Caldas maakt selectie Tokio al bekend: geen Kellerman en Pieters

Bondscoach Max Caldas heeft nu al zijn selectie voor de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt. De oefenmeester van het Nederlands elftal Heren vertrekt in juli met een equipe van zestien spelers en drie reserves naar Japan. In die groep is geen plek voor de Kampong-aanvallers Bjorn Kellerman en Terrance Pieters. Dit tweetal maakt per direct geen deel meer uit van de trainingsgroep en speelt ook geen EK, dat volgende week vrijdag in het Wagener Stadion begint.

Verdediger Justen Blok (Rotterdam), doelman Maurits Visser en aanvaller Roel Bovendeert zijn door Caldas aangewezen als reserves voor de Spelen. Zij blijven volledig meetrainen.

Caldas: ‘Hoewel de Olympische Spelen pas op 23 juli beginnen, hebben we er als staf voor gekozen de selectie nu al bekend te maken. We vinden het belangrijk zowel het FIH Pro League duel met België van zondag 30 mei als de Europese kampioenschappen (4 tot en met 13 juni in het Wagener Stadion in Amsterdam) met de olympische selectie te kunnen werken, zodat we zoveel mogelijk wedstrijden met elkaar kunnen spelen.’

Voor Kellerman is dit het tweede grote toernooi dat de aanvaller mist. In de aanloop naar het WK in Bhubaneswar in 2018 behoorde hij ook tot de laatste afvallers in de selectie van Caldas, die in India zilver won.

Hertzberger

Bijzonder in de olympische selectie is de aanwezigheid van Jeroen Hertzberger. De inmiddels 35-jarige aanvaller van Rotterdam werd na de teleurstellend verlopen Spelen in Rio uit de selectie gezet door Caldas. Twee jaar later maakte hij zijn rentree. In Tokio gaat Hertzberger, die op 20 november 2007 zijn debuut maakte en met 253 interlands de meeste interlandervaring in de selectie heeft, zijn derde Olympische Spelen meemaken.

Jeroen Hertzberger speelt in Tokio zijn derde Olympische Spelen. Foto: Willem Vernes

Geen EK voor Bovendeert

Voor Roel Bovendeert is de reserverol op de Spelen even slikken. De aanvaller van Bloemendaal maakte begin dit jaar, na een lange afwezigheid, zijn rentree bij de Oranje Heren. Bovendeert, die net als Kellerman in de aanloop naar Rio afviel, moet nu genoegen nemen met een plek als reserve.

Roel Bovendeert in actie voor Oranje in de Pro League tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Dat geldt niet alleen voor de Olympische Spelen, want de spits komt in principe ook op het EK niet in actie, zo heeft Caldas bekend gemaakt. Blok en Visser zitten wel bij de 18-koppige EK-selectie.

Pro League

Als generale voor het EK in eigen land speelt de ploeg van Caldas zondag in en tegen België, dat inmiddels al is uitgeroepen tot winnaar van de Pro League. Dit duel maakt Bloemendaal-middenvelder Glenn Schuurman geen deel uit van de selectie. Zijn plek wordt ingenomen door Roel Bovendeert. Ook Blok en Visser maken deel uit van die equipe die om 16.30 uur afslaat in Antwerpen.

Jongeling Justen Blok speelt in de Pro League en op het EK. Hij is reserve in Tokio. Foto: Koen Suyk

Olympische selectie Oranje

Hieronder staan de negentien spelers uit de olympische selectie van de Oranje Heren: zestien vaste krachten en drie reservespelers.

Naam Club
Pirmin Blaak Oranje-Rood
Mink van der Weerden Rot-Weiss Köln (Dui)
Joep de Mol Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Lars Balk Kampong
Jip Janssen Kampong
Jonas de Geus Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Billy Bakker Amsterdam
Seve van Ass HGC
Glenn Schuurman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Mirco Pruyser Amsterdam
Thijs van Dam Rotterdam
Reserves:
Justen Blok Rotterdam
Roel Bovendeert Bloemendaal
Maurits Visser Bloemendaal

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)


38 Reacties

 1. PHeithuis

  Björn afgevallen. Ongelooflijk 😱

 2. asjemenou

  En hiermee moet u het doen (De coachende rechter) Lets go, van proces naar tastbare resultaten. Tijd om te oogsten.

 3. maus2018

  Geen Kellerman, wat een grap.

