Caldas: ‘Het liefst blijf je met Wortel in de kleedkamer’

Natuurlijk. Bondscoach Max Caldas baalde enorm van de 2-4 nederlaag die zijn Oranje moest slikken tegen Duitsland. Maar dat andere moment van de wedstrijd deed hem nog meer. Het uitvallen van Floris Wortelboer.

Het gebeurt zaterdag na 24 minuten. Een duel op het middenveld, op zich niets bijzonders. Maar Wortelboer valt en lijkt die klap op te vangen met zijn hand. Hij grijpt naar zijn rechterbovenarm en -schouder. Meteen is duidelijk dat hij eraf moet. Pijn heeft. Niet naar de bank, maar direct de catacomben in. Einde wedstrijd.

‘Dat brengt herinneringen met zich mee’, verzucht Caldas na de wedstrijd. De bondscoach doelt daarmee op de aanloop naar het WK van 2018, toen Wortelboer tijdens de voorbereiding geblesseerd raakte aan zijn linkerschouder. Ditmaal was het dus de andere schouder die de Brabander parten speelde.

De aftocht van Floris Wortelboer. Rechts een geschrokken Bjorn Kellerman. Foto: Willem Vernes

Lucht uit de ploeg

‘Het is bekend dat Wortel een zeer geliefde jongen is. Zoiets doet pijn’, aldus Caldas in de geïmproviseerde mixed-zone van het Wagener Stadion. ‘In de rust bleef hij in de kleedkamer achter. Het liefst was ik bij hem blijven zitten. Maar wij moesten door met de wedstrijd, naar buiten. Ja…dat doet wat met je. Met ons. Je voelde de lucht uit de ploeg gaan.’

Nog geen zestig tellen na de trieste aftocht van Wortelboer beukte Duitsland de tweede treffer binnen. ‘Ik vind het te gemakkelijk om te zeggen dat die goal door de impact van dat moment kwam’, zegt Caldas, die sowieso van plan was om Wortelboer alleen zaterdag te laten spelen. ‘Dan geef je de schuld aan iets externs. Terwijl het aan onszelf lag. We waren gewoon aan de bal heel matig.’

Lars Balk zet de achtervolging in op de Duitse aanvaller Christopher Rühr. Foto: Bart Scheulderman

Verschil in scherpte en beleving

De bondscoach zag zijn ploeg goed starten dankzij de vroege cornergoal van Jip Janssen, maar constateerde daarna dat er veel mis ging. ‘We namen ballen niet aan, we misten passes, stelde keuzes uit’, somt Caldas op. ‘Ik had dit gevoel ook na de eerste Pro League-pot met India. Toen speelden we ook tegen een ploeg die al lang in training was. Zo was het vandaag ook. Duitsland had er afgelopen week al twee oefenpotten opzitten. Zij hadden wedstrijdritme, wij waren…er nog in aan het komen. Je zag een verschil in scherpte en beleving. We hielpen elkaar niet.’

Daarbij kwam dat Duitsland een prima indruk maakte. ‘Hoe is die bekende uitspraak ook al weer uit het boksen? Je kan een plan hebben, maar als je een klap krijgt, moet je wel vechten. Drie van de vier tegengoals ontstonden na technische fouten van onze kant. We lieten het kaas van ons brood eten. Dus ja, dat kunnen we morgen rechtzetten. We zijn op toernooien ook gewend om er een dag later weer te staan.’

Caldas en zijn spelers tijdens een korte pauze. Foto: Willem Vernes

Tussen de oren

Noem het een voordeel, dat Oranje zondag alweer de kans heeft om een ander gezicht te laten zien. ‘En dat is do-able’, zegt Caldas. ‘Als je weet waar het aan ligt, kun je eraan werken. Het zit vooral tussen de oren. Maar vraag je aan mij of ik dit verwacht had? Dan zeg ik ‘nee’. De signalen waren heel goed de afgelopen week. Maar goed. Er is een verschil tussen goed trainen en goed spelen.’

Caldas pept z’n spelers op na de 4-2 nederlaag. Foto: Willem Vernes


16 Reacties

 1. Eelco Houwink

  “Je kan een plan hebben, maar als je een klap krijgt, moet je wel vechten.” Het is net andersom, Max. Als je een plan hebt, begrijp je elkaar, loop je minder onnodige en smerige meters en krijg je geen klappen maar deel je ze vooral uit.

  1. stekel

   Er is al jaren ‘het proces van Max’: per saldo, balans op makend.. wat hebben we als Nederlandse hockey natie nu bereikt in al die jaren.. Maw wat heeft hij gebracht, anders dan we al hadden ?

