dertig – op het veld stonden. Van de negentien ingezette spelers op het WK in India, ontbraken er dinsdagavond in Rotterdam elf.

Met een selectie van 32 spelers en elke wedstrijd een andere samenstelling, is het de vraag aan bondscoach Max Caldas na de wedstrijd: hoe moeilijk het is om elke keer die puzzel te maken van de selectie voor de Pro League? ‘Het is voor mij makkelijk, het is een deel van mijn job als bondscoach. Bij de puzzel maken hoort ook dat je je eigen koers blijft  varen. Het is geen vervelende puzzel. Het is niet dat je stukjes mist. Je maakt elke keer wat aanpassingen in de selectie’, vertelde hij na de wedstrijd.

‘Ik ben zelf een passant. Het gaat erom dat je weet wie er over zes maanden of drie jaar bij het team moet zijn. Wij hebben er baat bij als spelers als Diede van Puffelen, Jelle Galema, Arjen Lodewijks en Justen Blok tegen Duitsland meedoen. Het is een beleidskeuze om de Pro League zo aan te pakken. Om met verschillende samenstellingen toch wedstrijden te domineren. Het lijkt alsof dit verlies tegen Duitsland komt door de spelers die er niet zijn. Maar de tijd dat je als sporter door alleen je achternaam of het aantal caps potjes won is echt voorbij. We hadden vandaag niet meer ervaring nodig. Daar moet je niet echt een punt van maken.’

Bjorn Kellerman in actie tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

‘Het heeft ook te makken met clubbelangen’

Caldas heeft niet alleen te maken met het inzetten van talenten voor de toekomst, maar ook met de belangen van de club. Zelfs de selectie tegen Duitsland had indirect al te maken met het programma en de EHL van volgende maand, bekende hij. ‘Je moet alles goed balanceren, uit respect voor de clubs.  Hoeveel spelen de internationals bij de clubs, hoeveel spelen ze bij ons? Vanaf woensdag ben ik bezig met de wedstrijd tegen Spanje op 13 april. Daarna volgen er drie cruciale weken. Drie clubs spelen EHL. De donderdag daarna spelen we in Mönchengladbach tegen Duitsland. We moeten ervoor zorgen dat we deze wedstrijden op een eerlijke manier verdelen. Ik ben dus blij dat de afgelopen periode sommige spelers veel minuten hebben gemaakt. Dan hebben we in april een goed team staan en kunnen we er rekening mee houden dat Kampong, Amsterdam en Oranje-Rood EHL spelen.’

Max Caldas druk aan het coachen. Foto: Willem Vernes

Caldas vindt dat Oranje zichzelf niet had beloond

Na de wedstrijd zei Caldas dat niemand elke Pro League-wedstrijd zou spelen. Het is een van de redenen dat spelers als Jonas de Geus, Terrance Pieters (Almere) en Mirco Pruyser (Amsterdam) ontbraken tegen Duitsland. Die hadden alles meegedaan. Overigens speelden Jip Janssen en Joep de Mol tot nu toe alle Pro League-wedstrijden.

Oranje kon dinsdagavond ondanks het gebrek van wat ervaring op het veld niet klagen over het aantal gecreëerde kansen tegen Duitsland. Dat de Duitsers met een van hun zeldzame kansen toch wisten te scoren, was een tegenvaller voor Oranje. Caldas: ‘We speelden een goed tweede kwart, met veel kansen en veel corners. Het derde kwart was iets te open, maar het vierde kwart was weer best keurig. Wij spraken maandag en dinsdag bij de besprekingen juist over onszelf belonen, als je goed speelt. Maar dat hebben we juist niet gedaan.’


17 Reacties

 1. pjklaassen

  Weer geen resultaat..

 2. Mark Bouwman

  Dit "schuurt"....gaat niet goed. Dat geeft de langdurige passant zelf aan. Het hier al vaker geschreven, nu ook vanuit de "basis", een speler: de HK competitie in de huidige vorm gaat met deze internationale opzet niet meer werken. 3.500 veelal jonge kijkertjes bij Ned - Dld, 80.000 toeschouwers bij een voetbal potje in Madrid, een teamsport waar honderden miljoenen in omgaan. Hoezo geld, hoezo professionals, hoezo wereldwijde Pro League? Is iedereen de weg kwijt? Als de KNHB èn de clubs (??) het wèl zo willen, maak dan een aparte betaalde "prof" topcompetitie met eigen competitiedata en uiteindelijk een winnend Ned XI. Niet dat ik daar op sta te wachten. Of overtuig de FIH dat wij deze huidige internationale kalender niet willen. Dit is geschipper.

 3. Runa Honig

  Waarom de oorzaken buiten jezelf plaatsen, Caldas? Dit is ons beleid en dus mogen we verliezen?!

 4. rancoburgzorg

  Ik heb (nog) niks tegen de coaching kwaliteiten van Caldas. Ik wacht Tokio af. Dat is de meetlat. We wachten af. Maar Caldas had het wél voor zijn spelers mogen opnemen, die 180 dagen per jaar voor het NL elftal moeten opdraven, terwijl de enige Nederlander die geld verdient tijdens de Pro Liga Max zelf is. Trainers krijgen betaald, spelers niet. Met "pro" heeft dat weinig te maken.

 5. mickh

  Wat een slap lulverhaal; de beste man is nu aan het bouwen aan een team voor zijn opvolger en de rest doet er kennelijk niet meer toe. Onze `passant`. Afvoeren.