 4. ronald

  Ik vind het geen onverwachte keuze en zeker geen grap. Kellerman heeft het internationaal nooit laten zien en speelde bij de playoffs bedroevend slecht en benadeelde meerdere keren zijn team. Pieters ook geen verrassing

  1. Michelvermeer

   Van Dam en Hertzberger waren erg goed in de Play Offs inderdaad 🤔

 5. JLVZ

  Bakker en vd weerde hadden ook mogen afvallen voor dezelfde redenen als Pieters en Kellerman

 6. Runa Honig

  Ik ben echt sprakeloos. Natuurlijk kun je altijd twisten over spelers, maar Kellerman moet je altijd meenemen. Brengt enorm veel snelheid en zo veel snelheid hebben we niet voorin. Pruyser is ook nog eens over zijn top, haalt zijn niveau niet meer. Ik vind het echt een drama voor Kellerman. Caldas gaat weer lekker met zijn oude vriendenclub op stap.

  1. hockeyliefhebbertje

   Rendement 0%

 7. RobV

  Pieters niet verrassend, Kellerman toch wel.

 8. NAL

  Al dat gejojo met spelers. Formeer eens tijdig een goed team waarin je vertrouwen uitspreekt en zorg ervoor dat spelers beter worden in het samenspel. Als een speler even de vorm niet heeft niet gelijk als een baksteen laten vallen. Over wie wel en wie niet zal altijd discussie zijn maar trek een plan!

 9. luchttisblauwgrasisgroen

  Begrijpelijk van Bovendeert, ook al ben ik een trouwe Bloemendaal fan

 10. Eelco Houwink

  Als je Kellerman thuislaat speel je feitelijk een heel ander (aanvals-)systeem, met meer (start)combinaties, flankenspel, en een compleet andere rol voor de aanvallende (buiten-)spelers. Op zich een keus waar ik achter kan staan. Alleen: waarom nu - terwijl je het de hele aanloop en Pro League NIET hebt gedaan ? Dit klinkt alsof de speelsystemen gewoon voor het grijpen in de voorraadlade liggen - en dat is in een teamsport (waar het zo om details gaat) als deze niet het geval. Tenzij je het EK als een oefencampagne voor de OS ziet…

 11. NAL

  Op zich wel mee eens maar waarom is Kellerman niet eerder geleerd in teamverband te hockeyen? Zonde van zo'n prima speler.

  1. Eelco Houwink

   Omdat bij Kampong de coach kennelijk niet de eindbaas is of was

  2. SanderE

   Ieder zijn eigen kwaliteiten. Feit is dat Kellerman gewoon de meeste veldgoals heeft gemaakt van de hoofdklasse. En dit is niet voor het eerste seizoen. Je kan jezelf afvragen - wanneer die in jullie beleving een completere teamspeler zou zijn of hij en Kampong hetzelfde rendement zouden behalen? Wanneer je iemand vrij voor de goal in scoringspositie kan zetten, natuurlijk moet er dan gepast worden. Maar spitsen die het 1:1 duel opzoeken lijkt mij helemaal niks mis. Bij Kampong (counterploeg) is zijn snelheid en power van grote waarde. En ja, in de playoffs hebben we hem nauwelijks gezien. Toch een hele aparte keuze hem niet te selecteren.

  3. Eelco Houwink

   Hij is ontegenzeggelijk van meerwaarde als topscorer veldgoals van de Hoofdklasse in de counterploeg Kampong en niemand die dat bestrijdt. Alleen is het veelzeggend dat het dan ophield toen Kampong spelmaker werd toen ze sterker waren dan Bloemendaal in de Playoffs. Kennelijk konden ze toen niet omschakelen naar een passing-play aanval (als plan B), met of zonder Kellerman In die val wil Caldas (kennelijk) niet lopen. Maar dan is de vraag waarom hij dat NU pas beslist en er nog tijd resteert om dat het plan A te maken (laat staan wat DAN het plan B gaat worden…)

 12. RamsesVergeetmeniet

  Een veilige keuze van de bondscoach zorgt voor een veilige rangschikking tijdens het EK....2e of 3e.... Net niet dus....zoals kenmerkend voor zijn hele loopbaan bij de nederlandse mannen...jammer. Ik hoop echt dat ik ongelijk heb.

