Caldas en McLeod bespreken in webinar uitgebreid de WK-finale

Bondscoaches Max Caldas en Shane McLeod gaan dinsdagmiddag 19 mei 15:00 uur met elkaar in gesprek over de doelpuntloze WK-finale Nederland-België in 2018, die door de Red Lions werd gewonnen na shoot-outs.

Thomas Tichelman, voormalig assistent-coach van Oranje, is de gespreksleider en initiator van de twee uur durende discussie die online is te volgen via FIH Hockey Academy.

Sportways organiseert en produceert het gesprek, dat wordt ondersteund door de internationale hockeyfederatie FIH. Het is de eerste webinar van de serie ‘Greatest Hockey Moments’, waarbij hoofdrolspelers terugblikken op iconische hockeywedstrijden.

De bondscoaches van Nederland en België hadden zeker bedenkingen, toen Tichelman ze benaderde, is te lezen in de aankondiging. Zeker omdat ze geen tactische geheimen voor de toekomst wilden onthullen.

Het belooft in ieder geval een interessant gesprek te worden. De WK-finale Nederland-België van zondag 16 december was een zeldzame 0-0 in het hockey. Beide ploegen waren beducht voor de kracht van de ander. Een counter hing altijd in de lucht, in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar, waar de spanning voelbaar was voor deze belangrijke wedstrijd. De finale werd pas beslist in de sudden death van de shoot-outs.

Zaterdag de halve finale. Zondag al de finale.

Wat  Nederland niet hielp was de voorbereiding. België had de dag ervoor in een eenzijdige halve finale Engeland met 6-0 verslagen. Nederland moest het op zaterdag opnemen tegen het sterke Australië. Door de 2-2 van de Kookaburras in de laatste minuut, moesten shoot-outs de beslissing brengen. Minder dan 24 uur later stond Oranje al tegenover België in de WK-finale.

‘Er is niet veel informatie over de coaching in die hele interessante wedstrijden in het hockey. Grote finales en de speciale momenten in die wedstrijden’, vertelt Tichelman over de serie, die elke drie weken een interessant gesprek moet opleveren. De hockeycoach is het brein achter Sportways, bekend van de hockeykampen. ‘Wij proberen die wedstrijden te vinden die bijzonder waren en willen inzicht geven in de werkwijze van de coaches. Het gaat niet alleen over succes. Het moet ook over verliezen gaan. Hopelijk ontdekken we wat de coaches van deze wedstrijd geleerd hebben.’

De ervaren Tichelman lijkt de geschikte persoon voor deze webinars. ‘Ik heb in dit soort situaties gecoacht. Ik weet wat er gebeurt in de kleedkamer en hoeveel stress er is rond zo’n wedstrijd. Daarom kan ik de juiste vragen stellen.’


5 Reacties

 1. Stockey123

  15 dollar? Zou beter zijn als de bondscoaches gewoon gratis hun kennis delen. Ze worden onder andere betaald door alle hockeyende leden van de KNHB...

 2. robvisser

  Het was allesbehalve 'een iconische hockeywedstrijd'. Nee, die sla ik maar over, ook als het gratis geweest zou zijn.

  1. coach-devries

   Helemaal goed... dank voor het melden hier!

 3. vrije-trap

  Zo. De zuurpruimen kunnen weer geplukt worden?!

  1. Degrensrechter

   Schandalig.


Wat vind jij? Praat mee...