 6. w.j.arriens

  Als je jezelf wilt belonen, moet je eens hard en creatief gaan werken aan de sc. Zeker tegen zo'n goede keep heb je varianten nodig. Verder is een goed tweede kwart alleen niet voldoende. Behalve dat het de laatste tijd hapert in het 4e kwart, mis ik ( al jaren) een doordacht speelplan om een achterstand te overwinnen. Daar heb je dan weer wel de juiste spelers voor nodig: die rust en overzicht creeren. Ik vind overigens 2 zaken van de Duitsers interessant: in de warming-up spelen zij verdediging tegen aanval als in het echie waarbij de keeper heel aktief betrokken is, en het uitverdedigen wordt afgespeeld als ware het in de wedstrijd. Ten tweede hebben de Duitse spelers een hele volwassen wijze van zelfwerkzaamheid ontwikkeld, voor, tijdens en na de wedstrijd. In de rust leidt dit er toe dat zij samen aanpassingen maken en uitvoeren. In dit geval hebben ze hun defensie op orde gebracht. Dat heeft Ned gemerkt in de 2e helft.

 7. jappiekrekel

  Let wel KNHB en FIH zijn boosdoeners. Voor Caldas dus begrip om onder die omstandigheid te acteren. Voor spelers bewondering, die zijn ongewild ‘speelbal’ in dit bizarre experiment van marketing bobo’s

 8. joostvanmeel

  Eindronde straks in Nederland zonder dat Nederland (heren) van de partij is?

 9. rancoburgzorg

  Dan kunnen de Nederlandse spelers tenminste wél EHL spelen voor hun club.

 10. mickh

  @w.j.arriens. Ik ben het met u eens; Oranje heren zijn niet in staat om TIJDENS een wedstrijd te schakelen; het is dus vaak alles of niets. Ik denk dat dit niet zo zeer aan de spelers ligt, daar ik het anderen niet beter zie doen, maar wel aan gebrek aan `gogme` bij de begeleiding. Ogenschijnlijk is de bijdrage van assistenten vd Honert en Reid beperkt. De corner is een drama en `het tandje erbij`, kenmerkend voor de Australiers is ook zelden te ontwaren. Conclusie: de inbreng van deze coach en zijn assistenten laat te wensen over.

 11. janine-bijlsma

  Het zit je echt hoog he?

  1. mickh

   En U bent? dat 'ge je en jou' kunt u bewaren voor de mensen uit uw buurt, dat past hen beter.

 12. Conrad

  Beste mensen, als die Pro League je niet zint, kijk dan niet. Als de bondscoach je niet aanstaat, ga dan zelf een trainerscursus volgen. Als de spelers niet goed zijn, ga er dan zelf staan. Of haal even diep adem en kom tot de conclusie dat dit de nieuwe werkelijkheid is. Hockey is meer dan de hoofdklasse.

  1. Mark Bouwman

   Conrad, volgens mij snap je totaal de impact niet van wat zich dreigt te ontrollen. Afgezien daarvan zijn in het huidige model de HK-clubs en hun sponsoren de "leveranciers" en "medefinanciers" van de Internationals.

 13. lexi-b

  Als ik de redenatie van Caldas volg is die op een aparte manier geniaal. Dit ga ik ook gebruiken op m'n werk. "Het is niet erg als ik geen sucessen lever en m'n medewerkers frustreer, ik bereid het nl. alleen maar voor m'n opvolger voor." M'n team ziet me al aankomen ...

 14. rancoburgzorg

  beste @Conrad . In jouw gedachtentrein zou er dus geen kritiek op de Pro liga mogelijk zijn? Je moet nl eerst zelf op hoog niveau spelen , coachen of besturen. ...Grappig dat.

 15. lize

  Wat is het Doel van de Pro-League : Hockey bij de gewone burger bekend maken,de mensen die graag naar sport kijken en Voetbal te traag vinden en te theatraal ,Dus de Pro Le-League ,alleen dit is heel duur (veel reizen),heel Lastig (spelers en Hoofdklasse clubs) en heel Leuk voor Bobo`s en Coaches en(hockey) Publiek : wat schiet je ermee op als je terugkijkt naar het Doel : meer bekendheid voor de Hockeysport : weinig ,want het Publiek die komt kijken is Hockey-publiek Dus is het een hele dure oplossing die voor sommige heel vervelend is en die zijn Doel voorbij gaat . Hockey lekker snel niemand ziet wat er gebeurt op het veld op TV. Oplossing : Alles op Alles zetten om bij een volgend Groot HockeyToernooi : Olympische spelen of WK een Media lelijke sport (net zoals tafeltennis),Veel beter te FILMEN (ook duur WEL LEUKER)!! DAAROM : Slow motions en Super Slow motions cameras ,cameras op rails langs het veld,Spider cameras boven het veld en drones achter het veld ,cameras in de goals op scheidsrechters in helmen van Keepers (weet niet of het kan ,mag) Film eens Hockey zoals het Huurt,want nu hurt het om het zo te zien ,hurrie up or you will lose AGAIN and again very painfull indeed. dan Pas zal de gewone niet hockeyende burgers hockey op zijn juiste waarde waarderen ,willen we dat echt thats the question ?! BIJ ijsHockey is dit wel gelukt waarom niet bij veldhockey .........


Wat vind jij? Praat mee...