 13. popov0702

  Vreemd dat de Geus erbij zit. Blaak kan natuurlijk ook niet meer. Pieters terecht er buiten. Jammer dat de Vilder niet is toegevoegd

  1. Eelco Houwink

   Die zou zonder Kellerman idd. goed tot zijn recht komen. Veel meer ruimtelijk oog voor anderen - echte combinatiespeler

  2. iknoemmaariets

   En weer beginnen we over de keepers, je kan ook denken ja die beslissing hebben we eerder genomen en dat is het. Maar nee we gaan weer terug naar de oude situatie, 10tallen discussies om te doen maar laten we weer terug vallen op. Zonde van Björn want die begrijp ik ook niet zo goed. Een spits die gevaarlijk is in de Nederlandse competitie, wel makkelijk trouwens om ook vd Weerden bijvoorbeeld te noemen dat die niet mee mag. Even niet vergeten dat die net kampioen is geworden van Duitsland

 14. JeroenvanHeugten

  De bondscoach maakt keuzes. Daar kun je het mee eens zijn, of niet. En net als bij het voetbal hebben we hier erg veel mensen aan het toetsenbord die het beter menen te weten. Als neutrale, doorgewinterde beschouwer kan ik nog wel wat alternatieven ophoesten voor de selectie, maar ik ben daar niet voor verantwoordelijk. De enige (en tegelijk moeilijkste) taak voor Caldas is om zijn selectie voor te bereiden op de fysieke en mentale tegenstand van de belangrijkste opponenten. En dat lijkt me al een hele opgave, gezien de toegenomen internationale concurrentie. Een -niet eens zo gewaagde- voorspelling is: EK 3e en OS 5e. Maar ik hoop dat mijn visie wordt gelogenstraft en dat de spelers in staat zijn om grenzen te verleggen.

 15. Nvanas012

  Wortelboer?????

 16. aussiepie

  veel te oude selectie .Bijna alle coaches van de concurent weet hoe men vooral bakker en pruijser uit hun spel kunnen houden.Blaak is beter reserve en visser nummer een goallie.

 17. kasparstevens

  Stelling: als je als club wel play-offs speelde, maar geen enkele speler aan Oranje levert ... dan had je het beste team !!

 18. kasparstevens

  Stelling2: De rol van Reserve tijdens OS is mentaal zo zwaar, moet je enkel ervaren spelers voor vragen/aanwijzen.

 19. rustaaagh

  Ik hoop idd op het veel genoemde proces en dat ze pieken tijdens EK en OS. Belgie en Duitsland tijdens EK en bij OS daarbij Australie en India zie ik als stevige tegenstanders voor NL. Hup Nederland!!!

  1. OvN-hockey

   We horen aL jaren niks anders dan proces dit en project dat, feit blijft dat Onder Caldas bijzonder weinig prijzen zijn gepakt en hij nu met een groot deels gelijke selectie het weer gaat proberen. De bond had veel eerder moeten ingrijpen.

 20. partijtje

  Bloemendaal wint play offs van Kampong en zit bij de nationale selectie op de bank vreemde samenstelling die Batavieren.

  1. Eelco Houwink

   Mss. iets met een close-call en veel buitenlandse topper in 1 team …?

 21. nuchterrr

  ik vind Kellerman een geweldige spits maar soms denk ik speel die bal nou eens af en zoek nou eens meer de combinatie ,wissel je spel meer af dan ben je minder voorspelbaar !

 22. partijtje

  Bovendeert toch veel gevaarlijker dan Kellerman.

  1. SanderE

   Jaja wat een objectiviteit daar in Bloemendaal. En de eigenschap gevaarlijk link ik wel aan Kellerman maar toch niet aan Bovendeert. Bij Bovendeert denk ik meer aan: neusje voor de goal. Totaal verschillende spelers. En dan toch om je punt te willen maken - een voor mij kansloze vergelijking met Kellerman maken.

 23. blauwevelden

  @RHonig, je roze Kampong bril is iets te aanwezig. Prima natuurlijk dat je voorkeuren hebt. Maar, echt serieus... Sprakeloos?! Je reactie maakt je negatief sentiment ten opzichte van Caldas duidelijker en haalt de geloofwaardigheid van je kritiek naar beneden. Kellerman is een aardige kerel maar komt gewoon tekort internationaal. Ik vind hem zelfs niet altijd meer Kampong waardig. Kijk eens naar de recente playoffs. Jazeker, er zit snelheid in. Maar het grote aantal kansen wat hij verprutst door vanuit onmogelijke hoeken zelf te gaan is gewoon triest en ik durf zelfs te zeggen dat hij daarmee wedstrijden verliest in plaats van dat hij ze voor je wint. Bakker is ook niet meer wat hij ooit geweest is. Maar als ik hem naast Kellerman plaats, zou ook ik kiezen zoals Caldas. En een drama voor Kellerman? Lijkt me dat hij zelf tijdens de playoffs duidelijk heeft gemaakt waarom Max nu de juiste keuze heeft gemaakt. Zoals het hockeyliefhebbertje al zegt, ‘rendement 0%’ en daar ga ik helaas in mee. Hoe hard hij ook kan rennen…