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Oranje is inmiddels verworden tot het Amsterdam van het internationale hockey. En net als bij Amsterdam is er een nieuwe leider nodig die de neergaande trend om kan buigen. Het probleem is ook het gebrek aan objectieve kritiek van experts. Met uitzondering van de comments op hockey.nl en af en toe een artikel in de Telegraaf, is er bijna geen klankboord om de prestaties van Oranje in het juiste daglicht te plaatsen. Voorheen speelde Jacques Brinkman een belangrijke rol, waarbij hij de spelers en bondscoach cijfers gaf. Het zou goed zijn voor het Nederlandse hockey als een journalist dit stokje overneemt.

  1. hockeyliefhebbertje

   Het feit dat Caldas met koosnaampjes (‘Wortel’, ‘Kempi’ etc) spelers aanduidt richting de media zegt mijns inziens al voldoende.

  2. stekel

   Amen

 3. klaassen

  @luchtisblauwgrasisgroen: vind ik een goed punt, en is eigenlijk breder. Er is een volledig gebrek aan hockeyduiding, zowel op technisch vlak als ook alles erom heen (team, bond). En zowel tijdens/rondom de concrete wedstrijden (o.a. commentaar dus) als in wat meer beschouwender zin. Ik begrijp dat je niet zomaar een journalistiek umfeld creeert zoals dat bestaat bij bijv. voetbal. Maar begin nou eens met goed commentaar, en zoek nou eens technisch ingewijde als co-commentator die kan uitleggen wat er op het veld gebeurt. Neem de mensen nou eens mee. Zelfs als hockeyliefhebber vind ik het vaak heel lastig te doorzien.

 4. popov0702

  Caldas toont zijn empathie voor een speler dat vind ik mooi. De nederlaag is dan niet belangrijk

  1. stekel

   Hahahah wat een statement .. Briljant ..

 5. hockeyer123

  Jeroen Delmee als opvolger van Caldas?

 6. dragonballz

  Per direct Carlos Castano als assistent toevoegen!

 7. Valley in the Alps

  Carlos Castaño is ‘n uitstekende opleider zoals by jong Argentinië ... niet ervaren als hoofdcoach bij de wereldtop. Bijzondere man, de hockey professor... ik mag m’n graag. https://hockey.nl/nieuws/hoofdklasse-heren/wegen-carlos-castano-en-kz-scheiden-eind-dit-seizoen/

 8. Louise12

  Te weinig creatieve en bal vaste spelers op het middenveld en geen leider achterin. bij Duitsland hebben ze dat nu precies wel. Seve v As en Verga moeten altijd spelen.

 9. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Verga, bedankt vóór het hockeyen eveneens bakker bedankt. Het waren hele mooie jaren. Geef ze aub een mooi cadeau met een lintje erom. Beetje ere metaal van de bond erbij en goede speech van voorzitter en klaar. Oh ja en natuurlijk ook Caldas. Heel erg bedanken voor alle moeite die hij zo verschrikkelijk lang al geprobeerd heeft. Maar goed wat heeft hij nu daad werkelijk bereikt met deze groep. Elke keer hoor je het weer, super goede vooruitgang en we worden steeds beter als ploeg. Kom aan, lachertje om de media (Steens) toen doen geloven dat het ook echt goed is. De Belgen walsen net als de Australiërs met 4 a 5 - 0 over dit Nederland heen. Kansloos. Okay misschien 1 goaltje van bovendeert en dat is het dan wel weer. Het feit dat hij 1 van de meest scorende spitsen nooit geselecteerd heeft zegt ook genoeg! Bizar. Tijd voor schoonschip binnen de mannen ploeg en begin met de coach! Heb het al vaker gezegd in dit team zit totaal geen overwinnaars gevoel. Alles is met fluwelen handschoentjes. Ze moeten met 15 man met kin en tong over het kunstgras! Vechten voor elke spreekwoordelijke zandkorrel op het waterveld. Nu heb je de kans nog als KNHB om het roer voor olympisch spelen om te gooien. Anders straks allemaal met staart tussen de benen in eerste verliezers vlucht terug naar Amsterdam. Leuk hè hockey!

 10. Louise12

  Bovendeert is echt niet goed genoeg voor dit niveau, Verga is toch 2 klassen beter dan deze man,. als je dat niet ziet ben je echt blind.

 11. GabyvanHout

  Ik blijf het herhalen. Ik zie al jaren bij de clubs geen goede opleiding. In training geven en coachen is winnen niet essentieel. In opleiden is het belangrijkste ; ontwikkeling, mentaliteit, creativiteit, techniek en vertrouwen. Maar als je iedere keer landelijk halen op je cv wilt hebben.


Wat vind jij? Praat mee...