  1. Runa Honig

   Blauwe velden: Je trekt verkeerde conclusies. Ik ben helemaal niet specifiek voor Kampong, ik ben voor goed hockey. Geen emotionele banden met deze club. Ik vind Kellerman als persoon zelfs buitengewoon onsympathiek, maar ik ben gecharmeerd van zijn spel en kan enorm genieten van zijn fanatisme. Ja ik ben sprakeloos als ik naar de selectie kijk en dat de bond dit allemaal toelaat. In mijn optiek zouden zeker 6 a 7 spelers niet geselecteerd mogen worden. Te oud, te blessuregevoelig of gewoon niet goed genoeg. Het is steeds weer dat zelfde rijtje dat onderpresteert. Je wilt toch niet beweren dat er op dit moment geen betere spelers zijn dan Schuurman, Bakker, de Mol en Van der Weerden, met alle respect voor deze sympathieke jongens? Alleen Brinkman, Balk en in zekere zin ook Croon zijn wat mij betreft boven alle kritiek verheven. Bovendeert had er ook bij moeten zitten.

 24. DaanvanStraaten

  Geen verrassende afvallers. Kellerman was niet best tijdens de play-offs. Hij kwam geen lantaarnpaal voorbij. Bij verlies van een duel had hij vaak geen tackle back, maar liep gewoon door. Het is klaar voor Bjorn Kellerman. Pieters moet nog wat meer body krijgen. Hij heeft nog alle tijd. Een groeibriljant.

 25. Gilberts

  Een goede keuze maken is moeilijk en we zullen er altijd commentaar op hebben. Van het thuis laten van Bjorn Kellerman, topscorer veldgoals in de hoofdklasse, gaat Caldas nog veel spijt krijgen! Ik vrees uren saai schaakhockey te moeten gaan zien zonder individuele acties of kansen. Het systeem moet om, alleen met een sterke individuele actie kun je een verdediging doorbreken. In het hedendaagse hockey wordt powerplay afgestraft met bliksemsnelle tegenaanvallen. En juist dan hadden we Bjorn keihard nodig gehad. Ontzettend jammer! Overigens schat ik Bovendeert momenteel veel hoger in dan Pruyser. En Bakker, die al lang over zijn top heen is, vormt ook een groot vraagteken. Laten we morgen tegen België maar eens afwachten.

 26. unplugged

  Wie neemt nou Billy Bakker mee , die speelt toch al in Veteranen A ?

 27. blauwevelden

  @Rhonig: dank je voor je uitvoerige reactie. Mijn aanname en conclusie werd oa gedreven door de wijze waarop je Kellerman op een voetstuk leek te plaatsen, en de gelimiteerde kritiek die je had op de Kampong spelers in de Nederlandse selectie. Kijkend naar de inhoud van je reactie is het belangrijk het benchmark te verstevigen. In je bericht breng je ter sprake a) wat de KNHB wil, b) hoe een selectie eruit moet zien, c) individuele prestaties, d) specifieke spelers. De KNHB kijkt waarschijnlijk naar het beschikbare materiaal en de reele eindklassering op het mondiaal hockeytoneel. Kijkend naar de tegenstand, dan doet Nederland het zo slecht nog niet. Er zijn een groot aantal landen die net als Nederland meedoet om de drie medailles, waarbij met name Belgie en Australie vaak gewoon beter zijn. Duitsland is de laatste tijd iets wisselvalliger en Argentinie is wat onvoorspelbaar. De vraag is of je van een ‘vreemdelingenlegioen’ of een samenraapsel van spelers van verschillende clubs een wereldelftal kunt maken. Het ultieme doel van een Nationaal elftal zou synergie moeten zijn waarbij de het eindresultaat meer waarde heeft dan het individu. Ook wel de wiskundig onmogelijke som 1 + 1 = 3. In het rijtje Schuurman, Bakker, De Mol en Van der Weerden zie ik niet altijd alternatieven. Want slecht spelen is een, een betere kandidaat die goed in het team en spel past is twee. Met name dat laatste is waar volgens mij de schoen wringt. Ik zie Bakker ook liever niet in de selectie maar zie dan ook weer niet direct wie zijn plaats in kan en moet nemen. Ik ben dan ook benieuwd naar hoe jouw ‘ideale’ NL XI eruit ziet. Kan je eens een voorkeurslijstje maken?


Wat vind jij? Praat mee...